.Συχνά αναρωτιώμαστε όλοι ειναι πλάνη όταν κάποιος ισχυρίζεται, ότι ο άνθρωπος ζει για το φαγητό επειδή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό.
Η αλήθεια είναι, απεναντίας, ότι αυτό που τριγυρίζει κατά πρώτο λόγο στο μυαλό του ο άνθρωπος δεν είναι οι οικονομικοί μηχανισμοί με τους οποίους προσπορίζεται τα απαραίτητα για την ύπαρξή του, αλλά η ίδια του η ύπαρξη, ο κόσμος που βλέπει όταν ανοίγει τα μάτια του κάθε πρωΐ και η φύση της γενικής θέσης του μέσα σε αυτόν.
Υπάρχει κάτι που καίει τον άνθρωπο περισσότερο από την επιβίωση κι αυτό είναι η ζωή.
Γιατί, για κάθε φορά που θα στοχαστεί μέσα στη μέρα με τι δουλειά κατάφερε να βγάζει το ψωμί του, θα κάτσει άλλες δέκα να συλλογιστεί πόσο όμορφη είναι η μέρα, ή πόσο παράξενος είναι ο κόσμος, ή αν αξίζει να ζει έτσι όπως ζει, ή μήπως ο γάμος του πάει κατά διαόλου, ή θα χαρεί με τα παιδιά του, θα θυμηθεί με νοσταλγία τα νιάτα του, ή τελοσπάντων θα βυθιστεί έστω και φευγαλέα σε κάποιο απ’ όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με το μυστήριο του ανθρώπινου πεπρωμένου.
Κι αυτό ισχύει ασφαλώς ακόμα και για τους μισθωτούς σκλάβους της νοσηρής βιομηχανικής εποχής μας, που με τη φρίκη και την απανθρωπιά της τους αλυσοδένει στην οικονομία − και απείρως περισσότερο για τους αγρότες, τους εργάτες τους ψαράδες,τους επιστήμονες που εξακολουθούν ν’ αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων στον πλανήτη μας.
Η ιστορία μας ξεκινά με ένα Παραμύθι
γράφει ο Αθανάσιος Κόνταρης Ιατρός στην Σέριφο
Μια φορά και έναν καιρό σε μια πόλη στη μακρινή Γαλλία ζούσε ένας κουτσός βασιλιάς.
Η πόλη είχε το όνομα Σιδηρία, οι κάτοικοι λίγοι, αλλά σκληροί λές και φτιαγμένοι από σίδηρο.
Στην ανηφόρα ενός λόφου, σε ένα μικρό λευκό σπίτι μεγάλωνε η Ευεξία ,μια μελαχρινή μακρομαλούσα κι όμορφη νέα.
Η νέα αυτή είχε το χάρισμα να προσφέρει υγεια και χαρά, και μπορούσε να γιατρέψει τους πληγωμένους κατοίκους της μικρής αυτής πόλης.
Μια φορά το μήνα, απο συνήθεια χρόνων, την μικρή αυτή πόλη επισκέπτονταν ο ξυλουργός. Στιβαρός, εργατικός και ονειροπόλος.
Ο ξυλουργός συνάντησε την Ευεξία και γρήγορα αγαπήθηκαν.
Ο βασιλιάς πικραμένος από την κουτσή του ύπαρξη δεν γελούσε ποτέ, έτρωγε μονάχα και αυτό ήταν η χαρά του. Τιμωρούσε, δίχως άλλο, τους ταπεινούς κάτοικους της Σιδηρίας στερώντας τους πολλές φορές ακόμα και το νερό.
Οι Σιδηριώτες με σκυμμένο το κεφάλι περπατούσαν τα πρωινά στους πέτρινους δρόμους, προσέφεραν αγόγγυστα την εργασία τους, διχως να διαμαρτύρονται για την κακή τους τύχη.
Ώρες ώρες, έβρισκαν παρηγοριά στη φροντίδα της Ευεξίας.
Ύστερα όμως πάλι, έσκυβαν το κεφάλι.
Η φήμη της Ευεξίας έφτασε στο παλάτι και ο βασιλιάς έτρεξε αμέσως να την συναντήσει. Γοητευμένος από την ομορφιά της δεν άργησε καθόλου να την ερωτεύθει.
Η άρνηση της νεαρής Ευεξίας να ανταποκριθεί στον έρωτα του βασιλία, τον εκνεύρισε και αποφάσισε να την τιμωρήσει. Την φυλάκισε λοιπόν, σε ένα σκοτεινό βρώμικο μπουντρούμι. Δίχως να γνωριζεί ο βασιλιάς, τιμωρούσε όχι μόνο την Ευεξία και τον ξυλουργό, αλλά και όλη την Σιδηρία.
Χειμώνας, συννεφιά και ένα θλιμμένο Σάββατο βαραίνει την πόλη.
Ο ξυλουργός με περίσσεια τέχνη σμίλεψε το σκληρό ξύλο, μετατρέπωντας το κούτσουρο σε πόδι. Το επόμενο πρωί, έτρεξε με το ξύλινο πόδι χωμένο στον τρουβά προς το παλάτι, ήλπιζε να δώσει χαρά στον κουτσό βασιλιά, και να ελευθερώσει την όμορφη Ευεξία
.
Όταν ο κουτσός βασιλιάς στάθηκε για πρώτη φορά στα πόδια του, διέταξε τη δολοφονία του ξυλουργού. Τα νεα μαθεύτηκαν γρήγορα στη μικρή αυτή πόλη.
Οι κάτοικοι περπατούν ακόμα με σκυμμένο το κεφάλι.
Η όμορφη Ευεξία έμεινε για πάντα φυλακισμένη. Δυστυχώς, το ξύλινο πόδι δεν μπόρεσε να βοηθήσει την κουτσή σκέψη του βασιλιά.
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις ειναι συμπτωματική.
Α.Κ.
Απάντηση του Δημάρχου Αντώνη Αντωνάκη
Είναι πράγματι διασκεδαστικά τα παραμύθια και οι ιστορίες για κουτσούς βασιλιάδες και ξυλουργούς για να κοιμούνται τα παιδιά και όχι οι δημότες ενός νησιού.
Πολύ περισσότερο όταν οι επίδοξοι «παραμυθάδες» ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας με τον οποίο, εμείς τουλάχιστον, δεν παίζουμε.
Ως υπεύθυνος Δήμαρχος λοιπόν, που δεν θέλω να αποκοιμίζω τους δημότες μου, θα αναφερθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου με θέμα την ενημέρωση για τη λειτουργία του Ιατρείου.
Και αυτό γιατί με συναντούν κάτοικοι του νησιού και με ρωτούν με απορία αν συνεδριάσαμε «για να διώξουμε τον γιατρό ...» (!)
Απαντώ λοιπόν σε όλους όσους έχουν παραπληροφορηθεί ότι το θέμα ήταν ενημέρωση για την λειτουργία του ΠΠΙ Σερίφου και μόνο. Και αυτό επειδή ο Γενικός Γιατρός κύριος Αθανάσιος Κοντάρης στις 29/10 έβγαλε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι η Σέριφος είναι εκτός σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και καλούσε τον κόσμο σε αυτοοργάνωση.
Ταυτόχρονα είχε καταρτίσει μια λίστα που έλεγε ότι όποιος θέλει μπορεί να καταθέτει χρήματα στο φαρμακείο για τα φάρμακα και τα υλικά που περιλάμβανε.
Ως Δήμαρχος ζήτησα ενημέρωση, όπως όφειλα, από την προϊσταμένη του αρχή ρωτώντας αν υπάρχει όντως κάποιος αποκλεισμός της Σερίφου επισυνάπτοντας το δελτίο τύπου του γιατρού μας.
Ζήτησα επίσης να μάθω για τη λίστα, ποια από όσα αναφέρονται αδυνατεί να του παρέχει η υπηρεσία του ώστε να τα αγοράσει ο Δήμος ο οποίος είχε πάρει ομόφωνη απόφαση να καλύψει όσα αδυνατεί η υπηρεσία να παρέχει, χωρίς εράνους.
Η υπηρεσία του με ενημέρωσε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ για το νησί της Σερίφου και ότι τα υλικά της λίστας ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΙΤΗΘΕΙ από την υπηρεσία του.
Και για το λόγο αυτό, τον κάλεσε σε απολογία.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου κλήθηκε ο γιατρός εξήγησε γιατί έγραψε όσα έγραψε στην ανακοίνωσή του περιγράφοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ο Δήμος, παρέχει στον Γενικό Γιατρό του νησιού επίδομα σίτισης 450 ευρώ μηνιαίως και 300 ευρώ για επίδομα σπιτιού. Ωστόσο, ο γιατρός του νησιού αιτήθηκε για τους γιατρούς επίδομα καυσίμου για τις επισκέψεις στα σπίτια λέγοντας ότι «δεν είναι ψάλτης για να βγάζει πιατάκι».
Το Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να εξετάσει στο μέλλον τη δυνατότητα να δώσει και επίδομα καυσίμων.
Και αυτό, γιατί το «πιατάκι» δεν ταιριάζει με την αξιοπρέπεια του κάθε Σεριφιώτη που εμείς, ως Δήμος οφείλαμε να υπερασπιστούμε.
Και αυτή την αξιοπρέπεια την έχουν διαπιστώσει και πολλοί μη Σεριφιώτες, μαζί με την αγάπη και τη φιλοξενία των κατοίκων, πράγμα που τους ώθησε να κάνουν το νησί μας και δίκη τους πατρίδα.
Αυτή είναι η αλήθεια χωρίς παραμύθια! Χρήσιμος ο αριστερός ρομαντισμός αλλά πρέπει να βλέπουμε και τον ρεαλισμό.
Και ο ρεαλισμός δεν επιτρέπει επαναστατικές γυμναστικές του τύπου της αυτοοργάνωσης, αλλά συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, πράγμα που, αν κάποιος αρνείται να το κάνει, εμείς ως δημοτική αρχή οφείλουμε να το διασφαλίσουμε
Η Απάντηση του Γιατρού Αθανάσιου Κόνταρη
Ήρθε η ώρα να απαντήσω στον υπαίτιο της κωμικοτραγικής αυτής ιστορίας.
Κάποιος λοιπόν, ας του κάνει διακριτή τη διαφορά ανάμεσα στον παραμυθά και τον ψεύτη,κυρίως όμως του ψεύτη που τον αφορά άμεσα.
Οδηγίες ανάγνωσης: Οτιδήποτε υπάρχει σε εισαγωγικά έχει γραφτεί σε προσωπική ανακοίνωση του δήμαρχου Σερίφου.
1.Το δελτίο τύπου έλεγε μια τεράστια αλήθεια, πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα και δη στις νησιωτικές περιοχές. Ο νόμος για τον οικογενειακό γιατρό -ο οποίος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες- αφορά τις αστικές περιοχές και ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ.
Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τη φιλοσοφία των πολιτών αλλα και των επαγγελματιών υγείας απο την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και σκληρός αγώνας κάτι που το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει καλά.
2. ’’ Ταυτόχρονα είχε καταρτίσει μια λίστα που έλεγε οτι όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει χρήματα στο φαρμακείο για τα φάρμακα και τα υλικά που περιλάμβανε’’
Απαντώ λοιπόν, πως η λίστα περιείχε εργαλεία χρήσιμα σε έναν γενικό/οικογενειακό ιατρό για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κυρίως την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ( ο,τιδήποτε άλλο δηλαδή από απλή συνταγογράφηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών), δεν υπήρχε ούτε ένα φάρμακο αλλά ούτε κανένα βασικό αναλώσιμο, όπως πχ βαμβάκι, οινόπνευμα κτλ, τα οποία αφειδώς μας παρέχει η υπηρεσία μας. Επίσης δεν ζητήθηκε απο κανέναν να καταθέσει ποτέ και πουθενά χρήματα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να αγοράσει κάποιο αντικείμενο/εργαλείο απο τη λίστα.
3.’’ Ως δήμαρχος ζήτησα ενημέρωση, όπως όφειλα, απο την προΐσταμένη αρχή του’’.
Η πράξη αυτή υποδηλώνει δόλο και σκοπιμότητα. Όταν ερωτήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στο δημοτικό συμβούλιο, τι θα έκαναν σε παρόμοια περίπτωση, απάντησαν ένας πρός έναν, πως θα ζητούσαν εξηγήσεις αρχικά απά εμενα, τον γενικό ιατρό του ΠΠΙ σερίφου και όχι απο την προΐστάμενη αρχή μου.
4. ’’ Ζήτησα επίσης να μάθω τη λίστα…ώστε να αγοράσει ο δήμος ο οποίος είχε πάρει ομόφωνη απόφαση να καλύψει όσα αδυνατεί η υπηρεσία να παρέχει, χωρίς εράνους’’.
Την αναφερόμενη απόφαση ποτέ δεν γνωστοποίησε υπηρεσιακά ως όφειλε σε εμένα. Παρ'όλη την επιτυχώς προσποιούμενη προθυμία του, ποτέ δεν αγόρασε ή συνέβαλε στην αγορά έστω και ενός εργαλείου απο την λίστα. Τώρα που η συνεργασία μου με την προΐσταμένη αρχή μου αποκαταστάθηκε, σας ενημερώνω πως δεν χρειαζόμαστε την βοήθεια σας! Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να φροντίσει για τα πάντα.
5. ’’ Η υπηρεσία του ενημέρωσε οτι ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ για το νησί της ΣΕΡΙΦΟΥ και οτι τα υλικά της λιστας ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΙΤΗΘΕΙ΄.
Θυμίζω λοιπόν πως η υπηρεσία μου ενημέρωσε το δήμαρχο Σερίφου πως σε σύγκριση με άλλα νησιά δεν αδικήθηκε ή αποκλείστηκε η Σέριφος, κάτι που εγώ ποτέ δεν εννόησα.
Παρ'όλα αυτά, σας παραπέμπω στις προσπάθειες του Δήμου Σίφνου οι οποίες καρποφόρησαν σχετικά με την πρόσληψη Ακτινολόγου και δεύτερης νοσηλεύτριας. Καθως επίσης και την απο 14.12.2018 προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχετικά με την πρόσληψη ενός παιδιάτρου στο ΠΠΙ ΣΙΦΝΟΥ.
6. ’’ και για αυτο το λογο τον καλεσε σε απολογια η υπηρεσια του’’.
Η υπηρεσία μου,με κάλεσε σε απολογία ύστερα απο δική σας λανθασμένη κατ’εμε πρωτοβουλια, η οποία αποδεικνύει την αδιαφορία σας για την οργάνωση του ιατρείου.
Το 2015 είχατε ευθαρσώς δηλώσει ''Το ΠΠΙ Σερίφου λειτουργεί τόσο καλά, που ουδεμία βελτίωση χρειάζεται'', κάτι που δεν εξυπηρετεί το σκοπό του ΠΠΙ Σερίφου και την σημαντικότητα της πρόληψης αλλά και της ΠΦΥ.
Απο την συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στις 07/12/2018 προκύπτει πως υπάρχει τεράστια δυσκολία στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και κατ'επέκταση και στη Σέριφο. Λαμβάνετε την απάντηση μέσα από το στόμα του ίδιου του Υπουργού.
Με την υπηρεσία μου, μας χώριζαν προβλήματα επικοινωνίας, βρήκαμε όμως λύσεις και τώρα όχι μόνο έχω την αμέριστη συμπαράσταση της και υποστήριξη της για το έργο μου, αλλά συζητάμε για τις ανάγκες του ιατρείου σε προσωπικό και όχι μόνο ( πχ νοσηλεύτρια ΤΕ, παιδίατρο) και προγραμματίζουμε μαζι. Εύχομαι σύντομα να βγάλει καρπούς ο σχεδιασμός αυτός, με ένα μόνο στόχο, τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο νησι της Σερίφου!
7. ’’ Στο δημοτικο συμβουλιο οπου κληθηκε ο γιατρος’’.
Δεν κλήθηκα ποτέ απο κανέναν, μόνος μου αιτήθηκα για την παρουσία μου στο δημοτικό συμβούλιο, για την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων αλλά και των κατοίκων σχετικά με την σημαντικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και για να λάβω την επιβεβαίωση απο το σύσσωμο δημοτικό συμβούλιο για την υποστήριξη του ιατρείου και την χάραξη κοινής πορείας διεκδικήσεων απο το Υπουργείο Υγείας, όπως με μεγάλη επιτυχία έπραξε η κοινωνία της Σιφνου.
8. ’’ Ο δημος παρεχει στον Γενικο Γιατρο του νησιου επιδομα σιτισης 450 ευρω μηνιαιως και 300 ευρω για επιδομα σπιτιου. Ωστοσο, ο γιατρος του νησιου αιτηθηκε για τους γιατρους επιδομα καυσιμου για τις επισκεψεις στα σπιτια λεγοντας> δεν ειναι ψαλτης για να βγαζει πιατακι’’.
Το επίδομα των 450 ευρω δίνεται σε ΟΛΟΥΣ τους αγροτικούς και υπόλοιπους ιατρούς του ΠΠΙ Σερίφου (όχι μόνο σε εμένα προσωπικά!!) εδώ και αρκετά χρόνια και αποτελεί ένα κίνητρο για να ’’τραβήξει΄΄ τους ιατρούς στο νησί.
Μαζί με το επίδομα σίτισης προσφέρεται και σπίτι σε όλους τους αγροτικούς ιατρούς, πάλι ως κίνητρο για να προσελκύσει ιατρούς στο νησί.
Στην περιπτωσή μου,ο δήμος αδυνατούσε να βρεί σπίτι -μιας και λύθηκε η σύμβαση για το σπίτι που ενοίκιαζε και κόστιζε 500 ευρω μηνιαίως-.
Έτσι ο δήμαρχος αποφάσισε άντι αυτού να μου προσφέρει σε μορφή επιδόματος για το ενοίκιο 300 ευρω (αντι των 500 που κόστιζε η ενοικίαση).
Σας θυμίζω πως ο δήμαρχος μιλάει για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των κατοίκων, αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ''βοήθεια στο σπίτι'', αντιθέτως προτρέπει τους ιατρούς να δέχονται τα φιλοδωρήματα των ασθενών, πράγμα ανήθικο και παράνομο!
Αυτό έχει σαν συνέπεια, αυξημένο φόρτο εργασίας για το ΠΠΙ Σερίφου καθώς και προσωπικά έξοδα κίνησης των ιατρών για να προσφέρουν φροντίδα στο σπίτι και νοσηλεία κατόικον, όταν αυτή χρειάζεται, κάτι που ο Δήμος Σερίφου όφειλε να είχε φρονίσει.
Πολλοί δεν γνωρίζουν πως προηγούμενος αγροτικός ιατρός, φιλικά προσκείμενος στον δημαρχο, μπορούσε να τροφοδοτεί με καύσιμο το προσωπικό του αυτοκίνητο, εκδίδοντας τιμολόγιο στο Δήμο Σερίφου, με την σιωπηλή συγκατάθεση του δημάρχου.
Σχετικά λοιπόν με τον ψάλτη και το πανέρι:
Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η Ψαλτική είναι λειτούργημα σεβαστό, αλλά η εικόνα του δημάρχου να ψάλλει στις εκκλησίες και ύστερα να βγάζει πανέρι και να ζητάει χρήματα απο τους πιστούς με ξεπερνάει!
Θα πρέπει κάποτε να σπάσει η τοπική ομερτά, όπως λέει φίλος.
Να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα τους.
Ιδεοληψίες, εμπάθειες, συμφέροντα, κόμπλεξ, παραληρηματικές ιδέες, φόβοι και ξεβόλεμα πρέπει να πάψουν.
Δεν του πρέπουν του ΣΕΡΙΦΙΩΤΗ.
Εγώ και η υπηρεσία μου εργαζόμαστε με πάθος και μεράκι, για να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της Σερίφου.
Τέλος θέλω να πω κάτι που συνήθιζε να λέει ο παππούς :
’’Πρόσεξε μην φύγεις απο τούτο εδώ τον κόσμο και αφήσεις πίσω σου μοναχα την κοπριά σου!’’
Καλες γιορτες σε ολους!
Τ ι λέει η Αντιπολίτευση Λαική Συσπείρωση
Θοδωρής Χρυσολωράς
Τι λέει η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Απάντηση στο δημοσίευμα που κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου
http://www.aigaio365.gr/2i-ype-den-ypirkse-pote-aitima-apo-ton-iatro-tis-serifou-pou-den-ikanopoiithike/?fbclid=IwAR3v41Kw8laC952rpOAWAcG9ak1O8GhMst7G1D1zn0UbUO_-wBv3vQIE6NY έδωσε η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Το κείμενο της κας Ιορδανίδου, αναδημοσίευσε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,
Παύλος Πολάκης.
Πηγή :
Απάντηση στο δημοσίευμα που κάνει σήμερα τον γύρο του διαδικτύου
http://www.aigaio365.gr/2i-ype-den-ypirkse-pote-aitima-apo-ton-iatro-tis-serifou-pou-den-ikanopoiithike/?fbclid=IwAR3v41Kw8laC952rpOAWAcG9ak1O8GhMst7G1D1zn0UbUO_-wBv3vQIE6NY έδωσε η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Το κείμενο της κας Ιορδανίδου, αναδημοσίευσε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας,
Παύλος Πολάκης.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου