17 Σεπ 2019

Ο νέος Δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, μιλά για τα κυριότερα ζητήματα, στα οποία θα εγκύψει η νέα δημοτική αρχή

Την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό όλων σχεδόν των τομέων και υπηρεσιών του Δήμου, στην ανάπτυξη και σωστή επικοινωνία του πλούσιου πολιτιστικού προϊόντος του νησιού, αλλά και στην δυναμική διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων έργων, δίνει προτεραιότητα ο νέος Δήμαρχος Σερίφου. 

 Ο κ. Κώστας Ρεβίνθης, αποτελεί έναν νέο αυτοδιοικητικό, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών της Σερίφου στις εκλογές του Μαΐου, με το πρόγραμμα του συνδυασμού του, “Σεριφιακή Ανανέωση”.

 Ο νέος Δήμαρχος, μιλώντας στην εφημερίδα, τόνισε, πως προτεραιότητά του για την τετραετία που “άνοιξε” την 1η Σεπτεμβρίου, είναι η πλήρης αναδιοργάνωση του Δήμου Σερίφου, η καλύτερη επικοινωνία με κατοίκους και επισκέπτες, καθώς και η ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του νησιού. 

 Έχοντας πλέον αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά σας και έχοντας ενημερωθεί, σχετικά με τα μείζονα ζητήματα του νησιού, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που θέτει η διοίκησή σας; 

 Κ. Ρεβίνθης: «Άμεσα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια, τα οποία έχουν αρκετά προβλήματα που οφείλουμε να επιλύσουμε και στη συνέχεια στην καθημερινότητα του πολίτη, την καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων και τέλος στις υποδομές μας. 

Πρόσφατα το σχολικό κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Σερίφου κρίθηκε ακατάλληλο για να στεγάσει μαθητές και αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες ένα τρομερά σημαντικό πρόβλημα, καθώς πρέπει να γίνει μεταστέγαση, κάτι που μας έχει αγχώσει, διότι δυσκολευόμαστε να βρούμε κτίριο που να πληρούν τις προδιαγραφές.

 Μελέτες για τη συντήρηση των κτιρίων υπάρχουν, όπως και τα χρήματα για να υλοποιηθούν τα έργα, αλλά υπήρξε πρόβλημα με κάποιον ανάδοχο, ο οποίος είχε κηρυχθεί έκπτωτος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Έκτοτε, ο ανάδοχος έκανε ένσταση και με αυτή τη διαδικασία, δημιουργείται καθυστέρηση τεράστια, την οποία την πληρώνουν τα παιδιά. 

 Η γραφειοκρατία είναι μάστιγα. Δυστυχώς, υποπτεύομαι, ότι αν κηρυχθεί και επίσημα έκπτωτος ο εργολάβος, πιθανότατα θα απαιτηθεί νέος διαγωνισμός και άρα θα χρειαστούν 6-8 μήνες. 

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τελειώσει η σχολική χρονιά και να ακολουθήσουν οι επισκευές. 

 Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει αρχικά να γίνεται καλύτερη αποκομιδή, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίσαμε φέτος το καλοκαίρι, με σκουπίδια σε δημόσιους χώρους και γενικότερη ακαταστασία. Στη συνέχεια, ως δημοτική αρχή, θέλουμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε δομή ανακύκλωσης στη Σέριφο, η οποία θα μας βοηθήσει σε πολλά επίπεδα, τόσο περιβαλλοντικά και οικονομικά, όσο και στην επιμήκυνση της ζωής του κυττάρου ΧΥΤΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία γραμμή ανακύκλωσης γυαλιού. 

Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη ποσότητα πλαστικού στα απορρίμματα. Στο θέμα των υποδομών, πρέπει να επισκευάσουμε το δίκτυο αποχέτευσης και τη μονάδα του ΒΙΟΚΑ, ώστε να λειτουργούν πολύ καλύτερα, ενώ παράλληλα, να αλλάξουμε κάποια τμήματα του δικτύου ύδρευσης, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και δημιουργούν προβλήματα. 

 Επίσης, θα μεριμνήσουμε, ώστε το καταφύγιο τουριστικών σκαφών να αποκτήσει επιτέλους την άδεια λειτουργίας του, να το καταστήσουμε λειτουργικό, ώστε να ικανοποιηθούν οι επισκέπτες μας, που έρχονται με σκάφη, αλλά και οι κάτοικοι. 

 Γενικά, όμως, έχουμε πολλές νέες υποδομές να φτιάξουμε και αρκετές υπάρχουσες να βελτιώσουμε, ώστε να μπορούμε να υποδεχόμαστε τους τουρίστες και να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει, για να μένουν ευχαριστημένοι. Αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας, η ικανοποίηση των επισκεπτών. 

 Έχουμε όρεξη και είμαστε πρόθυμοι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις είτε από Ευρωπαϊκούς, είτε από κρατικούς πόρους, μέσω των προγραμμάτων που ανακοινώνουν τα Υπουργεία.» 

 Ο πολιτισμός, μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να είναι το “δυνατό χαρτί” της Σερίφου, ωστόσο το νησί έχει σημαντική ιστορία και πολιτιστικές δυνατότητες. Τι προτίθεστε να κάνετε εσείς ως δημοτική αρχή για την ανάδειξη αυτού του τομέα;

 Κ.Ρ.: «Η αλήθεια είναι, ότι τα καλοκαίρια, όπως και φέτος το καλοκαίρι, υπήρχαν πολλά και ιδιαίτερα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί, τα οποία όμως δυστυχώς, ίσως δεν επικοινωνήθηκαν σωστά.

 Δεν συγκεντρώθηκαν οι εκδηλώσεις σε έναν “πίνακα”, δεν υπήρξε δημοσιοποίηση, ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποια δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε ποια περίοδο. Είχαμε εκθέσεις εικαστικές, αρχιτεκτονικές, σύγχρονης τέχνης, μουσικές παραστάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις. Είναι ο απώτερος στόχος μας, να αποκτήσουμε οργάνωση και τάξη. 

Το πιο βασικό, είναι να γνωρίζει ο επισκέπτης από πολύ πιο νωρίς, ώστε να μπορεί να προγραμματίσει το ταξίδι του και τις δραστηριότητες που θα επιλέξει να κάνει στο νησί. Προκειμένου να γίνει αυτό, θα ξεκινήσουμε να οργανώνουμε την επόμενη τουριστική περίοδο, ήδη από φέτος τον Οκτώβριο. 

Μάλιστα, προσφάτως μας έγινε και μία πρόταση για την αναβίωση ενός Φεστιβάλ, και στόχος μας είναι αυτό να γίνει οργανωμένα, να επικοινωνηθεί σωστά. Μία σειρά καθημερινών σχεδόν πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσα σε 10 ή 15 ημέρες, που θα γίνει ξεχωριστά από τις μεμονωμένες εκδηλώσεις του υπόλοιπου καλοκαιριού.» 

 Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξαν φωνές, που μιλούσαν για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στο Δήμο Σερίφου. Στοχεύετε να οργανώσετε διαφορετικά τη δημοτική λειτουργία; 

 Κ.Ρ.: «Καταρχάς, ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ορίστηκε οικονομολόγος, ο οποίος είναι πλήρως καταρτισμένος και θα βοηθήσει στην οικονομική αναδιοργάνωση του Δήμου. Υπάρχει η σκέψη να κοπούν κάποιες δαπάνες, που εμείς κρίνουμε ως περιττές και ταυτόχρονα να δοθεί βάση σε άλλα πράγματα, που εμείς θεωρούμε σημαντικά, όπως οι υποδομές, ο πολιτισμός κλπ, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να διατεθούν εκεί που πρέπει. 

 Όπως είπα και πριν, θα διεκδικήσουμε δυναμικά ευρωπαϊκές και κρατικές χρηματοδοτήσεις, για να καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Στοχεύουμε στην πλήρη αναδιοργάνωση του Δήμου.

 Θα κάνουμε μία νέα αρχή, με την αναδιοργάνωση του Δήμου εκ θεμελίων, ώστε να αλλάξει αυτή η υπάρχουσα κατάσταση και εικόνα για το Δήμο Σερίφου, η οποία δημιουργεί κακή εντύπωση, μη οργάνωσης ή μη σωστής λειτουργίας. Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας, να αποδείξουμε και να φανεί και προς τους πολίτες, ότι ο Δήμος Σερίφου δουλεύει, δουλεύει σωστά και υπάρχει μία νέα πνοή στο νησί μας». 

 Τέλος, ποια είναι η θέση σας, σχετικά με την τουριστική προώθηση της Σερίφου και τη διαχείριση του νησιού ως προορισμού;

 Κ.Ρ.: «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία διαθέτουμε. Έχουμε παραλίες μοναδικής ομορφιάς. Έχουμε αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία, πολιτιστικούς χώρους, μουσεία κ.α., τα οποία ως επί το πλείστον μπορώ να πω, ότι έχουν μείνει αναξιοποίητα και χωρίς ανάδειξη όλα αυτά τα χρόνια. 

Εμείς καλούμαστε – και πρέπει να πετύχουμε αυτό το στόχο – να τα αξιοποιήσουμε, για να προσελκύσουμε τον επισκέπτη. Φυσικά, όντας τουριστικός προορισμός, όπως προείπα θα δώσουμε βάση στην αναβάθμιση και δημιουργία υποδομών, για να έχουμε ικανοποιημένους επισκέπτες. Αν οι επισκέπτες μας δεν μένουν ευχαριστημένοι, θα έχουμε αποτύχει. 

 Το νησί θα πρέπει να δέχεται όσους επισκέπτες μπορεί να εξυπηρετήσει. Στοχεύουμε στον ποιοτικό τουρισμό, ο μαζικός δεν μας ενδιαφέρει. Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που διαχειρίζονται με επιτυχία άλλα, πιο προηγμένα από εμάς νησιά. Εμείς είμαστε η εναλλακτική πρόταση για τον επισκέπτη.

 Στη Σέριφο υπάρχει ένα δίκτυο μονοπατιών, το οποίο ωστόσο είναι εδώ και χρόνια παραμελημένο. Ωστόσο εμείς θα καταθέσουμε πρόταση σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα LEADER, καταθέτοντας τη μελέτη που έχει εκπονήσει για το Δήμο το Δίκτυο “Δάφνη”, προκειμένου να αξιοποιήσουμε 10 περιπατητικές, θεματικές διαδρομές, η οποία πιστεύω ότι θα εγκριθεί και θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και αυτό το πλεονέκτημα του νησιού.» 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...