1 Οκτ 2019

“Καμία παρέμβαση που να θίγει περιουσίες”

Διευκρινίσεις ως προς το φυσικό αντικείμενο του έργου ανάδειξης των Γεωμονοπατιών στην Απάνω Μεριά με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο παρείχε ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Γιαλόγλου κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και το σώμα ενέκρινε τη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 Ο ίδιος, αφού ξεκαθάρισε πως η υλοποίηση του μεγάλου έργου στη Σύρο – που μεταξύ άλλων αφορά και στη δημιουργία Γεωμουσείου στον χώρο Βιβλιοθήκης του ΤΜΣΠΣ -, δεν περιλαμβάνει καμία παρέμβαση που να θίγει περιουσίες στις περιοχές που θα αναδειχθούν οι διαδρομές γεωλογικού ενδιαφέροντος, δεσμεύθηκε για παροχή αναλυτικής ενημέρωσης προς τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες περιουσιών στις ευαίσθητες αυτές θέσεις της Απάνω Μεριάς.

 Ο κ. Γιαλόγλου τοποθετήθηκε συγκεκριμένα για το σημαντικό θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν παρέμβασης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος έκανε λόγο για “νεφελώδες τοπίο” όσον αφορά στο μεγάλο έργο, με το μέλος της Δημοτικής Αρχής να τον παραπέμπει για το φυσικό αντικείμενο του έργου στο σαφές περιεχόμενο του σχεδίου της σύμβασης.

 Ένα μεγάλο έργο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο 

 Η έγκριση του σχεδίου της σύμβασης, η οποία και θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπερψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, με τον Ανδρέα Γιαλόγλου να προλογίζει το θέμα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός της σημαντικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ). “Θα αποτελέσει το πιο σημαντικό έργο που κάνει αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας με το Πανεπιστήμιο.

 Παλαιότερα είχαμε κάνει κάτι στο πλαίσιο του ΟΣΑΑ, δηλαδή μερικές μικρές εργασίες στο θέατρο “Απόλλων” που αφορούσαν την προμήθεια του εξοπλισμού” υπενθύμισε αρχικά, επισημαίνοντας παρακάτω πως για το έργο με τίτλο “Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο”, ο Δήμος θα αναπτύξει μία στενότερη και ιδιαίτερη συνεργασία. 

 “Τώρα είναι μία σοβαρή συνεργασία ύψους 120.000 ευρώ που θα εκχωρήσει ο Δήμος από το έργο που είναι ενταγμένο στο Ειδικό Πρόγραμμα Αναπτυξιακού Σκοπού για να το κάνει το Πανεπιστήμιο” σημείωσε, τονίζοντας δε, πως το κομμάτι που θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο είναι συγκεκριμένο:

 “Αποτελεί ερευνητικό έργο ψηφιακών εφαρμογών, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο γεωλογικό εκθετήριο που ευελπιστούμε να έχουμε έτοιμο σε ενάμιση χρόνο από τώρα, στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου”. 

 Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε πως, το σώμα καλείται να εγκρίνει το σχέδιο της Προγραμματικής σύμβασης, να ορίσει δύο δημοτικούς συμβούλους με τους αναπληρωτές τους στην Επιτροπή Παραλαβής καθώς και να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο για την υπογραφή της σύμβασης. 

 “Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τις περιουσίες τους”

 Παρά το αναλυτικό περιεχόμενο της σύμβασης σχετικά με το έργο, από την πλευρά του ο Γιώργος Μαραγκός θέλησε να κάνει λόγο για ανησυχία των δημοτών στην Απάνω Μεριά και στις περιοχές ανάπτυξης του έργου που αφορά στην ανάπτυξη του Γεωτουρισμού, σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση αυτών, σε εύλογο χρονικό διάστημα. “Θα είμαστε θετικοί στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. 

Παρόλα αυτά θα θέλαμε σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και από τον κ. Γιαλόγλου που έχει ασχοληθεί με το θέμα, να έχουμε μία ενδελεχή και τεκμηριωμένη ενημέρωση αναφορικά με τα μελλούμενα” σχολίασε μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός, ζητώντας πληροφόρηση πέραν του τεχνικού δελτίου του έργου σχετικά με το φυσικό αντικείμενό του.

 “Θα θέλαμε λοιπόν ενημέρωση, όπως και πολλοί δημότες, ιδιαίτερα κάτοικοι των περιοχών αναφοράς στις οποίες απαντώνται αυτά τα γεωλογικά πετρώματα και ιδιαίτερα σε περιοχές της Απάνω Μεριάς και στις περιοχές Natura, καθώς μας ρωτούν με απορίες και θέλουν να ενημερωθούν για το τί προβλέπεται” συμπλήρωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, “Νομίζω ότι οφείλουμε ως Δήμος να παρέχουμε μία αναλυτική και τεκμηριωμένη επίσημη ενημέρωση για να μην υπάρχει αυτή η αμφιβολία και η ανησυχία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν τις περιουσίες τους εκεί, έχουν ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις και δραστηριοποιούνται”. Σημείωσε τέλος δε, πως, “Είναι κρίμα να υπάρχει ένα νεφελώδες τοπίο για κάτι που πιστεύουμε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ σημαντικό για το νησί μας”.

 “Το έργο περιορίζεται σε σημάνσεις και ψηφιακές εφαρμογές” 

 Απαντώντας στον παραπάνω σχολιασμό, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε σαφής όσον αφορά το έργο που θα αφορά στα Γεωμονοπάτια. “Για το φυσικό αντικείμενο θα ήθελα να παραπέμψω στην ίδια την προγραμματική σύμβαση, η οποία εκτός από το κομμάτι που αφορά στο Πανεπιστήμιο και χάριν ενημέρωσης και των δημοτών αλλά και όλων, περιγράφει και το σκέλος που θα εκτελέσει ο Δήμος. 

Εκεί λοιπόν, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει, από το ύψος των δαπανών που αφορούν τα μονοπάτια, δεν προβλέπονται παρεμβάσεις οι οποίες θα θίξουν επ΄ ουδενί την περιουσία των δημοτών, ούτε το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς θα μεταβληθεί, αλλά ούτε και οι αδειοδοτήσεις που ενδεχομένως μπορούν να λάβουν για οικοδομικές και λοιπές δραστηριότητες θα αποκτήσουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με την υλοποίηση αυτού του έργου” ξεκαθάρισε σε κατηγορητικό τόνο, λειτουργώντας ενημερωτικά σε πρώτο επίπεδο αλλά και καθησυχαστικά προς κάθε ενδιαφερόμενο. 

 “Θέλω λοιπόν να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους της Απάνω Μεριάς ότι μόνον οφέλη μπορούν να προκύψουν από την υλοποίηση αυτού του έργου” καθώς σύμφωνα με όσα εξήγησε,

 “Το έργο θα περιοριστεί κατά κύριο λόγο σε σημάνσεις και ψηφιακές εφαρμογές και επ΄ ουδενί σε παρεμβάσεις που θα θίξουν την περιουσία τους”. Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει αναλυτική ενημέρωση στους δημότες, ώστε να “αγκαλιάσουν” την προσπάθεια προς όφελος όλου του νησιού. 

 “Θα τους κάνω και αναλυτική ενημέρωση. Προσωπικά διατίθεμαι να έρθω στην Απάνω Μεριά για να ενημερώσω οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο αναλυτικά για τα οφέλη που έχει να αποκτήσει όχι μόνον η περιοχή, αλλά και ολόκληρο το νησί μας από αυτήν τη δράση” δήλωσε κατηγορηματικά. 

 Στο νήμα των λεγομένων του Ανδρέα Γιαλόγλου, αξίζει να υπενθυμιστούν τα οικονομικά στοιχεία που συνοδεύουν το μεγάλο έργο, τα οποία κι επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. 

 Όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της σύμβασης, “ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 367.285 ευρώ. Αυτό το ποσό αναλύεται σε επιμέρους ποσά και ειδικότερα, για τη δημιουργία Γεωμουσείου θα απαιτηθούν 242.310 ευρώ, για τα Γεωμονοπάτια θα προωθηθεί ποσό 56.700 ευρώ, για την Τεκμηρίωση 37.930 ευρώ και για όλες τις δράσεις Δημοσιότητας το ποσό των 30.345 ευρώ”.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...