8 Οκτ 2019

Σύρος: Ο πρώτος πλωτός κάδος απορριμμάτων στις Κυκλάδες

Πρόκειται για ένα βραβευμένο, Αυστραλιανής επινόησης, σύστημα καθαρισμού της επιφάνειας των υδάτων, που μόλις εγκαταστάθηκε στο λιμάνι της Σύρου και μπορεί να φιλτράρει και να συλλέξει πλαστικά και άλλα επιπλέοντα θαλάσσια απορρίμματα, που επιβαρύνουν σημαντικά το θαλάσσιο και ανθρωπογενές περιβάλλον.

 Ο έξυπνος αυτός πλωτός κάδος απορριμμάτων (SEABIN HYBDID V5), αποτελεί Δωρεά του Ιδρύματος για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund/CPF) και θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο θαλάσσιο περιβάλλον των Κυκλάδων, ενώ θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο ήδη διερευνά το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον συστημάτων και για τα λοιπά λιμάνια που διαχειρίζεται (Κέα, Κύθνο, Σέριφο). 

 Την παρουσίαση του εν λόγω συστήματος στον λιμένα της Σύρου που έγινε την Παρασκευή 30/8 παρακολούθησαν ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Ιάκωβος Γκίζης, η Κανδιώ Μαραγκού, η οποία θα αναλάβει την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου, καθώς και ο νεοεκλεγείς Παναγιώτης Κουταβάς.

 Ο μηχανισμός λειτουργίας του SeaBin είναι σχετικά απλός, αλλά ιδιοφυής. Το νερό εισέρχεται μέσα στο Seabin, που βρίσκεται τοποθετημένο σε κρηπίδωμα του λιμένα, περνάει μέσα από έναν μηχανισμό παγίδευσης των απορριμμάτων και στη συνέχεια μέσω και μίας ηλεκτροδοτούμενης αντλίας, αποβάλλεται καθαρό από τα επιπλέοντα αντικείμενα. 

Η μέγιστη χωρητικότητα του σε απορρίμματα φτάνει τα 20 κιλά, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αδειάζει καθημερινά. Τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά: το SeaBin μπορεί να συλλέξει ετησίως έως και 90.000 πλαστικές σακούλες, 50.000 πλαστικά μπουκάλια νερού, καθώς και περισσότερα από 110.000 κομμάτια μικροπλαστικού, μικροϊνών αλλά και αποτσίγαρα, επιφανειακά έλαια πετρελαίου και άλλων απορρυπαντικών που συχνά κυριαρχούν σε πολυσύχναστα λιμάνια και μαρίνες, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσφέροντας μια αποτελεσματική λύση για την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων αλλά και ένα μέσο ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αλλά και των επισκεπτών των νησιών, με στόχο την πρόληψη. 

 Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κοσμάς, Πρόεδρος ΔΛΤ Σύρου τόνισε ότι το ΔΛΤ Σύρου, με τη συνεργασία αυτή με το Cyclades Preservation Fund, αρχικά ήθελε να διαδώσει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της σημασίας του καθαρισμού των θαλάσσιων περιοχών. 

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είχαμε την ευτυχία να έρθουμε σε επαφή με την κ. Μητροπούλου που εκπροσωπεί τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων και είχαμε την τύχη να υπάρχει μία πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ μας, ώστε να γίνει η δωρεά του μηχανήματος, το οποίο μας το προσφέρουν προκειμένου η λειτουργία του να είναι πιλοτική αρχικά και εφόσον διαπιστωθεί ότι πηγαίνουν όλα καλά, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν περισσότεροι και σε άλλα σημεία, όπου έχει παρατηρηθεί ότι συγκεντρώνονται τα επιπλέοντα απορρίμματα εντός του θαλάσσιου χώρου».

 «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέρνουμε στις Κυκλάδες ένα σύστημα που έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας πως οι καλές πρακτικές πρέπει να επικοινωνούνται και να υιοθετούνται ευρέως. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν μεγάλη πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο οι λύσεις πρέπει να προσφέρονται τοπικά. 

Η προστασία του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου των Κυκλάδων είναι υπόθεση όλων μας, και το Cyclades Preservation Fund δραστηριοποιείται, με πολύτιμους συμμάχους τους τοπικούς φορείς, προς αυτή την κατεύθυνση.

 Εν προκειμένω, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όσο και το Λιμεναρχείο και τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου για την συνεργασία τους στο πλαίσιο υλοποίησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλία», δήλωσε η Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund στην Ελλάδα.

 Πηγή : https://www.envinow.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...