28 Αυγ 2020

Σέριφος ..Στα όρια της «μη νόμιμης» λειτουργίας της η μονάδα Βιολογικού καθαρισμού


Καταγεγραμμένα Προβλήματα μολύνσεως, δυσοσμίας και βλαβών διαρροής στις εγκαταστάσεις του συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού διαπιστώνουν με έγγραφό τους προς τη Δημοτική αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες ,κοινοποιούμενο και σε εμάς , 45 συνολικά κάτοικοι κ επιχειρηματίες της όμορης περιοχής του Βιολογικού.

το θέμα εχει παρελθόν 

 Κατέγραψαν μια σειρά επαναλαμβανόμενων περιστατικών που σχετίζονται με προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, τα οποία εφόσον ταυτοποιηθούν με πιθανές βλάβες στις οποίες μπορεί να οφείλονται , αγγίζουν τα όρια της «μη νόμιμης» λειτουργίας του με ότι αυτό συνεπάγεται για κάθε υπεύθυνο και θέτουν σε κίνδυνο τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία όσο και τη δημόσια υγεία.

 Η καλή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την εκάστοτε δημοτική αρχή. 

Είναι λογικό μία εγκατάσταση που κατασκευάστηκε πριν από δεκαετίες και λειτουργεί από τότε συνεχώς και αδιαλείπτως με τα όποια προβλήματα εμφανίζονται κατά καιρούς, να παρουσιάζει βλάβες. 

Άλλωστε, η φθορά των μηχανημάτων και των εξαρτημάτων είναι φυσιολογικό φαινόμενο, γι' αυτό και θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών. Παράλληλα όμως ας μην ξεχνάμε ότι οι απαιτήσεις και τα δεδομένα την εποχή που κατασκευάστηκε, ήταν διαφορετικά από τα σημερινά.

 Παρά όμως τα αιτήματα μας για ενημερώσεις και για τη λήψη αποφάσεων για την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και των αντλιοστασίων του στα πλαίσια του άμεσα εφικτού, παράλληλα με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό , σε παλαιότερα συμβούλια δυστυχώς παρατηρούμε καθυστερήσεις και επαναλήψεις δυσάρεστων περιστατικών ενώ πλέον δεχόμαστε και καταγγελίες πολιτών για προσπάθειες αποσιώπησης περιστατικών εκροών λυμάτων με άσκηση έμμεσων εκβιασμών ,ψυχολογικής βίας ακόμα και κατάχρησης εξουσίας από στελέχη της Δημοτικής αρχής. 

Πρώτο μέλημα μιας δημοτικής αρχής οφείλει να είναι η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας και η ασφάλεια των πολιτών της και όχι η συγκάλυψη των κακώς κειμένων ,η φίμωση των φωνών διαμαρτυρίας και το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί.

 Είναι κρίμα ένα έργο το οποίο δημιουργήθηκε για να σώσει το περιβάλλον να καταλήγει να υπονομεύει μία ολόκληρη περιοχή και την υγεία των κατοίκων κ επισκεπτών της ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των καθυστερημένων αντανακλαστικών . 

Σε συνέχεια παλαιότερων ερωτημάτων μας επανερχόμαστε και :

 Αιτούμαστε να μας αποσταλούν γραπτώς μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα οι απαντήσεις και τα αντίστοιχα έγγραφα αναφορικά με :

 -Το που οφείλονται τα καταγεγραμμένα περιστατικά εκροών στις 25.06.2020 και 01.08.2020 προσδιορίζοντας επακριβώς τη δυσλειτουργία που τις προκάλεσε και τις εργασίες αποκατάστασης τους 

-το πόσες αντλίες βάσει προδιαγραφών του έργου απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του κ με πόσες λειτουργεί αυτή τη στιγμή 

-τον αριθμό απαιτούμενων αεριστήρων βιολογικού καθαρισμού βάσει προδιαγραφών και με πόσους λειτουργεί αυτή τη στιγμή 

-το αν υπάρχει συντηρητής και υπεύθυνος να παρακολουθεί τη σωστή λειτουργία της εγκατάστασης του Βιολογικού 

-Να μας προσκομιστεί αντίγραφο της ισχύουσας Μ.Π.Ε.(Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και Π.Ο. 

Του βιολογικού καθαρισμού -εάν υπάρχουν να μας προσκομιστούν τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των επεξεργασμένων λυμάτων. 

-Εάν υπάρχει μελέτη των υδρογεωλογικών και γεωλογικών συνθηκών στην περιοχή ενδιαφέροντος, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών του υπόγειου νερού – υδροφόρου ορίζοντα.

 -Εάν υπάρχει παρακολούθηση της ποιότητας του εδάφους και του επιφανειακού – υπόγειου νερού στο χώρο διάθεσης των λυμάτων και τι προβλέπεται σε περίπτωση αστοχίας ή κακής λειτουργίας των εγκαταστάσεων;

 -Να μας κοινοποιηθούν τυχόν τεχνικές εκθέσεις που σύμφωνα με τα λεγόμενα σας σε παλαιότερες ενημερώσεις μας έχετε πληροφορήσει πως έχετε ζητήσει από αρμόδιους φορείς ,μηχανικούς, συνεργάτες κλπ αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση κ μελλοντική τεχνική παρέμβαση για αποκατάσταση του Βιολογικού 

Επίσης τέλος ζητάμε να ενημερωθούμε εάν έχουν δημοσιοποιηθεί η Μ.Π.Ε. και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον τρόπο και το σημείο διάθεσης της παραγόμενης ιλύος. 

Για την παράταξη ΣΕΡΙΦΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 

Μιλτιάδης Πελοποννήσιος , επικεφαλής δημοτικής παράταξης ,δημοτικός σύμβουλος :  


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...