20 Ιουν 2013

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΚΑ ΣΕΡΙΦΟΥ

Γράφει και επιμελείται ο Γιάννης Γούναρης

Μέ αφορμή την ανάρτηση http://giannisserfanto.blogspot.gr/2013/06/blog-post_6257.html θα ήθελα να σχολιάσω την δήλωση του κύριου Θεόδωρου Χρυσολωρά ότι ο ΒΙΟΚΑ ΣΕΡΙΦΟΥ δέν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ ξανά .Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας σε δημόσια έργα που αφορούν ΒΙΟΚΑ  γίνονται αστοχίες .

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων δεν λειτούργησαν ποτέ. Όπως συνέβη για παράδειγμα στη Σέριφο, όπου ο βιολογικός καθαρισμός ­ ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1994 με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια ­ είναι παροπλισμένος λόγω αστοχιών στον σχεδιασμό του έργου!

Σύμφωνα με τον τέως  δήμαρχο Σερίφου κ. Ελευθέριο Παλαιό, παρατηρείται εισροή θαλασσινού νερού στο δίκτυο αποχέτευσης και έτσι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει. «Σε όλα τα έργα υπάρχουν κάποιες αστοχίες. Περιμένουμε να έρθει η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης να ελέγξει το δίκτυο» λέει ο δήμαρχος. Στις 21/6/2002 στην εφημερίδα το βήμα από τότε πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια και ο βιολογικός καθαρισμός ακόμα δεν έχει λειτουργήσει σωστά ακούγοντας και τον κύριο Θ .Χρυσολωρά επιβεβαιώνεται  ότι ο ΒΙΟΚΑ ΣΕΡΙΦΟΥ δέν λειτούργησε ποτέ

Σε ό,τι αφορά την επιταγή της οδηγίας 91/271 για παρακολούθηση του τρόπου λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων έχει δρομολογηθεί στην Ελλάδα η διαδικασία για τη συγκέντρωση στοιχείων των ΕΕΛ που αφορούν ευαίσθητους αποδέκτες. Για όσες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε περιοχές με κανονικό αποδέκτη η συλλογή πληροφοριών και η παρακολούθηση της λειτουργίας τους εχει  ξεκινήσει απο το 2000.

Σε πόλεις άνω των 15.000 κατοίκων οι οποίες δεν βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητα οικοσυστήματα η Ελλάδα όφειλε να έχει ολοκληρώσει εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας ως το 2000. Σήμερα, και πάλι με καθυστέρηση, το ποσοστό ολοκλήρωσης των σχετικών έργων έφθασε το 70%, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 50% του συνολικού πληθυσμού των πόλεων αυτών.
Στους οικισμούς με πληθυσμό από 2.000 ως 15.000 κατοίκους θα πρέπει ως το 2005 να έχουν κατασκευαστεί δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί.

 Οι μικρότεροι οικισμοί (με λιγότερους από 2.000 κατοίκους) οφείλουν να δημιουργήσουν μικρά ιδιωτικά συστήματα για σωστή επεξεργασία των λυμάτων. Όσοι έχουν ήδη κατασκευάσει δίκτυο αποχέτευσης, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη, αποτελούν πρακτικά σημειακή πηγή ρύπανσης και εμπίπτουν αυτομάτως στις διατάξεις της οδηγίας για κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων με «κατάλληλη επεξεργασία».

Θα ήθελα να μας απαντήσει ο Δήμαρχος γιατί πολλοί με ρωτούν αν ο ΒΙΟΚΑ λειτουργεί η όχι και αν υπάρχει πρόβλημα με τα βοθρολλύματα πάντως είναι λυπηρό δύο μεγάλα έργα έγιναν στο νησί ο ΒΙΟΚΑ καί το ΦΡΑΓΜΑ και τα δύο είναι εκτός λειτουργίας . Με λίγα λόγια αυτό είναι απαράδεκτο και την ευθύνη την έχει  ο Δήμος και παρακαλώ
 να μας ενημερώσει .

Επίσης θα ήθελα να μάθω γιατί έχει κατέβει το site του δήμου προφανώς θα φτιάξετε μια καινούρια ιστοσελίδα αλλά ο κόσμος ενημερώνει και τουλάχιστον αφήνει στον ήδη υπάρχοντα χώρο του domein του μια ανακοίνωση που να πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ,για μένα είναι απαράδεκτη αυτή η τακτική εν μέσω τουριστικής περιόδου .

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Οι μικροοργανισμοί-καθαριστές

Ο βιολογικός καθαρισμός χρησιμοποιεί φυσικούς μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη φύση οι οποίοι δρουν στα λύματα και τα αποικοδομούν. Οπότε το οργανικό φορτίο ελαττώνεται και δεν καταλήγει στους υδάτινους αποδέκτες (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες). Ετσι αποφεύγεται η σήψη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και άλλων δυσάρεστων επακόλουθων. Επιπλέον μέσα στον βιολογικό καθαρισμό συγκρατούνται και καταβυθίζονται και τα μικρόβια που υπάρχουν στο αρχικό λύμα. 

Επίσης απομακρύνονται το άζωτο και ο φώσφορος. Σε περίπτωση που υπάρχει σκέψη για επαναχρησιμοποίηση του νερού ­ κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί ακόμη την Ελλάδα, παρ' ότι τα φαινόμενα λειψυδρίας είναι ιδιαίτερα έντονα ­ απαιτείται περισσότερος εξευγενισμός των λυμάτων και χλωρίωση του νερού.



Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...