15 Ιουλ 2021

Ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Σίφνου

Εγκρίθηκε η υλοποίηση της πράξης «Μετάλλων Τόποι – Σταυροδρόμια Πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» από τον Δήμο Σίφνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 94/2021 απόφασή του ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υλοποίηση της πράξης «Μετάλλων τόποι-Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας «INTERREG-VA Ελλάδα Κύπρος 2014) και όρισε την ομάδα έργου για την υλοποίηση της πράξης Το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το νησί της Σίφνου με τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας «Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος» με βασικό στόχο την αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής & φυσικής κληρονομιάς και της ιστορίας των Μεταλλείων της Σίφνου και της Κοινότητας Ασγάτας Κύπρου. 

 Μέσω του έργου, αξιοποιείται το κοινό πολιτιστικό παρελθόν της Σίφνου και της Κοινότητας Ασγάτας Κύπρου που έχει σχέση με την αρχαία μεταλλευτική-μεταλλουργική δραστηριότητα και αναμένεται να συνεισφέρει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών ηλικίας άνω των 3500 ετών 

 Σημειώνεται ότι το ορυχείο αργύρου στον Αϊ Σώστη, της Σίφνου έχει αποδειχθεί πως άρχισε τη λειτουργία του στην αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ. και θεωρείται ως το αρχαιότερο αργυρωρυχείο του κόσμου. 

 Το Έργο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ» έχει ως κύριους στόχους την αξιοποίηση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τουριστική ανάπτυξη των επιλεγμένων περιοχών και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μέσω του τρίπτυχου «πολιτισμός-τουρισμός-ανάπτυξη» και η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας κληρονομιάς παράλληλα με την προώθηση νέων θεματικών μορφών τουρισμού, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία και στην κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων επιστημονικών γνώσεων για την αρχαιομεταλλουργική παράδοση με την δημιουργία Ιδιαίτερα για τον δήμο Σίφνου προβλέπεται πέραν των εργασιών διάσωσης και προστασίας των μεταλλείων στην περιοχή του Αγίου Σώστη, επίσης η χωροθέτηση και ο καθαρισμός και η διαμόρφωση και σήμανση δύο (2) περιηγητικών διαδρομών προς στα μεταλλεία, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός Κέντρου Ανάδειξης της Φυσικής και Γεωμεταλικής Κληρονομιάς στην Σίφνο, και η δημιουργία μόνιμης έκθεσης γεωλογικών και μεταλλευτικών δειγμάτων και ομοιωμάτων των αρχαίων μεταλλουργικών ευρημάτων Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Κύριος Δικαιούχος), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο Δήμος Σίφνου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Κοινότητα Ασγάτας Κύπρου. 

 Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι 1.301.400€ και ο προϋπολογισμός του Δήμου Σίφνου είναι 208.900€. 

 Η έναρξη υλοποίησης του έργου είναι η 01/06/2021 και η διάρκεια του είναι 24 μήνες. 

 Τα παραδοτέα του έργου 

 Στο πλαίσιο των παραδοτέων του έργου, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό ντοκιμαντέρ, καθώς και διαφημιστικά σποτ, όπου θα καταγράφονται οι εργασίες της Ομάδας, για την ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας.

 Επιπλέον, στη Σίφνο θα διοργανωθεί και σχετική ημερίδα, για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου, ενώ δέσμευση του Δήμου Σίφνου αποτελεί επίσης και η συμμετοχή του σε τουλάχιστον μία διεθνή τουριστική έκθεση, με οργανωμένο περίπτερο, όπου θα προωθήσει το έργο «Μετάλλων Τόποι», καθώς και την ενιαία ταυτότητα προορισμού, που πρόκειται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου αυτού. 

 Στο πλαίσιο των έργων διάσωσης και προστασίας στην περιοχή του Αγ. Σώστη, επιδιώκεται η συντήρηση και ανακατασκευή των ξερολιθικών τοιχίων της περιοχής, οι οποίες προσδίδουν μία διαφοροποίηση στο χώρο και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής του φυσικού τοπίου, προστατεύοντας τα εδάφη και αποτρέποντας τη διάβρωσή τους. Ο Δήμος Σίφνου από την πλευρά του θα αναλάβει μέσω αναδόχου τη συντήρηση και ανακατασκευή των ξερολιθιών, καθώς και των παραδοσιακών λίθινων υπαίθριων πεζουλών. 

Οι εργασίες αυτές, αναμένεται να αναβαθμίσουν την επισκεψιμότητα του χώρου, παρέχοντας ασφάλεια στον επισκέπτη – πεζοπόρο, ενώ ταυτόχρονα θα αναδεικνύουν την αισθητική χωροταξία της περιοχής. 

 Παράλληλα, θα εγκατασταθεί και ένα πιλοτικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην περιοχή του Αγ. Σώστη, που στοχεύει στην προστασία του χώρου, στην παρακολούθηση της επισκεψιμότητάς του, καθώς και στην ασφάλεια των επισκεπτών, με δύο οπτικές κάμερες, αλλά και διαμόρφωση κέντρου ελέγχου, που θα τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκό σύστημα. 



 Το Κέντρο Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς στη Σίφνο, αναμένεται να στεγαστεί σε χώρο που θα παρέχει, θα ανακαινίσει και θα εξοπλίσει ο Δήμος, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμο τόσο στους επισκέπτες του νησιού, όσο και στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, θα γίνει εγκατάσταση γεω-μεταλλουργικών εκθέσεων, με δείγματα και ομοιώματα των αρχαίων ευρημάτων, οι οποίες θα είναι στελεχωμένες και με το απαραίτητο μόνιμο και έκτακτο επιστημονικό προσωπικό, για την τοποθέτηση των εκθεμάτων και τη λειτουργία τους. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...