Tα ανησυχητικά αυτά στοιχεία περιέχονται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα των καθηγητών Βασίλη Παππά, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και Βύρωνα Κοτζαμάνη, από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, μέρος των οποίων παρέθεσε ο κ. Κοτζαμάνης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ
.
Μάλιστα, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή αναμένεται να το επιβεβαιώσει, σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ., καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας, στο τέλος του 2021, θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011 (υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δύο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά).
Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, οι τάσεις σε περιφερειακό επίπεδο είναι μεικτές. Οι 39 από τους 51 νομούς της χώρας μας (δεν υπολογίζεται το Άγιο Όρος στη συγκεκριμένη έρευνα), είχαν απώλειες πληθυσμού, ενώ αύξηση (πάνω από 6%) είχαν τέσσερις αιγαιοπελαγίτικοι νομοί (Δωδεκανήσων, Σάμου, Χίου και Λέσβου).
Κοινό στοιχείο σε όλους αυτούς τους νομούς είναι ότι «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, μεταναστών και λοιπών αλλοδαπών.
Οκτώ νομοί της χώρας παρουσίασαν μικρότερη αύξηση του πληθυσμού (κάτω από 3%): Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Βοιωτίας, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Φωκίδος και Χαλκιδικής.
Υπάρχουν δύο νομοί, Ξάνθης και Κυκλάδων, όπου παρότι οι γεννήσεις είναι περισσότερες από τους θανάτους, χάνουν πληθυσμό λόγω μεγαλύτερου αρνητικού μεταναστευτικού ισοζυγίου, σε σχέση με το αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζαμάνης, στη μεταβολή του πληθυσμού, καθοριστικό ρόλο δεν παίζουν μόνο τα φυσικά (γεννήσεις – θάνατοι), αλλά και τα μεταναστευτικά ισοζύγια (είσοδοι – έξοδοι)
Πηγή : https://kykladitis.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου