7 Οκτ 2021

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δήμου Κύθνου για το έργο «Ανοικτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία»


Στην προσπάθεια για ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύθνου, συνδράμει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συνάπτοντας μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Κύθνου, στο πλαίσιο του έργου Ψηφιακής Πατριδογνωσίας. 

 Το μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Κύθνου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κύθνου, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου “Ανοιχτή Ψηφιακή Πατριδογνωσία για μία «έξυπνη» και «ανοιχτή» Κύθνο”, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Αντικείμενο της πράξης είναι η διοργάνωση δέσμης δράσεων και εργαστηρίων με εκπαιδευτικό - συνεργατικό χαρακτήρα και πεδίο εφαρμογής τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη του κόσμου, τη Wikipedia, μέσα από την εκμάθηση συγγραφής κι εμπλουτισμού των λημμάτων που αφορούν στο νησί της Κύθνου. 

Οι δημότες και οι φίλοι της Κύθνου θα κληθούν να συμμετέχουν σε έναν Μαραθώνιο Ψηφιακής Πατριδογνωσίας με θεματικό άξονα τον πλούτο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Κύθνου και έτσι να γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα την πλούσια κληρονομιά του νησιού. 

 Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Κύθνου με την ΕΦΑ Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων αναμένεται να προβεί στη διαδικασία ελέγχου των παραδοτέων με πολιτιστικό περιεχόμενο αρμοδιότητάς της, τα οποία θα παραχθούν μέσα από την υλοποίηση του έργου. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία ελέγχου του πολιτιστικού – αρχαιολογικού περιεχομένου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έγκειται στα εξής: 

 Α.1) Έλεγχο της διαδικασίας επιλογής και προσδιορισμού των λημμάτων που θα κληθούν οι μαθητές της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης του νησιού να αναρτήσουν στη Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια, Wikipedia, και τα οποία θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία, τα μουσεία, τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. 
Ο ακριβής αριθμός και το περιεχόμενο των λημμάτων που θα κληθούν οι μαθητικές κοινότητες να διαχειριστούν, είτε αναρτώντας νέα λήμματα στη Wikipedia, είτε εμπλουτίζοντας και μεταφράζοντας υπάρχοντα λήμματα, θα καθοριστεί στο πλαίσιο της μελέτης εφαρμογής που θα εκπονηθεί από ειδικούς στο χώρο της Wikipedia και η οποία μελέτη αποτελεί το πρώτο παραδοτέο του έργου.

 Α.2) Έλεγχο των τελικών λημμάτων με πολιτιστικό περιεχόμενο αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που θα αναρτηθούν στη Ψηφιακή Εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

 Β.1) Έλεγχο του φωτογραφικού / οπτικοακουστικού ψηφιακού υλικού που θα παραχθεί και θα αναρτηθεί στη Φωτογραφική Wikipedia (Wikimedia Commons) και την Οπτικοακουστική Wikipedia (Wikimedia Commons) αντίστοιχα. 

Το εν λόγω υλικό θα προσδιοριστεί επίσης στο πλαίσιο της μελέτης εφαρμογής που θα εκπονηθεί για τις ανάγκες του έργου.

 Β.2) Παροχή εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ Κυκλάδων, όλων των αναγκαίων διευκολύνσεων στον ανάδοχο του Έργου για τη λήψη φωτογραφιών και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του έργου, και αναφέρεται σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, έπειτα από σχετική αίτηση που θα υποβάλλεται από τον ανάδοχο του έργου με ηλεκτρονική ή έντυπη αλληλογραφία. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...