1 Σεπ 2022

Σύρος: 2ος κύκλος για την επιτυχημένη διαδραστική παράσταση "Υφάντρες" στο εργοστάσιο Ζησιμάτου


Η Hermoupolis Heritage είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Σύρο ο οποίος διασώζει και αποκαθιστά την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Με βάση τη μελέτη της ιστορίας και της παράδοσης, δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες που εστιάζονται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της φύσης. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να εμπνευστούν και άλλοι φορείς ή άτομα να δρουν για παρόμοιους σκοπούς, είτε αυτόνομα, είτε υποστηρίζοντας το έργο της.

 Έχοντας αναλάβει την διάσωση, αποκατάσταση και λειτουργία του παλιού εργοστασίου Ζησιμάτου υπήρξε η επιθυμία να αξιοποιηθεί η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της βιομηχανίας της Σύρου και συγκεκριμένα, ηχογραφημένες αυθεντικές συνεντεύξεις από τις εργάτριες αλλά και τους εργάτες που δούλευαν στο εργοστάσιο Ζησιμάτου, την περίοδο έως το 1986.Η αρχική ιδέα στηρίχθηκε στις τεχνικές του museum theatre με σκοπό ο κόσμος μέσα από μια θεατρική παράσταση να ανακαλύψει τις ιστορίες των ανθρώπων, να αναλογιστεί για τις συνθήκες εργασίας της εποχής και να ψυχαγωγηθεί. 

 Σε συνεργασία με την Βέτα Αποστολίδου σχεδιάστηκε μια μοναδική παράσταση. Ανιχνεύτηκαν οι χαρακτήρες τους, τα βιώματά τους, το μεράκι, οι ανάγκες τους και έτσι δημιουργήθηκε ένα θεατρικό σενάριο από την Βέτα Αποστολίδου σε μια παράσταση με σεβασμό στον χώρο, την ιστορία και τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο εργοστάσιο.Οκτώ διαφορετικοί χαρακτήρες, οκτώ διαφορετικές ιστορίες, οκτώ διαφορετικές οπτικές. 



 Η παράσταση χαρακτηρίζεται διαδραστική, αφού οι θεατές ακολουθούν την ηθοποιό Τζώρτζια Ρούσσου σε όλες τις γωνιές του χώρου, συμμετέχουν, αποτελώντας έτσι ένα corpus «δραματοποιημένης ξενάγησης/αφήγησης» που μετατρέπει την ηθοποιό σε ξεναγό του χώρου, των προσώπων και των γεγονότων όποτε αυτό είναι απαραίτητο.Στο τέλος της παράστασης, το συριανό κρασί και η συζήτηση που ακολουθεί, ολοκληρώνει τη βραδιά με μια ανταλλαγή πληροφοριών, ανάλυση και προβληματισμό για τις συνθήκες της εποχής εκείνης και τα συναισθήματα που βίωσαν οι θεατές παρακολουθώντας τους γοητευτικούς χαρακτήρες της παράστασης.



Η Hermoupolis Heritage παρουσιάζει δεύτερο κύκλο παραστάσεων με τον θεατρικό μονόλογο της Βέτας Αποστολίδου «ΥΦΑΝΤΡΕΣ», μιας και υπήρξε αυξημένη ζήτηση λόγω του περιορισμένου αριθμού θεατών για κάθε παράσταση.

Με ιδιαίτερη χαρά, η Hermoupolis Heritage, θα προσφέρει τα έσοδα της παράστασης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών.


Ελάτε να βιώσετε μίαν άλλη εποχή, έναν διαφορετικό κόσμο, απλό, τίμιο και ταυτόχρονα γοητευτικό.

Σας περιμένουμε!

Συντελεστές παράστασης:

Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Βέτα Αποστολίδου

Ερμηνεία: Τζώρτζια Ρούσσου

Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου

Διάρκεια παράστασης: 50΄ χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου: 15 €

Ημερομηνίες παραστάσεων: 04/07/10/18/24 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα έναρξης: 21:00

Κρατήσεις: www.ticketservices.gr

Ηermoupolis Heritage

Ηρώων Πολυτεχνείου 16

Tηλ: +30 6932327703

Email: info@hermoupolisheritage.com

 

Βιογραφικά:


Ρούσσου Τζώρτζια

Ηθοποιός της παράστασης «Υφάντρες»

Η Τζώρτζια Ρούσσου, γεννήθηκε στο νησί της Σύρου όπου μεγάλωσε και κατοικεί.

Είναι πτυχιούχος Σχεδιάστρια και Τεχνολόγος Ξύλου & Επίπλου, του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (παραρτήματος Καρδίτσας) από το 2014 και εργάζεται στην Σύρο σε Βιοτεχνία Κατασκευής Κουφωμάτων.

Το 2017 ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και από το 2018 είναι μέλος του ΘΕ.ΠΟ.Σ “ΑΠΟΛΛΩΝ” Σύρου . Πριν από τις «Υφάντρες» της Ελισάβετ Αποστολίδου στο Εργοστάσιο Ζησιμάτου (2022), έχει συμμετάσχει στις  παραστάσεις:

 “Η αυλή των Θαυμάτων”, του Ι. Καμπανέλη, σκην.  Γιώργος Πάχος, 2021, (Μαρία), “Η αγέλαστη πολιτεία & οι καλικάντζαροι”, των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, σκην. Ελισάβετ Αποστολίδου, 2020, (καλικάντζαρος), “Παράπονα στον Άγιο Βασίλη”, του Αντώνη Μπούμπα, σκην. Ελισάβετ Αποστολίδου, 2018, (Γυναίκα του Καμπαναριού), “ΗΛΕΚΤΡΑ” του Σοφοκλή , σκην.  Γιώργου Πάχου , 2018-2019, (χορός), “Δεν ήταν 12 οι Θεοί”, του Γρηγόρη Γαλαντή, σκην.  Γρηγόρη Γαλαντή. ,2017, (θεά Αθηνά).

Εκτός από το θέατρο ασχολείται με τη μουσική (ακορντεόν) και το χορό (παραδοσιακοί χοροί, λάτιν και Αργεντίνικο Tango).

Έχει συμβάλει ενεργά στη διοργάνωση αρκετών πολιτιστικών δρώμενων της Σύρου: Ομάδα διοργάνωσης της Καρναβαλικής ομάδας «Syros by night» στα πλαίσια του Συριανού Καρναβαλιού Γεώργιος Σουρής, (2014-2016 & 2019), «Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού»  (ομάδα οι Li-θιοι, 2018), Syros Santa Run του «Syros by night» (2017-2018),  Summer Beach Festival του «Syros by night» (2015 & 2018).

 



Ελισάβετ Αποστολίδου

Συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης «Υφάντρες»

H Ελισάβετ Αποστολίδου, γεννήθηκε στη Μελίτη Φλωρίνης και κατοικεί τα τελευταία 27 χρόνια στην Ερμούπολη. Είναι εκπαιδευτικός στην Α/θμια Εκπ/ση Ν. Κυκλάδων με οργανική θέση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Κατέχει δύο μεταπτυχιακά στις Επιστήμες Αγωγής και έχει εκπονήσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στις τέχνες και τον πολιτισμό. Μέσα σ’ αυτά συγκαταλέγονται δύο μαθητικά φεστιβάλ καθώς και το πρόγραμμα «Οι ουρανοί της Ερμούπολης» που απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό και χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (2017).

Έχει συγγράψει τρία βιβλία που αφορούν στην εκπαίδευση: «Η νύχτα των θαυμάτων», Παραμύθι -Μαύρο θέατρο (2011), «Συριανή κουζίνα» -Θεατρικό (2011), «Διεύθυνση και Ηγεσία» (2017).


Από το 1996 ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στις παιδικές παραστάσεις του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Πηνελόπη Ασλάνογλου
 Καλλιτεχνική συνεργάτις & επιμέλεια κοστουμιών στην παράσταση  «Υφάντρες».

Γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στην πολιτιστική δύναμη της Σύρου, η Πηνελόπη Ασλάνογλου είναι μια πολύπλευρη επαγγελματίας που εστιάζει στην οπτική ταυτότητα χώρων, τόπων και ανθρώπων, καθώς και στη δημιουργική ερμηνεία των προσώπων και των ιδιοσυγκρασιών τους. Είναι κάτοχος πτυχίου BA Hons in Interior Design από το Middlesex University του Λονδίνου και έχει ολοκληρώσει το Εργαστήρι Σκηνογραφίας στον ΑΚΤΟ, υπό την καθοδήγηση του Πάρη Μέξη.

Μέλος της Ένωσης Σκηνογράφων και ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδος (GTDA), πραγματοποιεί επίσης έργα εσωτερικής διακόσμησης από το 2003 και δραστηριοποιείται δημιουργικά στο χώρο των θεατρικών παραγωγών από το 2006.

Με πάνω από 15 έργα στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου στο ενεργητικό της, έχει συμμετάσχει ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και καλλιτεχνική συνεργάτις σε διάφορα έργα: 

Από το «Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας» του Χρήστου Αγγελάκου, (σκην. Ιόλη Ανδρεάδη, 2015) στη σκηνή της Φρυνίχου στο θέατρο Τέχνης μέχρι το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, που φιλοξενήθηκε στο Jeune Theatre Europeen της Γκρενόμπλ (2015), την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου (σκην. Γιώργος Πάχος, 2019),το «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» του Άρη Ασπρούλη και της Ιόλης Ανδρεάδη, (σκην. Ιόλη Ανδρεάδη, 2019) στο Άσυλο Ανιάτων στην Αθήνα. και το Jubillee Theatre στο Λονδίνο (2019) καθώς και στη «Φιλική εταιρεία.

 Η αδελφότητα πίσω από την επανάσταση», του Άρη Ασπρούλη και της Ιόλης Ανδρεάδη, (σκην. Ιόλη Ανδρεάδη, 2021) που παρουσιάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ και το Tank Theatre της Νέας Υόρκης (2022). 

Δημιουργική συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» και σκηνογράφος του «World Wide Lab», ενός συν-σκηνοθετικού προγράμματος που φιλοξενεί σκηνοθέτες από το Τορόντο και τη Νέα Υόρκη μέχρι  και από την Ταϊβάν, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο το 2015.

Αυτήν την περίοδο, παράλληλα με την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κοστούμια στις «Υφάντρες» της Ελισάβετ Αποστολίδου, στο Εργοστάσιο Ζησιμάτου επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια στην παράσταση «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» του James Fritz, (σκην. Εύης Αριστείδου) στο θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Πηγή : https://www.syrostoday.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...