27 Σεπ 2022

Εκτοξεύθηκε η οφειλή της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ και είναι μη διαχειρίσιμη


Τεράστια “θηλιά” για τη ΔΕΥΑ Σύρου αποτελεί το χρέος της προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της, με φόντο το γεγονός πως το νερό αποτελεί βιομηχανικό προϊόν για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων – όπως γενικότερα για τους νησιωτικούς δήμους - και ως εκ τούτου, το κόστος παραγωγής του, εκτοξεύεται.

Συγκεκριμένα, η οφειλή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης προς τη ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2022, θα αγγίξει το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που την οδηγεί σε οικονομικό εκτροχιασμό, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η εν λόγω κατάσταση που έχει προκύψει εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών και αγαθών προς τους δημότες όσον αφορά την αποχέτευση και την ύδρευση, έχει προβληματίσει έντονα τη Διοίκηση, η οποία σε συνεργασία και συνεννόηση με τις άλλες ΔΕΥΑ πανελλαδικά, την Ένωση των ΔΕΥΑ, την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και την ΚΕΔΕ, έχει αιτηθεί λύση στο πρόβλημα του υψηλού χρέους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση, η ΔΕΥΑ δεν βλέπει άλλη επιλογή πέραν της λήψης απόφασης από το κεντρικό κράτος που θα ανακουφίζει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Ανδρέας Γιαλόγλου, το χρέος που έχει προκληθεί – τουλάχιστον στη περίπτωση της ΔΕΥΑ Σύρου – οφείλεται καθαρά στις “τσουχτερές” χρεώσεις και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές – λογικά – δεν θα κληθούν να επωμιστούν οποιοδήποτε βάρος, αφού η πρόθεση της ΔΕΥΑ Σύρου δεν είναι η μετακύλησή του σε αυτούς, μέσω των λογαριασμών νερού.

Μέχρι στιγμής δε, ο Δήμος και ειδικότερα η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου παραμένει σε αναμονή, αφού από το κεντρικό κράτος δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση για τον τρόπο με τον οποίον θα στηριχθούν οι ΔΕΥΑ της χώρας και δη στο νησιώτικο χώρο με το αυξημένο κόστος παραγωγής νερού.

Αναφορικά με τη σοβαρή κατάσταση κλήθηκε να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος αρχικά προσδιόρισε το ύψος της οφειλής προς τη ΔΕΗ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Δημοτικής Επιχείρησης, για την οποίαν όπως τόνισε, δεν ευθύνεται καθόλου η Διοίκηση, παρά μόνον η γενικότερη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.

Στο κόκκινο η οφειλή προς ΔΕΗ

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το ακριβές ύψος της οφειλής προς τη ΔΕΗ, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε σαφής. “Το κόστος μας έχει αυξηθεί. Η οφειλή θα αγγίξει τα 2,5 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Η υπέρβαση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μας έχει οδηγήσει στο να δημιουργηθεί χρέος για πρώτη φορά στη ΔΕΥΑΣ. Χρέος προς τη ΔΕΗ. Αυτό το χρέος μέχρι το τέλος του 2022 θα ανέλθει στα 2,5 εκ. ευρώ” γνωστοποίησε σχετικά, απαντώντας μάλιστα πως αυτό το ποσό προκλήθηκε σε διάστημα σχεδόν δύο ετών.

“Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε διάστημα δύο ετών περίπου, το 2021 και το 2022. Θα φθάσουμε τέλος του έτους σε αυτό το ποσό που προανέφερα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί”

Με φόντο την ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη ΔΕΥΑ Σύρου και την οποίαν καλείται να διαχειριστεί η Διοίκησή της, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ρωτήθηκε για σχετικές κινήσεις προς το κεντρικό κράτος, αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες ΔΕΥΑ της χώρας επί του σοβαρού θέματος.

“Αυτό έχει γνωστοποιηθεί με κάθε τρόπο προς όλους τους αρμόδιους φορείς, την ΕΔΕΥΑ και σε κάθε έναν που επισκέπτεται το νησί μας, αλλά και στην ΠΕΔ έχουν γνωστοποιηθεί αυτά. Με κάθε ευκαιρία αναδεικνύουμε το πρόβλημά μας, το οποίο δεν είναι μόνον δικό μας, αλλά όλων των ΔΕΥΑ της χώρας” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ακόμη πως, “Έχουμε κάνει ειδική μνεία και έχουμε υπερτονίσει το δικό μας ζήτημα γιατί το δικό μας μείγμα στην παραγωγή του νερού είναι αποκλειστικά από αφαλατώσεις. Οπότε έχουμε πει και εξηγήσει ότι εμάς είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυμένη η κατάσταση, λόγω της “μονοκαλλιέργειας” της παραγωγής του νερού από αφαλατώσεις”.

Υπενθύμισε μάλιστα πως, “Το νερό σε εμάς είναι βιομηχανικό προϊόν κατά 100% και απαιτεί ενέργεια για να παραχθεί. Και φυσικά ενέργεια απαιτούν και τα αντλιοστάσια των λυμάτων και της ύδρευσης κ.α.”. Ως εκ τούτου, κατέστησε σαφές πως, “Είναι τεράστια η ενεργειακή ανάγκη της ΔΕΥΑΣ, το κόστος της οποίας όλα αυτά τα χρόνια είχε προβλεφθεί στο ακέραιο. Πλην όμως, με αυτήν τη ρήτρα αναπροσαρμογής έχει εκτροχιαστεί η κατάσταση”.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματά τους προς το κεντρικό κράτος, υπήρξε ξεκάθαρος. “Δεν έχουμε καμία ανταπόκριση ακόμη. Δεν υπάρχει ανταπόκριση. Και από επίσημα χείλη από τον κ. Βορίδη και τον κ. Πέτσα δεν έχει υπάρξει ακόμη συγκεκριμένη πρόταση”.

Συμπλήρωσε ακόμη πως, “Φυσικά και μέσω της ΠΕΔ τα αιτήματά μας έχουν φτάσει κεντρικά. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα. Το ύψος των χρεών των ΔΕΥΑ που έχουν επιβαρυνθεί από αυτό είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια”.


Πρόθεση μη μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές

Στην κρίσιμη ερώτηση αν η ΔΕΥΑ Σύρου προσανατολίζεται ένα μέρος της οφειλής να το καλύψει, αυξάνοντας τις χρεώσεις στους λογαριασμούς του νερού, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε ξεκάθαρος.

“Φυσικά δεν επιθυμούμε να μετακυλήσουμε αυτήν την επιβάρυνση στους δημότες. Γιατί αυτό θα απαιτούσε διπλασιασμό των λογαριασμών” δήλωσε, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Εμείς σαν ΔΕΥΑΣ έχουμε σταθερό τιμολόγιο από το 2016. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουμε αυξήσει το τιμολόγιό μας. Η πρόθεσή μας είναι να συγκρατήσουμε το τιμολόγιό μας στα επίπεδα που είναι τώρα. Αυτό που θέλουμε να δούμε αυτή τη στιγμή είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση των χρεών”.

Πληρώνουμε το ποσό που να αντέχουμε”

Στην ερώτηση τι ποσό καταβάλλει σήμερα η ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ αναφορικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ο ίδιος τόνισε τα εξής. “Πληρώνουμε έναντι των οφειλών μας. Όπως κάνουν όλοι. Δεν υπάρχει ρύθμιση. Πληρώνουμε έναντι. Καταβάλλουμε ένα ποσό κάθε φορά, τέτοιο, που να αντέχουμε”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ρωτήθηκε για το αν παλαιότερες αποφάσεις προηγούμενων Διοικήσεων για διαγραφή χρεών σε μεγάλους οφειλέτες, αποδεικνύεται σήμερα λανθασμένη.

“Οι όποιες διαγραφές χρεών έγιναν, υπήρξαν σε προηγούμενη θητεία κατόπιν αποφάσεων, αποτελούν ένα απειροελάχιστο κλάσμα σε σχέση με το χρέος που έχει συσσωρευθεί τώρα” ξεκαθάρισε, ενώ τόνισε ακόμη πως, “Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν γίνεται κάποια διαγραφή, να σκεφτόμαστε αν αυτή η οφειλή θα μπορούσε να αποκτηθεί. Το ότι κρατάς στον προϋπολογισμό σου μία απαίτηση παρελθόντων ετών, δεν σημαίνει ότι θα την εισπράξεις κιόλας”.


Οικονομική συνέπεια μέχρι την κρίση

Στην ερώτηση αν σήμερα η ΔΕΥΑ επηρεάζεται συνολικά στη λειτουργία της από το γενικότερο πρόβλημα της οφειλής, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε σαφής.

“Να υπερτονίσουμε ότι η ΔΕΥΑ της Σύρου ήταν μία οικονομικά αυτάρκης Δημοτική Επιχείρηση. Δεν χρωστούσε και ήταν από τα λαμπρά παραδείγματα ως προς την οικονομική διαχείριση μέχρι που έσκασε το ενεργειακό πρόβλημα. Πολλές ΔΕΥΑ δεν ξεκίνησαν από μηδενικά χρέη τότε. Άλλες ξεκίνησαν έχοντας χρέη ήδη προς τρίτους. Άρα, λοιπόν μία υγιής επιχείρηση οδηγήθηκε σε αυτήν την κατάσταση. Μιλάω για τη ΔΕΥΑ Σύρου” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, “Θέλω να πιστεύω λοιπόν πως δεν είναι δυνατόν να αφεθεί μία ΔΕΥΑ που ήταν κι εντάξει στις υποχρεώσεις της, να κατρακυλήσουμε. Δεν ήταν ούτε δική μας επιλογή, ούτε δικό μας “φταίξιμο”. Δεν είναι ότι κάτι κάναμε και δεν προβλέψαμε καλά τα θέματα στον προϋπολογισμό μας”.

Υπενθύμισε μάλιστα πως, η ΔΕΥΑ είναι μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία και “αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει κερδοφορία εις βάρος των δημοτών. Που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να έχει ένα τέτοιο αποθεματικό για να καλύψει τέτοιες διακυμάνσεις που προέκυψαν τώρα με το ενεργειακό κόστος”.

Η όποια αύξηση δυσβάσταχτη για τους καταναλωτές”

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του ρωτήθηκε σχετικά με το αν σήμερα παραμένει σε αναμονή η Διοίκηση για κυβερνητικά μέτρα προς στήριξη των ΔΕΥΑ.

“Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε κεντρικές κατευθύνσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρέπει να δώσουν μία λύση σε αυτό το ζήτημα. Το να μετακυλήσουμε ένα χρέος της ΔΕΥΑΣ στους καταναλωτές δεν το θέλουμε. Δεν θα δώσει λύση. Θέλουμε να παρθούν γενναίες αποφάσεις που θα απαλλάξουν τις ΔΕΥΑ από κάτι το οποίο δεν επαφίεται σε δική τους ευθύνη. Δεν είναι ένας ιδιώτης. Η ΔΕΥΑ είναι μία κοινωφελής εταιρεία που δεν έχει τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσει για να καλύψει το χρέος. Ο μόνος τρόπος που έχει είναι να αυξήσει το τιμολόγιό της στον βαθμό εκείνον που θα είναι δυσβάσταχτο για τους δημότες. Μα δεν είναι αυτή λύση” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο.

Βασικό κοινωνικό αγαθό

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, τόνισε πως η Δημοτική Επιχείρηση θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου, το κράτος θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των ΔΕΥΑ πανελλαδικά.

“Ο καταναλωτής από τη μία πλευρά βάλλεται από τους παρόχους ενέργειας, από την άλλη βάλλεται από τις πληθωριστικές τάσεις της αγοράς, οι οποίες είναι τρομακτικές. Κάτι πρέπει να συγκρατηθεί. Ένα βασικό κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό θα πρέπει να συγκρατηθεί και να μην γίνει είδος πολυτελείας” δήλωσε, ενώ πρόσθεσε τέλος πως, “Είναι θεμελιώδες αυτό το δικαίωμα στην πρόσβαση στο νερό”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...