Μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, από τις 21 Οκτωβρίου 2022, η Υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει ακριβής καταγραφή των ιπποειδών. Οι κανόνες για τους ιδιοκτήτες ιπποειδών θα είναι συγκεκριμένοι και οι κυρώσεις για τους παραβάτες θα είναι πολύ αυστηρές.
Τήρηση αρχείων στις εγκαταστάσεις των ιπποειδών
Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων των ιπποειδών θα οφείλουν να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις εξής πληροφορίες: α) το είδος του ιπποειδούς (ίππος, όνος, ημίονος, ζέβρα, κ.λπ.), β) τον μοναδικό κωδικό του ιπποειδούς, γ) τον κωδικό του μέσου ταυτοποίησης που φέρει το ιπποειδές, δ) την ημερομηνία γέννησης στην εγκατάσταση, ε) την ημερομηνία θανάτου, θανάτωσης ή απώλειας (συμπεριλαμβανομένης της κλοπής), στ) την ημερομηνία μετακίνησης, ζ) τον τόπο προορισμού ή προέλευσης.
Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων θα πρέπει να διατηρούν διαρκώς ενημερωμένο αρχείο, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία της απογραφής του συνόλου των ιπποειδών της εγκατάστασης (ημερομηνία απογραφής και σύνολο, ανά είδος, ιπποειδών). Οι πληροφορίες που περιέχουν θα διατηρούνται από τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων για τρία (3) έτη, από την ημερομηνία θανάτωσης, θανάτου, απώλειας, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής ή αλλαγής της συνήθους διαμονής του ιπποειδούς.
Ταυτοποίηση ιπποειδών
Θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση και καταχώριση όλων των ιπποειδών που γεννιούνται στη χώρα και καταχώριση των υπεύθυνων της επιχείρησης που ανήκουν. Όλα τα δεσποζόμενα ιπποειδή που γεννιούνται στη χώρα θα πρέπει να ταυτοποιούνται ατομικά και συγκεκριμένα: α) με ένα μοναδικό κωδικό, β) ένα ενιαίο ισόβιο έγγραφο ταυτοποίησης, τυποποιημένο ή διευρυμένο σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, και γ) με ένα μέσο ταυτοποίησης και συγκεκριμένα ενέσιμο πομποδέκτη. Η εμφύτευση του πομποδέκτη θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος που πραγματοποιεί την εμφύτευση και ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς συνυπογράφουν το έντυπο ταυτοποίησης.
Ο υπεύθυνος επιχείρησης ιπποειδούς μεριμνά ώστε κάθε ιπποειδές υπό την ευθύνη του να ταυτοποιείται, εντός χρονικής περιόδου που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία γέννησης του ζώου.
Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών
Σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται και ορίζεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης της διαχείρισης ανεπιτήρητων ιπποειδών, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου.
Οι Περιφέρειες της χώρας, με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων ιπποειδών. Με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (ιδίως προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά).
Έλεγχοι και κυρώσεις
Η οργάνωση και διενέργεια των τακτικών και έκτακτων έλεγχων για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις γίνεται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625. Η αρμόδια αρχή διενεργεί τους ελέγχους, στα εξουσιοδοτημένα όργανα της. Οι τακτικοί έλεγχοι διενεργούνται, τουλάχιστον, μία φορά εντός της πενταετίας που έχει διάρκεια η έγκριση εξουσιοδότησης. Παράλληλα, Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τους ελέγχους στις εγκαταστάσεις ιπποειδών της περιοχής ευθύνης τους. Ο έλεγχος περιλαμβάνει, έλεγχο του υπεύθυνου της εγκατάστασης, των ιπποειδών που διαμένουν στην εγκατάσταση και των υπευθύνων επιχείρησης αυτών των ιπποειδών.
Όταν κατά τους διενεργούμενους ελέγχους διαπιστώνεται μη τήρηση των απαιτήσεων και των διαδικασιών, που προβλέπονται από τις διατάξεις, επιβάλλονται μέτρα συμμόρφωσης και κυρώσεις σύμφωνα με τον ν. 4235/2014 (Α' 32).
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου