14 Μαρ 2024

Πάμε κι όπου βγει στην ανάπτυξη των νησιών VIDEO


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, που διατέλεσε επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» για δύο θητείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, μίλησε στο ρ/σ του «Ν» 99 fm και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» για το ζήτημα της ανάπτυξης και πως φθάσαμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να βρίσκονται στην προτελευταία θέση με βάση κατά κεφαλή ΑΕΠ, μεταξύ όλων των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο κ. Σπιλάνης επικέντρωσε την κριτική του στην Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη. Συγκεκριμένα, τόνισε, πως όταν ορκίσθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης είχε πει: «εμένα δεν με ενδιαφέρει η ανάπτυξη» και πρόσθεσε πως ο τίτλος της παράταξης του κ. Μουτζούρη «Άλμα Ανάπτυξης» ήταν άλμα στο κενό». Όλα αυτά τα χρόνια, υποστήριξε ο κ. Σπιλάνης, πως η Περιφερειακή Αρχή δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την ανάπτυξη των νησιών. Κι αυτό που είπε την πρώτη ημέρα της θητείας του ο κ. Μουτζούρης το πέτυχε 100% και είναι ένα δράμα για τους συμπολίτες μας στο Βόρειο Αιγαίο.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη ο κ. Σπιλάνης και τόνισε πως μόνος στόχος είναι να συγκεντρώνονται χρήματα κι όχι η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ακόμη πιο επικριτικός ήταν στην αναφορά του για την έλλειψη νησιωτικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης. Καταστροφική, χαρακτήρισε, την επικέντρωση της οικονομίας στο real estate (αγορά ακινήτων)  και την έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η μεγάλη ευθύνη στο κεντρικό κράτος και την «αναπτυξιακή» πολιτική που ασκεί. Αλλά δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο την Περιφερειακή Αρχή και λιγότερο τις Δημοτικές Αρχές. Γιατί κατά βάση η Περιφερειακή Αρχή είναι αυτή που διαχειρίζεται τους πόρους, είτε είναι το ΕΣΠΑ είτε είναι το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης  το παλιό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κι εκεί οι επιλογές που γίνονται σε μεγάλο βαθμό είναι περιφερειακές και εκεί το πρόβλημα μας είναι τεράστιο» σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Στην Ελλάδα συνολικά αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχει μεγάλη εργολαγνεία, σημείωσε ο κ. Σπιλάνης και αναφέρθηκε στην εμμονή του σχεδιασμού και της υλοποίησης οδικών έργων. Αναφέρθηκε στα μεγάλα οδικά έργα που έγιναν στην χώρα όπως είναι η Εγνατία οδός και ΠΑΘΕ και πρόσθεσε πως την περίοδο που κατασκευάζονταν αυτά τα έργα η ανάπτυξη στη χώρα πήρε φθίνουσα πορεία. Διότι δεν αρκεί η δημιουργία υποδομών για να έρθει η ανάπτυξη. 

«Στην θεωρία της περιφερειακής ανάπτυξης οι υποδομές είναι όπως το λέει η λέξη, υπό την δομή. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε υποδομές αλλά δεν έχουμε δομή. Παραγωγή δομή δεν έχουμε. Κι αυτό είναι το μεγάλο θέμα».

Στην συνέχεια σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη, στην πρώτη θητεία της, δεν προχώρησε ούτε τα μεγάλα οδικά έργα στην Λέσβο. Κι επιπλέον αμφισβήτησε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχουν έργα όπως ο παραλιακός δρόμος  Σίγρι – Ερεσός και ο παραλιακός δρόμος Εφταλού – Σκάλα Σκαμιάς.

Μηδενικό είναι το έργο της Περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα των νησιών αλλά και για τον τουρισμό που είναι δύο πολύ σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Σε άλλο σχέδιο που υποστηρίζει ο Νίκος Ζούρος με το Γεωπάρκο που περιλαμβάνει τα πάντα ποτέ δεν το έλαβαν υπόψη, ποτέ δεν κάλεσαν τον Νίκο Ζούρου τους παρουσιάσει αυτό το σχεδιασμό.

Τουρισμός

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου  ο κ. Σπιλάνης είπε πως θεωρεί θετική εξέλιξη να πάψουν οι κοινωνίες των νησιών να φοβούνται τους Τούρκους που επισκέπτονται τα νησιά. Ωστόσο τόνισε πως η εξάρτηση από μια τουριστική αγορά είναι πάντα επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει θα θεωρείται μια σταθερή τουριστική αγορά η Τουρκία.Πρόβλημα για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου είναι η πολύ χαμηλή μέση κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη που ανέρχεται περίπου στα 50 ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι περίπου 100 ευρώ.

Εκείνο που πρέπει να γίνει σημείωσε ο κ. Σπιλάνης είναι δουλέψουμε αυτό που θέλουμε να γίνουμε κι αυτό που μπορούμε να γίνουμε.

Σε μια συνολική αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου σημείωσε πως εκείνο που λείπει από τα νησιά της Περιφέρειας είναι το παραγωγικό δυναμικό. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μετράει πρώτα από όλα παραγωγή. Η πτώση του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν παράγουμε. Δηλαδή παράγουμε λίγο, κι αυτό που παράγουμε πληρώνεται πολύ χαμηλά. Με συνέπεια να έχουμε πάρα πολύ χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ. Για να αυξήσουμε αυτό που παράγουμε πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτά που έχουμε, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τον πολισμό και το περιβάλλον.  Σε όλους αυτούς τους τομείς η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τίποτα.

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη:

https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/957322329110220/

 Πηγή : https://www.stonisi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...