20 Σεπ 2024

Μανώλης Χνάρης βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ ..Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας του έντονου φαινομένου της λειψυδρίας στη Σέριφο και σε όλο το νόμο Κυκλάδων.


Παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χνάρη για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας εξαιτίας του έντονου φαινομένου της λειψυδρίας στη Σέριφο και σε όλο το νόμο Κυκλάδων.
"ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ρέθυμνο, 20 Σεπτεμβρίου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Σέριφος για την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του έντονου φαινόμενου της λειψυδρίας στο νησί αλλά και στο ν. Κυκλάδων γενικότερα»
Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του έντονου φαινομένου της λειψυδρίας στο νησί της Σερίφου και στο ν. Κυκλάδων γενικότερα, απόρροια των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, φέρνουν στη Βουλή των Ελλήνων, οι Βουλευτές και υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μανόλης Χνάρης και Χριστίνα Σταρακα, με κοινοβουλευτική παρέμβαση τους – Αναφορά, απευθυνόμενοι προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Οι Βουλευτές προέβησαν στην παρέμβαση αυτή, σε συνέχεια επιστολής που συνυπογράφεται από το Δήμο και τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Σερίφου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού, με την οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία των ανωτέρω φορέων για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία και μελισσοκομία) στη Σέριφο και στις Κυκλάδες γενικότερα κυρίως λόγω και του φαινομένου της παρατεταμένης λειψυδρίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν εκτός από τη μείωση της παραγωγής και την ποιοτική υποβάθμιση της συγκομιδής και η κήρυξη του Δήμου Σερίφου την 01/05/2024 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της οξείας έλλειψης νερού, κατάσταση μάλιστα που επιδεινώθηκε εν όψει των αυξημένων αναγκών της τουριστικής περιόδου και της μεγάλης πυρκαγιάς της 29ης Ιουνίου 2024.
Συγχρόνως, τονίζουν, τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την οριστική έξοδο αρκετών κατ’ επάγγελμα αγροτών από το επάγγελμα «…με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κοινωνία αλλά και την επισιτιστική αυτονομία της Σερίφου, αλλά και γενικότερα των Κυκλάδων».
Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, αιτούνται την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων και τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των παραγωγών και την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, παραθέτοντας συγχρόνως τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι:
«Να εξαντληθούν οι δυνατότητες αποζημίωσης μέσω του ΕΛΓΑ ή μέσω έκτακτου χρηματοδοτικού εργαλείου με κονδύλια… Να δημιουργηθεί Εθνικό Ταμείο Ανακούφισης του Πρωτογενούς Τομέα από φυσικές καταστροφές… Να παραταθεί για τουλάχιστον δύο έτη η προθεσμία υλοποίησης προγραμμάτων επενδύσεων, προγραμμάτων νέων αγροτών και λοιπών προγραμμάτων χρηματοδότησης των αγροτών στη Σέριφο και γενικότερα στις Κυκλάδες… Να ενταχθεί το σύνολο των Κυκλάδων στις ευεργετικές διατάξεις των υπό έκδοση εξουσιοδοτικών και εκτελεστικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… Να δοθεί κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις πληττόμενες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε τραπεζικό δανεισμό με χρηματοδότηση του επιτοκίου από το κράτος… ».
Τέλος, υπογραμμίζουν ότι, επειδή ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας και καθώς τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω Επιστολή τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια αιτήματα, αιτήθηκε την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς και την ενημέρωση της Βουλής.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ"
Πηγή : 

Christos Chrysoloras



to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...