SeaChange και 2ος χρόνος παρουσίας, παραλια Βαγια,Σεριφος,βοηθήστε μας να κρατήσουμε την παραλια καθαρή,όχι γοπες , όχι πλαστικα μιας χρησης,φέρτε τα σε μας κι ελάτε στο τραπεζάκι, που χουμε τασακια,να καπνισετε, γίνεται η λυση κι όχι μέρος του
ιωαννης μποφιλιος
Το επιτυχημένο πρόγραμμα SeaChange Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επέστρεψε για τρίτη χρονιά στις Μικρές Κυκλάδες, με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ενεργοποίηση του πληθυσμού των νησιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Από τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά ως την Ανάφη, την Αμοργό και τα Κουφονήσια, η ομάδα του Ιδρύματος και οι εθελοντές του προγράμματος μοίρασαν τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια SeaChange Greek Islands, πραγματοποίησαν παράκτιους καθαρισμούς, καθάρισαν λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, ανασύροντας εκατοντάδες κιλά απορρίμματα από τον βυθό, σε συνεργασία με τους δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive in Action από τη Σαντορίνη και συνομίλησαν με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στο νησιωτικό περιβάλλον.
Δεκάδες κιλά σκουπίδια και πλαστικά μιας χρήσης απομακρύνθηκαν από παραλίες, όπως το νησάκι Νικουριά και ο Άγιος Παύλος στην Αμοργό, η Αλιμνιά στην Ηρακλειά, το Αμμούδι στην Δονούσα και το Νερό στα Κουφονήσια.
Επίσης, συνεχίστηκε η ενεργοποίηση των μαθητικών SeaChange Clubs, τα οποία λειτουργούν ως τοπικοί “πρεσβευτές”, με δυναμική δραστηριοποίηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στην προστασία των ακτών από τα αποτσίγαρα.
Εκτός από την ήδη γνωστή δράση μετατροπής της Βαγιάς στη Σέριφο σε ακτή με ζώνη ελεγχόμενου καπνίσματος, φέτος το Ίδρυμα συνεργάζεται με το επιτυχημένο Γόπα Project για τη δημιουργία του SeaChange Gopa Project, τοποθετώντας 50 γαλάζια κουτιά για τη συλλογή και καταμέτρηση αποτσίγαρων στα νησιά του προγράμματος
.Παράλληλα, εγκαινιάστηκε το Share the Bag Αμοργός, μια πρωτοβουλία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί.
Οι ενδιαφερόμενοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μπορούν να πάρουν επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του προγράμματος από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας ένα ευρώ ως παρακαταθήκη, και να την επιστρέψουν μετά τα ψώνια τους, παίρνοντας πίσω τα χρήματά τους από οποιαδήποτε επιχείρηση συνεργάζεται με το πρόγραμμα.
Το ταξίδι του στις Κυκλάδες ξεκίνησε και το ντοκιμαντέρ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη
“Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά”, που φέρει την υπογραφή του Σωτήρη Δανέζη. Η ταινία καταγράφει για πρώτη φορά το πρόβλημα της “πλαστικής” ρύπανσης στην Ελλάδα και παρουσιάζει τις δράσεις του Ιδρύματος και το όραμα του ιδρυτή του για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή : https://atlantea.news/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου