φωτο...Tzina Prokopiou
Στο ποσό των 143.600 ευρώ “συνοψίζεται” το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, όπως αυτό εγκρίθηκε χθες, από το Διοικητικό Συμβούλιο, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού είναι εμφανείς σε επίπεδο απώλειας εσόδων, όπως άλλωστε σημείωσε και η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού στην τοποθέτησή της, στο πλαίσιο των διευκρινίσεων που παρείχε για τα δεδομένα βάσει των οποίων συντάχθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.
Η ίδια γνωστοποίησε πως το ύψος των απωλειών στα έσοδα αγγίζει το 60%, γεγονός που οδηγεί τη Διοίκηση να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τα αντανακλαστικά της, προκειμένου να αναζητήσει τρόπους αύξησής τους.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού θέματος εκφράστηκαν παράπονα από τη Δήμαρχο Κέας, η οποία αποτελεί μέλος του ΔΣ, καθώς υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρχει μία περισσότερο ισορροπημένη κατανομή των χρημάτων ανάμεσα στα τέσσερα νησιά αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.
Στα παραπάνω, έσπευσαν να απαντήσουν τόσο η κ. Μαραγκού, όσο όμως και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Μηνάς Αληφραγκής, εξηγώντας πως, το τεχνικό πρόγραμμα καθορίζεται βάσει των εσόδων που φέρνει το κάθε νησί στο κοινό ταμείο της Σύρου, της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου
.
Ως εκ τούτου, αν και υπογράμμισαν πως κάποιες χρονιές μπορεί να φαίνεται ευνοημένο ένα νησί έναντι κάποιου άλλου, ωστόσο, κάποια άλλα έτη, συμβαίνει το αντίθετο.
Η πρόεδρος μάλιστα, προχώρησε σε ενημέρωση των μελών σχετικά με τα ποσά που δαπανήθηκαν για το κάθε νησί την τρέχουσα χρονιά προκειμένου να γίνουν απαραίτητες παρεμβάσεις κι εργασίες, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως καλύφθηκαν και οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν, όπως ενδεικτικά η υπόθεση της απομάκρυνσης του ναυαγισμένου πλοίου στην Κέα, το οποίο μετέφερε - παράνομα - μετανάστες.
Στο νήμα των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως κατά τη φετινή χρονιά, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 2 εκ. ευρώ για την υλοποίηση μελετών για το σύνολο των τεσσάρων νησιών που έχει στην ευθύνη της.
Τέλος, ο κ. Αληφραγκής ζήτησε από το σύνολο των μελών να αντιληφθούν και να συνυπολογίσουν για την επόμενη χρονιά, τις σοβαρές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία στα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εξηγώντας ταυτόχρονα, – στον ίδιο τόνο με την πρόεδρο – πως, όταν κλείσει το έτος 2020, τότε δεν αποκλείεται να προστεθούν κάποιες παρεμβάσεις ή και να ενισχυθούν ορισμένοι κωδικοί.
Μεγάλα έργα μόνον μέσω επιχορήγησης, ΠΔΕ ή άλλων χρηματοδοτικών “εργαλείων”
Αναλυτικότερα, στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, γνωστοποίησε πως λόγω της πτώσης των εσόδων τη φετινή χρονιά, μεγάλα έργα για το επόμενο έτος, μπορούν να προγραμματισθούν μόνον μέσω της αξιοποίησης επιχορηγήσεων ή μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
“Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 διαμορφώθηκε βάσει των οικονομικών δεδομένων που έχουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τέλος του 2020 θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε για το 2021” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως το 2020 ήταν μία χρονιά ανατροπών, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.
“Η φετινή ήταν μία δύσκολη χρονιά και πρέπει πάση θυσία να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδά μας” συμπλήρωσε σε ξεκάθαρο τόνο παρακάτω, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Ο μόνος τρόπος που εξαρτάται από εμάς είναι μέσω των λιμενικών τελών από τουριστικά σκάφη”.
Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “Πρέπει να φροντίσουμε να μην χάνεται ούτε ένα ευρώ από τις προσορμήσεις στα λιμάνια μας” προκειμένου να έχει έσοδα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.
Βάσει της κατάστασης που περιέγραψε και η οποία έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, η ίδια θέλησε να εξηγήσει προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πως, η υλοποίηση μεγάλων έργων θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιας επιχορήγησης.
“Για το 2021 αυτό που έχουμε κατά νου είναι πως η όποια υλοποίηση μεγάλου έργου, μπορεί να γίνει μόνον με κάποια επιχορήγηση, είτε από ΠΔΕ, είτε από την ένταξη σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ξανά τη βασική θέση, πως, “πρέπει να συντηρούμε τα απλά και τα καθημερινά, αλλά πρέπει να ωριμάζουμε και μελέτες”.
Με φόντο τα παραπάνω, η ίδια εξήγησε πως θα γίνει ιεράρχηση των αναγκών των νησιών, ενώ όπως επανέλαβε, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα φροντίσει ώστε να υπάρξουν μελέτες για να διεκδικούνται χρηματοδοτήσεις.
“Πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να στοχεύσουμε στην ωρίμανση μελετών για πιο σημαντικά έργα και να είμαστε έτοιμοι προκειμένου αυτά να τα εντάξουμε σε κάποια χρηματοδότηση” υπογράμμισε κατηγορηματικά.
Δύσκολα τα έτη 2021 και 2022
Συμπερασματικά, η ίδια, θέλησε να αναφέρει σχολιαστικά πως, “τα δεδομένα για το 2021 και το 2022 όπως φαίνεται δεν θα είναι τόσο καλά”, αφού όπως τόνισε προηγουμένως, οι συνέπειες της πανδημίας θα αποτυπωθούν και τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, από την πλευρά της Διοίκησης, η κ. Μαραγκού κατέστησε ξεκάθαρο πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου πρέπει να φροντίσει και για τα πάγια έξοδά του, μεταξύ των οποίων είναι και οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων του.
“Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τους μισθούς των υπαλλήλων, όπως ισχύει για τον Δήμο.
Άρα, μιλάμε για ένα επιπλέον σημαντικό κόστος, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από το σύνολο των εσόδων” υπενθύμισε η ίδια, λέγοντας πως προς το παρόν δεν προκύπτει πρόβλημα στην κάλυψη αυτών των εξόδων, ενώ επιπλέον, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει προσοχή και για τις ήδη συμβασιοποιημένες δαπάνες.
Ο προγραμματισμός του 2021 για τέσσερα νησιά
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του τεχνικού προγράμματος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν στη διάθεσή τους, τον προγραμματισμό για το έτος 2021 και για τα τέσσερα νησιά.
Συγκεκριμένα, το ποσό των 143.600 ευρώ που αντιστοιχεί στο τεχνικό πρόγραμμα για τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο κατανέμεται ως ακολούθως:
Για τη Σύρο προβλέπεται ποσό 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη Ποσειδωνίας, το ποσό των 5.000 ευρώ για αντίστοιχες εργασίες στο Κίνι και το ποσό των 6.820 ευρώ για παρόμοιες ανάγκες στη χερσαία ζώνη της Ερμούπολης.
Επιπλέον, με το ποσό των 20.000 ευρώ θα αναπτυχθούν απαραίτητες εργασίες για τη χερσαία ζώνη του Αγίου Νικολάου και με το ποσό των 24.500 ευρώ θα υλοποιηθούν οι εργασίες επισκευής στις προβλήτες και στον τοίχο αντιστήριξης, στο τμήμα μπροστά από τη στάση λεωφορείων στην περιοχή της Αζολίμνου.
Τέλος, το ποσό των 20.000 ευρώ θα προωθηθεί σε ανάγκες επισκευής και συντήρησης πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών ενώ με 10.000 ευρώ θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες επισκευής των ύφαλων σπηλαιώσεων σε όλη τη χερσαία ζώνη της Σύρου.
Όσον αφορά τα νησιά της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου προβλέπεται για κάθε ένα εξ αυτών να δαπανηθεί: α. ποσό 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και β. ποσό 10.000 ευρώ για επισκευές και συντηρήσεις πεζοδρομίων, δαπέδων, ανωδομών και ύφαλων σπηλαιώσεων.
Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα
Με φόντο τα παραπάνω, η Δήμαρχος Κέας εξέφρασε τα παράπονά της σχετικά με τον τρόπο κατανομής των διαθέσιμων ποσών από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, υποστηρίζοντας πως είναι ευνοημένη η Σύρος συγκριτικά με τα άλλα νησιά.
Αντικρούοντας τη συγκεκριμένη θέση, η πρόεδρος επανέλαβε πως οι κατανομές γίνονται βάσει των εσόδων που έχει κάθε νησί σε ετήσια βάση κι ως εκ τούτου, το λιμάνι της Ερμούπολης καθώς φέρνει μεγαλύτερα έσοδα, “χαρίζει” μεγαλύτερες δυνατότητες για παρεμβάσεις.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κ. Μαραγκού ανέγνωσε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για τα έσοδα που είχε κάθε νησί κατά το διάστημα από 1/1/2020 μέχρι και 17/9/2020, προκειμένου να τεκμηριώσει τις αναφορές της.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως από το λιμάνι της Σύρου υπήρξαν έσοδα ύψους 96 χιλ. ευρώ, από το λιμάνι της Ερμούπολης που προσεγγίζουν τα σκάφη 12 χιλ. ευρώ και από το λιμανάκι του Φοίνικα 21 χιλ. ευρώ, ενώ ανέφερε πως από την Κέα υπήρξε το ποσό των 8.000 ευρώ.
“Καταρχήν υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική μείωση των εσόδων, σε ποσοστό άνω του 60%” σχολίασε συνολικά για το κομμάτι των εσόδων η Κανδιώ Μαραγκού, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, μπορεί η Σύρος “να συνεχίζει να φέρνει τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως γινόταν όλα τα χρόνια, ωστόσο, αυτά είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που έχουμε”.
Κατόπιν των ανωτέρω πρόσθεσε δε, πως, ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης στα έσοδα απαντάται από το γεγονός πως, “η Ερμούπολη έχει μεγαλύτερη “σεζόν””, σημειώνοντας παρακάτω όμως, πως, παρόλα αυτά, για την Ερμούπολη το 2020 δαπανήθηκαν “πολύ λίγα χρήματα για έργα”.
Η ίδια έκλεισε την απάντησή της προς την κ. Βελισσαροπούλου, εξηγώντας πως, “Κάποιες χρονιές δείχνουν να ευνοούνται κάποια νησιά και άλλες φορές άλλα στη διάρκεια μίας θητείας”.
“Φτωχό τεχνικό πρόγραμμα”
Συνεχίζοντας τον σχολιασμό της για τη συνολική εικόνα του τεχνικού προγράμματος, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, σημείωσε πως αυτό, δεν παρουσιάζει την επιθυμητή εικόνα που θα ήθελαν όλα τα μέλη, αλλά ούτε και η ίδια.
“Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μελέτες και έργα για το 2021.
Δεν περιλαμβάνει τις υπόλοιπες δαπάνες, γιατί ο προϋπολογισμός για το 2021, θα ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου” σχολίασε η πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως, “Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι πολύ φτωχό γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή 143.600 ευρώ για τέσσερα νησιά”.
Στα παραπάνω, η πρόεδρος πρόσθεσε πως, “το 2019 ήταν ένα χαμένο έτος από πλευράς χρηματοδοτήσεων, καθώς δεν πήραμε ούτε ένα ΠΔΕ”, γεγονός που όπως εξήγησε, δεν έφερε θετικές εξελίξεις στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου.
Εξήρε το αποτέλεσμα των 2 εκ. ευρώ για μελέτες
Στην ίδια συνεδρίαση μίλησε σύντομα και ο Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Κανδιώ Μαραγκού, καθώς με κόπο και προσπάθεια κατάφερε να εξασφαλίσει ποσό 2 εκ. ευρώ για να υλοποιηθούν βασικές μελέτες και για τα τέσσερα νησιά.
“Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην κ. Μαραγκού γιατί ήταν μία προσωπική επιτυχία της η εξασφάλιση των 2 εκ. ευρώ για υλοποίηση μελετών.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, έργα χωρίς μελέτες, δεν γίνονται” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Αληφραγκής, επισημαίνοντας την ευθύνη των μελών του ΔΣ, να προωθηθούν οι μελέτες για να υπάρξουν και τα αντίστοιχα μεγάλα έργα.
“Πρέπει να υπενθυμίσω την ευθύνη όλων μας, ώστε να “τρέξουν” αυτές οι μελέτες. Πρέπει να ασχοληθούμε όλοι συστηματικά για χρηματοδοτήσεις προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα έργα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος προς την Δήμαρχο Κέας πως, “Πρέπει να κατανοήσουμε την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και αυτή τη ζημιά που έχουμε λόγω της πανδημίας που θα μας επηρεάσει”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Σαφώς και τα έσοδα που προκύπτουν από τη Σύρο είναι πολλαπλάσια από αυτά των άλλων νησιών” ωστόσο, όπως υπογράμμισε, “Δεν μπορείς να πεις έχω έναν κουμπαρά με 10 χιλ. ευρώ και τον διαιρώ δια τέσσερα”.
Λέγοντας πως η κατανομή των ποσών προχωρά αναλόγως των εσόδων από το κάθε νησί, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικές τροποποιήσεις τέλος του 2020, οπότε και θα κλείσει το τρέχον οικονομικό έτος.
“Στο τέλος του χρόνου όταν θα έχουμε μία σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης. Εκεί νομίζω πως θα μπορούν να προστεθούν κάποια έργα ή να ενισχυθούν κάποιοι κωδικοί” ανέφερε ο κ. Αληφραγκής, καταλήγοντας στην τοποθέτησή του.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/n
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου