Δύο νέες σημαντικές αποφάσεις έλαβε το ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου στην τελευταία συνεδρίασή του, οι οποίες αφορούν στην ανάδειξη αναδόχου για το έργο της ανάπτυξης συστήματος τηλεελέγχου και τηλεδιαχείρισης των διαρροών νερού σε όλο το δίκτυο ύδρευσης της Σύρου, καθώς και στον διαγωνισμό για τη μελέτη αποχετευτικού δικτύου πέντε οικισμών του νησιού.
Ειδικότερα, το μεγάλο έργο που αφορά στην απόκτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών της ύδρευσης και για την εξασφάλιση επάρκειας της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, θα υλοποιηθεί από εταιρεία η οποία προσέφερε την οικονομικότερη προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε και συγκεκριμένα το ποσό των 941.100 ευρώ.
Σχετικά με το τεχνικό κομμάτι, πρέπει να σημειωθεί πως το εν λόγω έργο αφορά ουσιαστικά στον εξ αποστάσεως έλεγχο - και από την έδρα της ΔΕΥΑ Σύρου -, της λειτουργικής κατάστασης όλων των υποδομών ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των διαρροών και να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στην παρακολούθηση της ποσότητας του νερού στο δίκτυο.
Επιπλέον, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη αποτελεί η έγκριση του φακέλου με τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη του αποχετευτικού πέντε ακόμη οικισμών της Σύρου και ειδικότερα της Ποσειδωνίας, του Φοίνικα, του Βήσσα, των Αδειάτων και του Γαλησσά, προκειμένου προσεχώς να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης του άκρως απαραίτητου έργου.
Να μπει τέλος στην περιβαλλοντική επιβάρυνση και στην ταλαιπωρία κατοίκων
Πιο αναλυτικά, για την υπόθεση του αποχετευτικού των πέντε προαναφερθέντων οικισμών τοποθετήθηκε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Βακόνδιος στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη η προώθηση της μελέτης για να δημιουργηθεί αποχετευτικό δίκτυο που θα καλύπτει τις συγκεκριμένες περιοχές, τις κατοικίες και τα τουριστικά καταλύματα.
“Είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού για την εξυπηρέτηση των οικισμών Ποσειδωνίας, Φοίνικα, Γαλησσά, Αδειάτων και Βήσσα.
Η ανυπαρξία δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές αυτές δημιουργεί πρόβλημα διαχείρισης των ακαθάρτων, που επιβαρύνει τους πολίτες με συχνή εκκένωση των βόθρων και περιβαλλοντική επιβάρυνση των υπογείων υδάτων” σχολίασε αρχικά, προσθέτοντας παρακάτω πως για το έργο με τίτλο “Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων των οικισμών Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας Σύρου” έχει δεσμευθεί πίστωση ποσού 250.000 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΣ. “
Η προεκτιμώμενη αμοιβή για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 345.562,99 ευρώ πλέον ΦΠΑ”.
Μάλιστα όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ διευκρίνισε αναλυτικότερα πως σε συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού της Δημοτικής Επιχείρησης έχει προβλεφθεί πίστωση ποσού 201.612,90 ευρώ για το έτος 2020 και θα υπάρξει δέσμευση πίστωσης ποσού 143.950,09 ευρώ για το 2021 για την εν λόγω μελέτη ενώ επιπλέον, σε άλλον κωδικό υπάρχει πίστωση 48.387,10 ευρώ για το 2020 και θα υπάρξει αντίστοιχα πίστωση ποσού 34.548,02 ευρώ στο 2021, για τον αναλογούντα ΦΠΑ 24%.
Ο ίδιος σχετικά με τον διαγωνισμό, εξήγησε πως η εκτέλεσή του για την επιλογή αναδόχου θα γίνει με ανοικτή διαδικασία σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας και η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής των προσφορών θα είναι 22 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ.
Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.
Μελέτη εντός 10 μηνών
Επιπρόσθετα, στη συνεδρίαση κατέστη σαφές πως, το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της μελέτης ανέρχεται σε 10 μήνες, με τον κ. Βακόνδιο να υπογραμμίζει μάλιστα πως, θα εκπονηθεί το σύνολο των επιμέρους μελετών (υδραυλική, ηλεκτρομηχανολογική, χημικοτεχνική, περιβαλλοντική, τοπογραφική γεωτεχνική), καθώς επίσης και τα τεύχη δημοπράτησης και το ΣΑΥ-ΦΑΥ, “έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωσή τους και τη λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, το έργο να είναι ώριμο προς δημοπράτηση”.
Παίρνει “σάρκα και οστά” το όραμα τριών Κοινοτήτων
Σε σχετική τοποθέτησής της, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προώθηση της μελέτης, εξηγώντας πως αρχίζει σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά “ένα όραμα των Κοινοτήτων Φοίνικα, Ποσειδωνίας και Γαλησσά, ικανοποιώντας τις προσδοκίες πολλών ετών των κατοίκων των περιοχών”.
“Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους παραπάνω αναφερόμενους οικισμούς, την κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην περιοχή και την κατασκευή δικτύου άρδευσης για την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής μέσω εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, όπως έχει προβλεφθεί και στο έργο που εκτελείται αυτή την περίοδο στην περιοχή της Βάρης.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η ανακύκλωση του νερού και αποφεύγεται η μεταφορά των λυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ παράλληλα θα εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών για συχνή εκκένωση των βόθρων και η περιβαλλοντική υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων”.
Άμεση εποπτεία και σημειακός εντοπισμός διαρροών
Πέραν των ανωτέρω, στην πρόσφατη συνεδρίαση των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου υπήρξε η έγκριση του πρακτικού για τον οριστικό ανάδοχο του συστήματος τηλεελέγχου για το δίκτυο ύδρευσης της Σύρου.
Συγκεκριμένα, προσωρινός ανάδοχος είναι η ΟΘΡΥΣ Ανώνυμος Τεχνική Εμπορική Τουριστική Λατομική Γεωργική Ναυτιλιακή Βιομηχανική και Κτηματική Εταιρεία με προσφορά 941.100 ευρώ.
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει “εξοπλισμό και εργασίες για τη μείωση των διαρροών, την παρακολούθηση της ποσότητας και ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης της Σύρου μέσω της εγκατάστασης σταθμών ελέγχου κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη, ποιότητα) για την παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων του παρεχόμενου νερού, την άμεση εποπτεία και ανίχνευση των θραύσεων των κύριων αγωγών, τη δραστική μείωση των υπερχειλίσεων και το σημειακό εντοπισμό των διαρροών άμεσα και επιπρόσθετα την διαχείρισης πίεσης”.
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η Σύρος έχει ήδη εγκατεστημένα και λειτουργεί με επιτυχία αντίστοιχα συστήματα, οπότε με την ανάπτυξη του συστήματος, που περιγράφεται παρακάτω, επεκτείνεται ο έλεγχος των δικτύων ύδρευσης σε ολόκληρο το νησί.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου