22 Οκτ 2020

Ελλάδα: Περσινή απόφαση προσθέτει 10% στη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος (!!!)


Αναδρομικές αυξήσεις από 1/1/2019 στα τιμολόγια ρεύματος που φτάνουν έως και 10%, σε σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και άλλες κατηγορίες δημοσίων οργανισμών, φέρνει υπουργική απόφαση που υπεγράφη πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την αναπροσαρμογή του τέλους των ΑΠΕ, του ETMEAΡ. 

 Πρόκειται για την απόφαση μέσω της οποίας πέρυσι μειώθηκε το ΕΤΜΕΑΡ στους οικιακούς καταναλωτές και στις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τη μέση τάση, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με την ίδια απόφαση και σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, μειώθηκε το ΕΤΜΕΑΡ για την ενεργοβόρο βιομηχανία. 

Αντίθετα, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης (πλην ενεργοβόρων βιομηχανιών) η απόφαση έφερε σχεδόν διπλασιασμό της χρέωσης για ΕΤΜΕΑΡ και συγκεκριμένα από τα 8,67 ευρώ/MWh στα 17 ευρώ/MWh. Σε αυτό το σκέλος της, ωστόσο, η σχετική απόφαση δεν εφαρμόστηκε άμεσα, ενώ η μεσολάβηση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στις επιχειρήσεις οδήγησε σε άτυπο «πάγωμα». 

 Το έλλειμμα πλέον των 280 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ωστόσο, υποχρεώνει την κυβέρνηση να την ενεργοποιήσει, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΛΑΠΕ περί τα 100 εκατ. ευρώ διευκολύνοντας την άσκηση του ισοσκελισμού του για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 Τα ξενοδοχεία

 Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται είναι η εξαίρεση από την εφαρμογή της απόφασης των ξενοδοχείων λόγω της σημαντικής απώλειας εσόδων εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος έστειλε στις 7 Οκτωβρίου επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη αναπτύσσοντάς του το πρόβλημα που προκύπτει για τον κλάδο από την εφαρμογή αυτής της απόφασης. 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος της χώρας θα επιβαρυνθεί με υπέρογκα αναδρομικά κόστη με εκτιμώμενη αύξηση κόστους ενέργειας έως και 10%, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός έχει καταρρεύσει και πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην επιστολή και ζητεί από τον κ. Χατζηδάκη να επανεξετάσει την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης ή τουλάχιστον η χρέωση που προκύπτει να κατανεμηθεί σε βάθος πενταετίας αρχής γενομένης από το 2021. 

 Το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει δυνατότητες εξαίρεσης των ξενοδόχων, όχι όμως και μη εφαρμογής της απόφασης, καθώς προσβλέπει στα έσοδα 100 εκατ. ευρώ περίπου που προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς του για τον ΕΛΑΠΕ. Το ΕΤΜΕΑΡ εξάλλου αποτελεί βασικό πόρο του ΕΛΑΠΕ. 

Μια δεύτερη πηγή εσόδων που εξετάζει το υπουργείο είναι η ανακατανομή των πόρων του Πράσινου Ταμείου με την αύξηση των εσόδων από τη δημοπρασία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που κατευθύνεται στον ΕΛΑΠΕ, από 65% σε 85%, για μια περίοδο τουλάχιστον 2 ετών, μέτρο που θα ενισχύσει τον ΕΛΑΠΕ με άλλα 100 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό επίσης της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα το εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης προσβλέποντας στην έγκρισή του από την Ε.Ε., δεδομένου ότι η πανδημία είχε επίπτωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου στα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ. 

 Η τρίτη αυτή πηγή εσόδων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το εύρος της έκτακτης εισφοράς που μελετάται για τα έργα ΑΠΕ με παλιές συμβάσεις, που έχουν εξασφαλίσει υψηλές εγγυημένες τιμές και η οποία έχει φέρει σε αναβρασμό τον κλάδο.

 Πηγή : Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...