Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία αεροδρομίου στο νησί της Ίου, μετά και τη δωρεά οικοπέδου από εταιρεία προς το Δήμο Ιητών, με στόχο την εγκατάσταση της υποδομής για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταφορών και του τουρισμού στο νησί.
Ήδη εδώ και τρία περίπου χρόνια “τρέχουν” οι επαφές και διαδικασίες για τη δημιουργία αερολιμένα στο νησί της Ίου, υπό τη μορφή σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), μία πρωτοβουλία η οποία είχε αναληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ιητών και συνεχίζεται η προώθησή της από τη νυν διοίκηση, σήμερα, ενώ διαχρονικά στηρίζεται από τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο του νησιού.
Τελευταία εξέλιξη για το πολυπόθητο έργο πνοής για την ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη του νησιού στον τουριστικό τομέα, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων του, είναι η αποδοχή της δωρεάς οικοπέδου, για την εγκατάσταση του αεροδρομίου, στην περιοχή “Καψάλη”.
Όρος της δωρεάς η δημιουργία αεροδρομίου
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιητών, ιδιωτική επενδυτική εταιρεία τουριστικών ακινήτων, γνωστοποίησε στο Δήμο Ιητών την πρόθεσή της να παραχωρήσει αγροτεμάχιο στη θέση “Καψάλη” της Ίου.
Στην αίτηση αναφέρονται τα εξής:
«Η εταιρεία μας, δυνάμει του με αριθμό45.057/2020 αγοραπωλητηρίου συμβολαίου του συμβολαιογράφου Αθηνών Γ. Στεφανάκου και της νόμιμης μεταγραφής του, έχει αποκτήσει στην πλήρη, αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κατοχή της ένα γήπεδο (αγροτεμάχιο) στην Ίο Κυκλάδων, στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Ιητών, της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκτός σχεδίου πόλεως , εκτός ορίων οικισμού και εκτός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, στη θέση «ΚΑΨΑΛΗ», συνολικής εκτάσεως 35.553,82 τ.μ., δια μέσω του οποίου διέρχεται ο Δημόσιος Δρόμος Χώρας – Πλακωτού, που το τέμνει σε δύο επί μέρους τμήματα εκτάσεως 28.297,65 τ.μ. και 7.256,17 τ.μ., αντίστοιχα.
Με την παρούσα σας κάνουμε γνωστό ότι η εταιρεία μας επιθυμεί να προβεί σε σύσταση δωρεάς υπέρ του Δήμου σας του ανωτέρω ακινήτου, με δικές της δαπάνες, με τον όρο ο Δήμος σας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατασκευασθεί σε αυτό αερολιμένας, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του».
Ο Δήμαρχος Ιητών και πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής, κ. Γκίκας Γκίκας, χαρακτήρισε ωφέλιμη για το Δήμο Ιητών τη συγκεκριμένη δωρεά, με το Σώμα να αποφασίζει ομόφωνα την αποδοχή της δωρεάς και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για τις περαιτέρω ενέργειες και την υπογραφή της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης.
Παράλληλη εξυπηρέτηση μετακινήσεων από θαλάσσης και αέρος
Υπενθυμίζεται, ότι οι προκαταρκτικές μελέτες για την ίδρυση αεροδρομίου στο νησί της Ίου, είχαν δημοσιευτεί τον Νοέμβριο του 2017.
Σύμφωνα με αυτές, το έργο χαρακτηρίζεται έντονα Παθητικό αλλά διαχειριστικά κερδοφόρο, ενώ σύμφωνα με την Κοινωνικοοικονομική ανάλυση προκύπτουν σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και φυσικά άνοδος της τουριστικής ανάπτυξης της Ίου. Παράλληλα, προβλέπεται επίσης αύξηση της απασχόλησης των κατοίκων του νησιού από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου.
Στο πλαίσιο των μελετών είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα αεροπορικής εξυπηρέτησης του νησιού λόγω της μεγάλης απόστασης της Ίου από την Αθήνα (108 ναυτικά μίλια) με μία μέση διάρκεια ταξιδιού στις 7 ώρες με τα συμβατικά πλοία και στις 4,5 με ταχύπλοα, με την επισήμανση πως το αεροδρόμιο πρόκειται να λειτουργήσει επικουρικά στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, δεδομένου, ότι πλήθος νησιών με ευνοϊκότερη χωροταξική ένταξη στις ακτοπλοϊκές τους συνδέσεις όπως η Σύρος, η Νάξος, η Πάρος και η Μήλος διαθέτουν αερολιμένα. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αγοράς 13 μικρών νησιωτικών αεροδρομίων (Μήλος, Πάρος, Νάξος, Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Λέρος, Κάσσος, Καστελόριζο, Ικαρία, Κύθηρα) κατέδειξε ότι παρατηρείται διαχρονικά μεγάλη αύξηση του μεταφορικού έργου σχεδόν από όλους τους αερολιμένες, κάτι το οποίο όμως δεν αντιστοιχεί σε μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης, ενώ υπάρχει και αυξητική μεταβολή του μέσου αριθμού επιβατών ανά πτήση.
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των προκαταρκτικών μελετών, που “σκιαγράφησαν” το έργο, τον Μάιο του 2019 ο Δήμος Ιητών προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου για τη χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας αεροδρομίου στην Ίο, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, προκειμένου το έργο να τύχει επιταχυνόμενων αδειοδοτικών διαδικασιών και των απαραίτητων χωροταξικών και πολεοδομικών παρεκκλίσεων προκρίθηκε η κατάθεση σχετικού φακέλου στις διαδικασίες του Ν.3894/2010 όπως ισχύει περί Στρατηγικών Επενδύσεων στη χώρα.
Σχετικά με το χρηματοδοτικό σκέλος του έργου, αυτό δύναται να τακτοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), που αποτελεί και το πλέον επιθυμητό καθεστώς, ή/και διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και να είναι ανεξάρτητο από τις δανειοδοτικές διαδικασίες.
Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο προτείνεται η κατασκευή του αεροδρομίου, προβλέπει μέγεθος ιδανικό για την προσγείωση αεροσκαφών έως 90 θέσεων, είτε με έλικες είτε με τουρμπίνες, ενώ ο διάδρομος προσαπογείωσης, θα έχει μήκος περίπου 1.300 μέτρα.
Η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου στην υλοποίηση αυτού του έργου είναι μεγάλη, καθώς εκτός της δωρεάς του ακινήτου, από ιδιωτική χρηματοδοτική δωρεά χρηματοδοτείται και το κόστος δημιουργίας του φακέλου υποβολής του έργου προς χρηματοδότηση.
Αισιοδοξία για επενδυτικό ενδιαφέρον
Το βέλτιστο καθεστώς κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου, όπως προαναφέρθηκε, είναι το καθεστώς ΣΔΙΤ, με το τέως Δημοτικό Συμβούλιο να έχει λάβει και σχετική απόφαση.
Πέραν των αναμενόμενων οφελών που κρίνεται πως θα έχει η δημιουργία αεροδρομίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί της Ίου, το οποίο “δουλεύει” κυρίως με επισκέπτες από το εξωτερικό, σημαντική θα είναι και η δυνατότητα που θα δοθεί και στους μόνιμους κατοίκους του νησιού για άμεση μετακίνηση προς την πρωτεύουσα, ειδικά σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, όπως επίσης και η σύνδεση της Ίου ενδεχομένως και με άλλα μέρη της Ελλάδας.
Όπως είχε τονίσει μιλώντας στην εφημερίδα ο τέως Δήμαρχος, κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, επί της δημαρχίας του οποίου προωθήθηκε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία αεροδρομίου, η Ίος αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους τουριστικούς προορισμούς και ως εκ τούτου υπάρχει η αισιοδοξία, πως θα υπάρξει άμεσα και ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να εντάξουν το νέο αεροδρόμιο στο πρόγραμμά τους, παρόλο που, όπως είχε ξεκαθαρίσει, ο Δήμος στοχεύει στην υλοποίηση ενός μικρού, σχετικά αερολιμένα.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου