Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μια από τις καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη, και όχι μόνο, αναφορικά με τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στον πληθυσμό, αλλά, και στα μέτρα που λαμβάνονται για την ανίχνευση και έγκαιρη πρόληψη της νόσου που προκαλεί, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που δημοσιεύθηκε στις 15/10/2020 και αφορά την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, σε μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού της κινητικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, και κατά συνέπεια και της πανδημίας Covid-19.
Οι συστάσεις αυτές εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 13 Οκτωβρίου 2020.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης με πάρα πολύ χαμηλό κίνδυνο (πράσινη ζώνη), όσον αφορά το σύνθετο δείκτη που αφορά τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και τη συχνότητα των ελέγχων για τη διάδοσή του στην κοινότητα.
Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα είναι στις υψηλότερες θέσεις αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στον πληθυσμό για την ανίχνευση της νόσου.
“Οι σχετικοί χάρτες, στους οποίους οι συστάσεις βασίζονται, στηρίζονται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εποπτείας ή είναι διαθέσιμα στο ECDC από επίσημες πηγές” καταλήγει ο ΕΟΔΥ.
Αυξητική φαίνεται να είναι η «καμπύλη» των κρουσμάτων κορωνοϊού στις Κυκλάδες το τελευταίο διάστημα.
Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ καθημερινά με νέα κρούσματα στα νησιά προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους ενώ παράλληλα «χτυπούν το καμπανάκι» για πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης για τη διάδοση της Covid-19.
74 κρούσματα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
74 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στις Κυκλάδες όπως επίσημα έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 -που ξεκίνησε ο ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τα κρούσματα ανά νησί- μέχρι και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου (δηλ. για 41 ημέρες), έχουν ανακοινωθεί συνολικά 74 κρούσματα κορωνοϊού στις Κυκλάδες.
Τα περισσότερα από αυτά στο νομό, είναι στην
Π.Ε. Σαντορίνης
(24) και ακολουθούν η Νάξος (17)
και η ΠΕ Κέας-Κύθνου με 11 κρούσματα.
Αναλυτικά τα κρούσματα στα νησιά το παραπάνω διάστημα:
Π.Ε. Σαντορίνης: 24
Νάξος: 17
Κέα – Κύθνος: 11
Μύκονος: 10
Τήνος: 4
Μήλος: 2
Σύρος: 2
Σεπτέμβριος
Αναλυτικότερα, το μήνα Σεπτέμβριο (από 7 έως 30 Σεπτεμβρίου, δηλ. για 24 ημέρες) ανακοινώθηκαν 31 κρούσματα στις Κυκλάδες και ειδικότερα στα νησιά:
Π.Ε. Σαντορίνης: 11
Μύκονος: 5
Νάξος: 5
Πάρος: 4
Τήνος: 3
Κέα-Κύθνος: 2
Σύρος: 1
Οκτώβριος
Κατά το μήνα Οκτώβριο (από 1η Οκτωβρίου μέχρι και το Σάββατο 17 Οκτωβρίου), παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων στα νησιά αφού σε μόλις σε 16 ημέρες ανακοινώθηκαν 43 κρούσματα κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα τα κρούσματα στα νησιά:
Π.Ε. Σαντορίνης: 13
Νάξος: 12
Κέα – Κύθνος: 9
Μύκονος: 5
Μήλος: 2
Σύρος: 1
Τήνος: 1
Όπως βλέπουμε ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος ενώ πολλοί είναι αυτοί που …ακόμα αναρωτιούνται ποια ήταν η κατάσταση το καλοκαίρι που τα κρούσματα στα νησιά δεν ανακοινώνονταν.
Οι πολίτες θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή και να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.
Τα νησιά στο πρώτο κύμα της πανδημίας σχεδόν όλα ήταν «καθαρά» όμως μετά το άνοιγμα του τουρισμού τα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνονται είναι ολοένα και περισσότερα «χτυπώντας το καμπανάκι» για πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τους νησιώτες.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα νησιά των Κυκλάδων στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 ανήκουν:
Επίπεδο 1: Ετοιμότητας (χρώμα πράσινο στο χάρτη)
Άνδρος, Σύρος, Μήλος, Τήνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος
Επίπεδο 2: Επιτήρησης (κίτρινο)
Νάξος, Πάρος, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργός
Επίπεδο 3: Αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί)
Κέα-Κύθνος, Μύκονος, Σαντορίνη
Επίπεδο 4: Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)
Κανένα νησί
*Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα.
Πηγή : https://atlantea.news/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου