Σε μερικές ώρες ολοκληρώνεται ο Ιανουάριος και η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε με αγωνία τον Φεβρουάριο.. Όχι τον … μισό από μήνα που λέει ο Αρκάς… Αλλά έναν μήνα που θα μας φέρει χαμόγελα.
Συνήθως βέβαια, φέρνει κρύο και βροχή, αλλά τώρα έχουμε ανάγκη από ήλιο….
Βέβαια, η αναφορά μας δεν έχει σχέση με τα καιρικά φαινόμενα – γι αυτά θα πούμε αργότερα – αλλά με την εικόνα που έχουμε μέσα στην πανδημία κι ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο ή το 3ο κύμα του covid 19 και με το σκεπτικό ότι έχει ξεκινήσει και η φάση του εμβολιασμού…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Με βάση την ενημέρωση που έχουμε σε καθημερινή βάση από τον ΕΟΔΥ, ο Γενάρης ήταν .. Μαύρος. Είχαμε 116 κρούσματα. Το δεύτερο …χειρότερο ρεκόρ από τον περασμένο Νοέμβριο όταν και 122 κρούσματα.
Όμως, η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο μήνες είναι ότι τώρα έχουμε υπερσυγκέντρωση κρουσμάτων σε δύο νησιά…
Στη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Ενώ τον Νοέμβριο είχαμε κρούσματα και στις 9 Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων (Θήρα και Σύρος είχαν από +23 κρούσματα, ενώ Μύκονος – Πάρος και Νάξος είχαν από 12 κρούσματα και πάνω) τον μήνα που φεύγει σχεδόν το 90% των κρουσμάτων περιορίστηκε σε ΠΕ Θήρας και Μυκόνου…
Αμφότερες οι ενότητες είχαν από +50 κρούσματα και μάλιστα τα περισσότερα μετά τις 10 Ιανουαρίου…
Τις φταίει... Σαντορίνη
Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τις 15 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες είχαμε 22 κρούσματα, από τις 19 Ιανουαρίου και μετά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου… Αξιοσημείωτο είναι ότι έως και την 17 Ιανουαρίου είχαμε έξι ημέρες χωρίς ούτε ένα κρούσμα, από την 20η Ιανουαρίου και μετά τα κρούσματα έπεσαν βροχή..
Κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της «ευθύνης» πέφτει είτε στην επιστροφή των κατοίκων από το εξωτερικό (μιλάμε κυρίως για Σαντορίνη – Μύκονο), είτε στις εργασίες που γίνονται στις οικοδομές (σ.σ. με μετακινήσεις εργατικού προσωπικού) είτε τέλος στο γεγονός ότι το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει φέρει αναστάτωση.
Έχουμε άλλωστε και τρεις σχολικές Μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη που είναι κλειστές…
Η Σαντορίνη που είναι άλλωστε και κόκκινη (όχι όμως τα άλλα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας) έχει και το ρεκόρ με 56 κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη ενότητα…
Ο Δήμος προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, τα τεστ που έχουν γίνει αγγίζουν τα 700 τον Ιανουάριο ενώ είδαμε και ένα μινι πόλεμο εντυπώσεων και σε πολιτικό επίπεδο. Και από τις 22 Ιανουαρίου είχαμε τα 38 από τα 56 κρούσματα…
Τις δύο τελευταίες ημέρες (29 – 30 Ιανουαρίου) είχαμε rapid tests στο νησί αλλά με αρκετή γκρίνια κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι καταγγελίες ήταν μόλις δύο άτομα για να διαχειριστούν εκατοντάδες κατοίκους που ήθελαν να κάνουν τα τεστ με αποτέλεσμα πολύωρη αναμονή
Ρεκόρ για τη Μύκονο
Και πάμε στη Μύκονο…
Στο γειτονικό νησί τα κρούσματα ήταν 53 για τον Ιανουάριο – ούτε το προηγούμενο τρίμηνο δεν είχε τόσα – και η μεγάλη έκρηξη έγινε μετά τις 25 Ιανουαρίου όταν και είχαμε τη καταγραφή των 37 εξ αυτών. Μάλιστα τις δύο τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 964 rapid tests όπου βρέθηκαν 15 άτομα θετικά (5 άντρες – 10 γυναίκες) με μ.ο ηλικίας τα 38 χρόνια.. Σήμερα, μάλιστα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12 κρούσματα που είναι τα περισσότερα που έχουν ανακοινωθεί σε μία Περιφερειακή Ενότητα στις Κυκλάδες από τα τέλη Οκτωβρίου…
Και τα δύο αυτά νησιά (δήμοι) είναι στο κόκκινο έως το τέλος της εβδομάδας… Από εκεί και πέρα, είχαμε 5 κρούσματα στη Νάξο (τα λιγότερα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας), κι από ένα σε Πάρο και Σύρο…
Αντίθετα, όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων είναι καθαρά. Κι εδώ έχει βοηθήσει σημαντικά και το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε απαγόρευση μετακινήσεων από νησί σε νησί.
Βέβαια, έχουμε την ιδιαιτερότητα να είμαστε ο μοναδικός Νομός (όπως και τα Δωδεκάνησα) που απαγορεύονται οι μετακινήσεις εντός Νομού, κάτι που δεν ισχύει για την ηπειρωτική Ελλάδα.
Τρεις νεκροί - εμβόλια
Να σημειώσουμε τέλος ότι Άνδρος, Σίφνος και Νάξος είναι τα νησιά που είδαν να καταλήγει ασθενής λόγω επιπλοκών που προκάλεσε ο κορωνοϊός…
Συνολικά από την 1η Οκτωβρίου στις Κυκλάδες έχουν καταγραφεί 385 κρούσματα, ενώ εκτός των εννέα περιφερειακών ενοτήτων είχαμε ξεχωριστές αναφορές για κρούσματα σε Σίφνο – Ίο και Κέα, κάτι που σίγουρα μας ενοχλεί γιατί θα θέλαμε να έχουμε πάντα την ίδια ενημέρωση ανά νησί ή δήμο και όχι ανά περιφερειακή ενότητα…
Α και τέλος με δεδομένο ότι σήμερα δεν είχαμε εμβολιασμούς, να αναφέρουμε ότι από την 11η Ιανουαρίου έως και χθες έχουν πραγματοποιηθεί 1644 με την Σύρο να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Δείτε πως είναι η κατανομή των εμβολίων στα νησιά των Κυκλάδων και με δεδομένο ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν και οι άνω των 75 ετών…
ΣΥΡΟΥ | 628 (+30 την 30/01/2021) |
ΝΑΞΟΥ | 324 (+36 την 30/01/2021) |
ΘΗΡΑΣ | 245 (+24 την 30/01/2021) |
ΤΗΝΟΥ | 131 (+45 την 30/01/2021) |
ΑΝΔΡΟΥ | 108 |
ΠΑΡΟΥ | 98 (+29 την 30/01/2021) |
ΜΥΚΟΝΟΥ | 86 (+32 την 30/01/2021) |
ΜΗΛΟΥ | 24 (+6 την 30/01/2021) |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου