Αν και γεννημένη στην Αυστραλία, με πανεπιστημιακή καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Κένα είναι για τους Αναφιώτες η συμπατριώτισσα της καρδιάς τους. Επίτιμη δημότης του νησιού από τα μέσα του 2000, έχει σκύψει πάνω στην ιστορία του για πολλές δεκαετίες, με έγνοια και τρυφερότητα.
Η επιτόπια έρευνά της ξεκίνησε λίγο πριν από τη χούντα, όταν οι κάτοικοι ζούσαν σε συνθήκες περίπου ίδιες με εκείνες των αρχαίων προγόνων τους. Καρπός αυτής της πολυετούς ενασχόλησης υπήρξαν πολλά βιβλία, γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, με κορυφαίο το πόνημά της για την κοινωνική οργάνωση των αριστερών εξορίστων από το 1935 έως το 1942, με δεκάδες ανέκδοτες φωτογραφίες τις οποίες ανακάλυψε το 1998.
Η Κένα δώρισε μεγάλο μέρος από το φωτογραφικό της αρχείο στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ πρόσφατα παραχώρησε το ερευνητικό της αρχείο στη Βρετανική Σχολή της Αθήνας. Το 2015, ένα ελληνοϊταλικό συλλεκτικό δίδυμο, ο Πιερτζόρτζιο Πέπε και ο Ιορδάνης Κερενίδης, που ζουν στο Παρίσι, ξεκίνησαν μια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στην Ανάφη, με τίτλο «Phenomenon».
Η ιδέα τους ήταν να βοηθήσουν το νησί σε μια όχι και τόσο έντονα τουριστική περίοδο (των αρχών του Ιουλίου) εμπλέκοντας κατοίκους, εμπορικούς και δημόσιους χώρους σε όλες τις δράσεις τους.
Το πείραμα πέτυχε και σήμερα η διοργάνωση απολαμβάνει μεγάλη δημοφιλία. Λογικό ήταν η Κένα και η δουλειά της να τραβήξουν την προσοχή τους. Αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος αυτού είναι η έκθεση από το ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης State of Concept Athens, με τίτλο
«Υφαίνοντας Ιστορίες: Η Μάργκαρετ Κένα και η Ανάφη».
Επικεντρώνεται στη φροντίδα που ασκείται μέσα από το έργο και την έρευνα της ανθρωπολόγου στο μικρό νησί.Στο αφιέρωμα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, οι θεατές μπορούν να δουν μοναδικά έγγραφα και καταγραφές της ζωής στην Ανάφη, τα οποία περιγράφουν τις διάφορες αλλαγές που σημειώθηκαν σε αυτή τη μικρή κοινωνία κατά την περίοδο πριν και μετά τη δικτατορία, έως και σήμερα.
Διερευνά τη σχέση με την παράδοση, τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών στις μικρές κοινότητες, τον ρόλο των γυναικών σε αυτές, την αποκέντρωση, τον εκσυγχρονισμό και την απομόνωση
Τρεις καλλιτέχνιδες πλαισιώνουν την έκθεση με νέα έργα, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, μαζί με τμήματα από το αρχείο της Κένα: η Ελεν Ασκόλι, η Ζωή Χατζηγιαννάκη και η Μαρία Βαρελά. Το πρότζεκτ αυτό, που σχεδιάσθηκε σε συνεργασία με το «Phenomenon», στοχεύει να συγκεράσει το έργο της Κένα με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, τη Βρετανική Σχολή και το Μουσείο Μπενάκη.
Πηγή : athinaika@kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου