24 Σεπ 2020

Οινικές ιστορίες κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου...Eπιστρέφει στο αμπέλι η Σέριφος


Απόσπασμα από άρθρο του περιοδικού Winetrails της 19/09/2020: 

Οινικές ιστορίες κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου

 Κουκλίστικα οινοποιεία, προσεγμένοι αμπελώνες, σπάνιες ή σχεδόν εξαφανισμένες γηγενείς ποικιλίες και μερικές χιλιάδες φιάλες κρασί που κλείνουν μέσα τους την αλμύρα της θάλασσας και τη «σκληρότητα» του κυκλαδίτικου οινοπέδιου. 

Οινικές ιστορίες κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου ανακαλύπτουμε σε αυτό το τεύχος του Wine Trails. Κουκλίστικα οινοποιεία, προσεγμένοι αμπελώνες, σπάνιες ή σχεδόν εξαφανισμένες γηγενείς ποικιλίες και μερικές χιλιάδες φιάλες κρασί που κλείνουν μέσα τους την αλμύρα της θάλασσας και τη «σκληρότητα» του κυκλαδίτικου οινοπέδιου. 

Με αυτό το «χαρμάνι» ξεχωριστοί οινοποιοί βουτούν με ενθουσιασμό στον κόσμο της οινοποίησης, πρωτίστως για να αναδείξουν τον αμπελώνα των Κυκλάδων και δευτερευόντως να αποδείξουν ότι το μοντέλο του μικρού παραγωγού που επενδύει στα τοπικά προϊόντα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και την πιο πρωτόγνωρη κρίση.

 Με αυτό το «χαρμάνι» ξεχωριστοί οινοποιοί των Κυκλάδων βουτούν με ενθουσιασμό στον κόσμο της οινοποίησης, πρωτίστως για να αναδείξουν τον αμπελώνα των Κυκλάδων και δευτερευόντως να αποδείξουν ότι το μοντέλο του μικρού παραγωγού που επενδύει στα τοπικά προϊόντα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και την πιο πρωτόγνωρη κρίση. 

Eπιστρέφει στο αμπέλι η Σέριφος 

Στη «Σιδηρά Νήσο» το οικογενειακό Οινοποιείο Χρυσολωρά δίνει νέο αέρα στην οινική παράδοση του νησιού, με επικεφαλής τον έμπειρο οινοποιό Χρήστο Χρυσολωρά Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά από τον παππού του Χρήστου Χρυσολωρά, ο οποίος είχε στην κατοχή του πολλά στρέμματα αμπελώνων αλλά και 13 παιδιά. Από τα πολλά μικρά αμπελοτεμάχια της μοιρασιάς, τέσσερα στρέμματα κατέληξαν στην οικογένεια του Χρήστου. 

Αυτό υπήρξε μια καλή αρχή. Σήμερα τα στρέμματα της οικογένειας είναι 26, καλλιεργούνται βιολογικά, και παράγουν 10.000 έως 11.000 φιάλες κρασί στο σύγχρονο οινοποιείο της οικογένειας. Ένα οινοποιείο όπου συνυπάρχουν το κυκλαδίτικο και το βιομηχανικό στοιχείο, αντανακλώντας την ιστορία του νησιού.

 «Μπορεί να είμαστε Κυκλαδονήσι, έχουμε όμως μια βαθιά μεταλλευτική παράδοση. Η ιστορία μας είναι συνυφασμένη με τη δραστηριότητα στα μεταλλεία και τ’ αμπέλια», αναφέρει ο Χρήστος Χρυσολωράς. 

Η οικονομική εξάρτηση του νησιού από τα μεταλλεία είχε ως αποτέλεσμα η αμπελουργία να λάβει τη θέση της συμπληρωματικής ενασχόλησης, γεγονός που δεν βοήθησε τη Σέριφο να αναπτύξει πλήρως τη δυναμική του, όπως εξηγεί ο έμπειρος οινοποιός. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η αμπελουργία και η οινοποίηση κερδίζουν το χαμένο έδαφος και σε αυτό έχει συμβάλλει και το οινοποιείο Χρυσολωρά. «Κατά κάποιο τρόπο το οινοποιείο έδειξε ότι πίσω από το αμπέλι κρύβεται κάτι πολύ ωραίο, κάνοντας τους πιο νέους να δουν τα πράγματα διαφορετικά», επισημαίνει. 

Με κρασιά ήπιων οινοποιήσεων ο κ. Χρυσολωράς επιτυγχάνει να αναδεικνύει τη μοναδικότητα του σεριφιώτικου terroir. «Αν ξέρεις τη Σέριφο, δεν θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις το κρασί της. Το κρασί μας έχει μια όμορφη σκληρότητα, γιατί μοιάζει με τον τόπο όπου παράγεται». Επίσης, ο ίδιος ποτέ δεν λέει όχι στους πειραματισμούς

. Ένας από αυτούς είναι η ετικέτα «Οράνζ» του 2019. Ένας οίνος orange από ώριμα σταφύλια της ποικιλίας Σεριφιώτικο από αυτόρριζα πρέμνα τουλάχιστον 40 ετών, που ζυμώνονται μαζί με τα στέμφυλα, με γηγενείς ζύμες. Στα 26 στρέμματα της οικογένειας Χρυσολωρά στη Σέριφο καλλιεργούνται βιολογικά παραδοσιακές ποικιλίες όπως Σεριφιώτικο, Ροδίτης Αλεπού, Μανδηλαριά, Αηδάνι, Ψαροσύρικο, Τσαμπάτο, αλλά και Μονεμβασιά. 

Πηγή :  


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...