22 Οκτ 2020

ΕΡΕΥΝΑ: Υγεία και Μικρές Κυκλάδες: “Κάνεις το σταυρό σου κι εύχεσαι όλα να πάνε καλά”



Το περιστατικό με το ασθενοφόρο στη Φολέγανδρο, όπου το ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά ασθενή, έπαθε βλάβη και σταμάτησε να λειτουργεί, ήταν η αφορμή να ανοίξει για μία ακόμη φορά ο ασκός του Αιόλου στον τομέα της υγείας στις Κυκλάδες.

Ένας τομέας, “πονεμένος” και πληγωμένος βαθύτατα ωσαν τους ασθενείς του. Αγροτικά ιατρεία, Mικρές Κυκλάδες και Yγεία το ζητούμενο της έρευνας που το Syrospress.gr πραγματοποίησε, με σκοπό να μάθουμε από πρώτο χέρι τι κατάσταση επικρατεί στα μικρότερα νησάκια του Νομού μας, που μπορεί να είναι απομακρυσμένα αλλά δεν είναι ξεχασμένα. Τουλάχιστον για εμάς.. 

Γιατί από ότι δεικνύουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, δεν τα θυμούνται οι εκάστοτε Κυβερνήσεις-ανεξαρτήτου χρώματος και ιδεολογίας- και τόσο συχνά.. 

 ΔΟΝΟΥΣΑ- Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας κ. Σιγάλας Χρήστος

 “Το ασθενοφόρο που είχαμε έχει χαλάσει. τώρα δεν έχουμε καθόλου” “Ενημερωθήκαμε για το τι έγινε στη Φολέγανδρο με το ασθενοφόρο και δε μας κάνει εντύπωση.. Αυτά τραβάμε στα μικρά νησιά.. 

Εμείς εδώ ασθενοφόρο δεν έχουμε καθόλου. Κάποτε πολύ παλιά υπήρχε, χάλασε και το στείλαμε στη Νάξο για επισκευή αλλά δεν συνέφερε οικονομικά και ποιοτικά η επισκευή του κι έτσι δεν φτιάχτηκε ποτέ. 

Η Περιφέρεια είχε πει ότι θα αγοράσει για τα μικρά νησιά του νομού αλλά το αν και το πότε θα γίνει πράξη, κανείς μας δεν το γνωρίζει. “ “Πέρσι χτύπησε κάποιος σε βουνό και τον φορτώσαμε στην καρότσα..” “Λειτουργούμε κι εμείς όπως στη Φολέγανδρο. 

Αν χρειαστεί να μεταφερθεί κάποιος χρησιμοποιούμε αγροτικό με καρότσα. Η εστω απλό αυτοκίνητο. Πέρσι, χτύπησε ένας άνθρωπος σε βουνό, και πήγαμε εκεί με το φορείο τον φορτώσαμε στην καρότσα αγροτικού για να τον πάμε στο ιαρείο. 

Προσπαθώντας να λυθεί το πρόβλημα, εκτός των άλλων έχω έρθει σε επαφή και για κάποια Δωρεά, δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα όμως..” “Το κτιριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. 17 σκαλιά ανεβαίνουμε με το φορείο “ “Και δεν τελειώνει εκεί το πρόβλημα. 

Το μεγαλύτερο προβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το κτιριακό. Το ιατρείο είναι στον πρώτο όροφο. Πρέπει να ανέβεις γύρω στα σκαλιά για να πάς.. 

Φανταστείτε τώρα πως προσέρχεται κάποιος ο οποίος είναι χτυπημένος, με ποιο τρόπο μεταφέρουμε τον ασθενή σε φορείο αλλά και πως εξυπηρετείται ένα άτομο που ανήκει στην κατηγορία ΑΜΕΑ. Πρέπει να γίνει κίνηση για το νέο κτίριο.

 Υπάρχει ήδη οικόπεδο και θα έπρεπε να δρομολογηθεί.” “Περιμένουμε γιατρό” “Από γιατρούς είναι μοναχά ένας. Περιμένουμε όμως να βγει θέση. Γενικώς περιμένουμε…”

 ΗΡΑΚΛΕΙΑ- Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλειάς κ. Γαβαλάς Δημήτριος 
“Κάνεις το σταυρό σου κι εύχεσαι όλα να πάνε καλά” “Προβλήματα υπάρχουν και για το δικό μας νησί. Από προσωπικό έχουμε μία αγροτική ιατρό και μία νοσοκόμα. Ασθενοφόρο δεν έχουμε αλλά αν τύχει κάτι πάμε στη Νάξο. 

Αν δεν τύχει κάτι επείγον ή κάτι σοβαρό καλά είναι . Κάνεις το σταυρό σου και εύχεσαι όλα να είναι καλά. 
 Διαφορετικά αν γίνει κάτι φωνάζουμε το ΕΚΑΒ, όπου με ελικόπτερο παραλαμβάνει τον ασθενή για να τον πάει Αθήνα και να αντιμετωπιστεί το περιστατικό..” “Είτε ΕΚΑΒ είτε σκάφος λιμενικού για διακομιδή” “Όταν συμβεί κάτι πιο απλό, υπάρχουν και τα σκάφη (ΚΕΡΑΣ, ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ κ.λπ) που σε πηγαίνουν στο Νοσοκομείο της Νάξου.
 Αλλά κι εκεί..υπάρχουν προβλήματα.. 

Οπότε από εκεί είτε φεύγεις για Σύρο είτε κατευθείαν για Αθήνα. Δεν είναι και πολλές οι επιλογές. Κι εκείνοι ότι μπορούν κάνουν. ” “Ζητάμε τεστ κορωνοιού για να μην ταλαιπωρούμαστε” 

 “Κάποτε το αγροτικό ιατρείο ήταν πλήρως επανδρωμένο και σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα αυτό έχει εκλείψει. Υπήρξαμε το πρώτο νησί των Κυκλάδων που διαθέταμε τεστ αντισωμάτων. Και επί τη ευκαιρία, να ζητήσω από τον ΕΟΔΥ, τεστ κορωνοιού που σε 5΄είσαι σε θέση να ξέρεις αποτελέσματα. Κι όχι να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι να πηγαίνουν στη Νάξο για να πάρουν αποτελέσματα από τον μοριακό αναλυτή.” 

 “Να προσέχουμε όσοι πηγαίνουμε αυτή την περίοδο στη Νάξο, λόγω κρουσμάτων” “Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής εμείς εδώ στο νησί δεν έχουμε κάποιο κρούσμα κορωνοιού. Υπάρχει όμως οδηγία να προσέχουμε όσοι πηγαίνουμε στη Νάξο, είτε για το Νοσοκομείο είτε για άλλους λόγους, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκαν στο γειτονικό μας νησί.”

 ΚΙΜΩΛΟΣ- Αντιδήμαρχος Κιμώλου Σάρδης Παναγιώτης 

 “Παμπάλαιο το ασθενοφόρο μας όπως της Φολεγάνδρου” “Πάντα υπάρχουν ελλείψεις. Εμείς στην Κίμωλο, από προσωπικό έχουμε δύο αγροτικούς ιατρούς. Το ασθενοφόρο μας βρίσκεται ακριβώς στην ίδια κατάσταση όπως της Φολεγάνδρου.

 Παμπάλαιο το ασθενοφόρο. Περιμένουμε από την Περιφέρεια μήπως μας προμηθεύσει με κάποιοι μικρό κι ευέλικτο ασθενοφόρο, όπως μας είχε υποσχεθεί πριν κάνα χρόνο. Γιατί στα νησιά μας όπως ξέρετε δεν υπάρχουν και δρόμοι..” 

 ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ- Πρόεδρος Κοινότητας Σχοινούσας κ. Κωβαίος Σταμάτιος

 “Το Μάιο , θα είναι έτοιμο, το καινούργιο κτιριακά ιατρείο της Σχοινούσας” “Ασθενοφόρο δεν έχουμε. Κτιριακά όμως είμαστε καλά!! Φτιάχνεται από την αρχή όλο. Πριν ήμασταν σε κοντέινερ και τώρα έχουμε μπει προσωρινά σε ένα άλλο κτίριο και περιμένουμε την ολοκλήρωση του νέου ιατρείου που θα γίνει κατά το Μάϊο του 2021.Από προσωπικό έχουμε μία νοσοκόμα κι έναν αγροτικό ιατρό.” 

 ΑΝΑΦΗ- Δημοτικός Γραμματέας κ. Κολυδάς Αντώνιος

 “Όπως και στα υπόλοιπα μικρά νησιά έτσι κι εδώ, η υγεία αντιμετωπίζει ελλείψεις και προβλήματα. Το ασθενοφόρο είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα σε κάθε αγροτικό ιατρείο αλλά και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ιατρείο δύο νοσοκόμες κι ένας αγροτικός ιατρός”

 Πηγή :  https://syrospress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...