17 Οκτ 2020

Προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων με… μαχαιροπίρουνο


Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την iSea και το Cyclades Preservation Fund, με στόχο την ενημέρωση όσον αφορά στους “εισβολείς” της Μεσογείου και τις επισπτώσεις τους στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ανθρώπινη υγεία, προσφέροντας παράλληλα λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

 Στο πλαίσιο του προγράμματος “Φα’το πριν τα φάει” της οργάνωσης iSea που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων (Cyclades Preservation Fund), διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώθηκε την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ενδιαφερόμενων φορέων, αλλά και πολιτών που συνδέθηκαν προκειμένου να ενημερωθούν για τα ξενικά είδη των Κυκλάδων, το πως αυτά επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά και πώς η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει από την τοπική κοινωνία και μάλιστα με προσοδοφόρο τρόπο. 

 Η πλέον ενδεδειγμένη, αλλά και… νόστιμη λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η αλίευση των ξενικών ειδών και η κατανάλωσή τους, με ευφάνταστες συνταγές, που διατίθενται και στην ιστοσελίδα της iSea, είτε στο σπίτι, είτε στα κυκλαδίτικα εστιατόρια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία. Στην εκδήλωση, μίλησαν ο Υπεύθυνος του προγράμματος “Φα’το πριν τα φάει”, κ. Νίκος Δούμπας, ο Αμοργιανός φωτογράφος, κ. Γιώργος Νούνεσης, ο βιολόγος κ. Ευάγγελος Παράβας, ο σεφ Λεωνίδας Μουμούρης, ο δύτης και ιδρυτής της Dive In Action, κ. Δημήτρης Καμπάνος από τη Σαντορίνη και ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων της Αμοργού, κ. Μιχάλης Κρόσμαν. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Μαριάννα Βλάσση, συνεργάτης ανάπτυξης και εξεύρεσης πόρων του Cyclades Preservation Fund. 

 Τα ξενικά είδη “εκλεκτοί μεζέδες” σε άλλες χώρες 

 Αφού ανέλυσε λεπτομερώς τα ξενικά είδη που έχουν μεταναστεύσει και επεκταθεί στα νερά του Αιγαίου, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλίευσης, όπως είναι το λεοντόψαρο, το μπαρμπούνι της Ερυθράς Θάλασσας, ο γερμανός κλπ, ο κ. Ν. Δούμπας σημείωσε, πως «οι Κυκλάδες μπορούν να θεωρηθούν και ως ένα “σκαλοπάτι” εξάπλωσης των ξενικών ειδών προς το Βόρειο Αιγαίο, τον Σαρωνικό, ακόμη και το Ιόνιο.

 Όσον αφορά στο γιατί τα ψάρια αυτά δεν φαίνεται να καταναλώνονται, σε αντίθεση με τα τοπικά θαλάσσια ήδη, ο κ. Δούμπας σημείωσε, πως οι αλιείς δεν τα στοχεύουν, δεδομένου ότι υπάρχει μηδαμινή ζήτηση. Μάλιστα, αν τα στοχεύσουν, επενδύουν χρόνο στην αλιεία τους και τον καθαρισμό των διχτυών ή των παραγαδιών, χωρίς ουσιαστικά να έχουν κανένα απολύτως κέρδος από τη διάθεσή τους.

 Κύριος λόγος για τη μη ύπαρξη ζήτησης, είναι η άγνοια των πολιτών σχετικά με τα είδη αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν εισαχθεί πολύ πρόσφατα στα αιγαιοπελαγίτικα νερά, με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται ούτε στην εστίαση. Αντίθετα, όπως εξήγησε, σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, ξενικά είδη όπως ο γερμανός ή το λεοντόψαρο φαίνεται να έχουν αναχθεί σε εκλεκτούς μεζέδες, ενώ και τα εστιατόρια ζητούν τα συγκεκριμένα είδη, προκειμένου να δημιουργούν παρασκευές με τα συγκεκριμένα είδη. 

Σύμφωνα με τον κ. Δούμπα, στόχος του προγράμματος “Φά’το πριν τα φάει” είναι η ενημέρωση των αλιέων, των σεφ και των καταναλωτών, σχετικά με τη γαστρονομική αξία των ξενικών ειδών, προκειμένου να “ανοίξει” αυτή η αγορά και στη χώρα μας, δίνοντας έτσι κίνητρο στους αλιείς να τα ψαρεύουν και με τον τρόπο αυτό να μειώνεται ο πληθυσμός τους, που σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ‘κατακλύζει’ τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα. 

 Παράλληλα, επεσήμανε, πως το δίκτυο παρατηρητών, που έχει “στηθεί” σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, βοηθά στη μελέτη των ειδών αυτών, της συμπεριφοράς τους, του πληθυσμού τους, της φυσιολογίας τους, με στόχο να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπισή τους. 

 Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων “σύμμαχος” των εισβολέων

 Ο βιολόγος κ. Παράβας, αναφέρθηκε στην ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναφορικά με τα ξενικά είδη, όπου περιγράφονται μέτρα και μέσα αντιμετώπισης. Τόνισε, πως τα είδη αυτά τείνουν να κατακλύουν τα τοπικά οικοσυστήματα, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής βρίσκουν πολύ πιο πρόσφορες συνθήκες για την αναπαραγωγή και την επιβίωσή τους. Ταυτόχρονα, η υπεραλίευση των τοπικών ειδών, αφήνει τεράστιο “κενό” για την εξάπλωση των ξενικών, αφού αλιεύονται οι εν δυνάμει θηρευτές τους. 

 Ο κ. Παράβας αποτελεί επίσης και μέλος της πρωτοβουλίας της “Θηραϊκής Θάλασσας”, για την δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη, η οποία όπως σημείωσε προήλθε από τους ίδιους τους αλιείς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις για την αλιεία και το εισόδημά τους, λόγω της υπεραλίευσης και της κλιματικής αλλαγής. 

 Ο ίδιος υποστήριξε, πως η χώρα πρέπει να στραφεί σε περισσότερο βιώσιμη μορφή αλιείας, με τη θέσπιση προστατευόμενων περιοχών, όπου θα απαγορεύεται εντελώς το ψάρεμα ή θα τίθενται αυστηροί κανόνες σχετικά με τις περιόδους αλιείας, τονίζοντας πως αυτές μπορούν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των ιχθυαποθεμάτων, στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, αλλά και στην ίδια την αλιεία. 

 Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καμπανός, τόνισε πως στις καταδύσεις στο πλαίσιο των δράσεων της Dive In Action, καταγράφονται τόσο ο αριθμός των ξενικών ειδών, όσο και ο πληθυσμός τους.

 Όπως υπογράμμισε, έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση του λεοντόψαρου, σε επίπεδο σχεδόν διπλασιασμού του πληθυσμού εντός των τελευταίων δύο ετών, ενώ παρατηρείται υπεραύξηση του ξενικού είδους αχινού Diadema Setosum. 

 Ο κ. Καμπανός ανέλυσε τη συμπεριφορά των λεοντόψαρων, που κατακλύζουν τα νερά της Σαντορίνης, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στο τοπικό θαλάσσιο οικοσύστημα. 

Παράλληλα, στο ίδιο πνεύμα με τους προηγούμενους ομιλητές, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας στο βυθό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, πως παρατηρείται ανησυχητική αλλαγή των λιβαδιών ποσειδωνίας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα. 

 Σημαντικό το κίνητρο για την αλιεία των ξενικών ειδών 

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Αμοργού, κ. Κρόσμαν, λέγοντας πως στην Αμοργό τα λεοντόψαρα “κατέφτασαν” τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, ο λαγοκέφαλος περί τα 5 με 6 χρόνια, ενώ ο γερμανός έχει καταγραφεί στα νερά της Αμοργού ήδη από το 2000. 

 Ο κ. Κρόσμαν εστίασε περισσότερο στην αλιεία των γερμανών, καθώς αποτελεί και το ψάρι στο οποίο υπάρχει και η μεγαλύτερη εμπειρία των ψαράδων.

 Όπως τόνισε, οι ψαράδες της Αμοργού τον αποφεύγουν, καθώς βγαίνει πολύ δύσκολα από τα δίχτυα, ή μπορεί ακόμη και να τα καταστρέψει, όπως και τα παραγάδια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το είδος και ως εκ τούτου δεν αποφέρει εισόδημα στους αλιείς, σε αντίθεση με τα Δωδεκάνησα ή την Κύπρο, όπου ο γερμανός πωλείται ακόμη και 20 ευρώ.

 Ο πρόεδρος των αλιέων σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή της υλοποίησης του προγράμματος “Φα’ το πριν τα φάει” υπήρξε ικανοποίηση από τον κλάδο, καθώς θα δημιουργηθεί ζήτηση και άρα κίνητρο για την αλιεία των ειδών αυτών. Και ο κ. Κρόσμαν μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα του Συλλόγου, στο πλαίσιο του οποίου τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, που αποτελούν μήνες αναπαραγωγής των ψαριών, οι αλιείς σταματούν τη δραστηριότητά τους και αντ’ αυτής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μαζεύοντας θαλάσσια απορρίμματα από τις βόρειες ακτές του νησιού που είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.  
«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα όλου του πλανήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά, «αλλά θα κάνουμε αυτό που μπορούμε ο καθένας από την πλευρά του», εκφράζοντας την ευχή η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει πρότυπο, τόσο για άλλους φορείς, όσο και για τη νέα γενιά. 

Τέλος, ο επίσης Αμοργιανός σεφ, κ. Μουμούρης μίλησε για τις γαστρονομικές δυνατότητες που προσφέρουν τα ξενικά είδη, ενώ τόνισε πως μπορούν να αποτελέσουν και πόλο έλξης για τους πελάτες των εστιατορίων, που θα προσφέρουν κάτι νέο στο μενού τους, προμηθευόμενοι από τους αλιείς τους “εισβολείς” της Μεσογείου. 

Πηγή :  https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...