31 Αυγ 2022

ΣύροςΤο ενεργειακό ζήτημα “χτυπά” την αντοχή των Δήμων


Nέες ενισχύσεις από το κεντρικό κράτος έρχονται να ζητήσουν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ της χώρας, καθώς το ενεργειακό ζήτημα πιέζει σοβαρά την οικονομική αντοχή των ταμείων τους, την ίδια στιγμή που χρειάζονται να “τρέξουν” διαγωνισμούς για καύσιμα, θέρμανση δημοτικών ακινήτων και σχολείων, όπως επίσης και να συντάξουν τους νέους προϋπολογισμούς για τη χρονιά του 2023.

Η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της μέχρι σήμερα, οδηγούν τους Δήμους σε αναζήτηση λύσεων στο κομμάτι της διαχείρισης σοβαρών υποθέσεων, ενώ επιβάλλουν και τον περιορισμό δαπανών, ώστε να μην υπάρξει οικονομικός εκτροχιασμός.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το περιεχόμενο της τελευταίας συζήτησης στην ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της οποίας ειπώθηκε ξεκάθαρα πως οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον ενισχύσεις, πέραν των 214 εκ. ευρώ του πρώτου κύκλου στήριξης, προκειμένου να “βγάλουν” τη χρονιά.

Αναφορικά με τα παραπάνω και με αφορμή το νέο διαγωνισμό για τα καύσιμα που βγάζει στον αέρα ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης τις επόμενες ημέρες και ο οποίος κινείται βάσει των αυξημένων τιμών της αγοράς, περιέγραψε την κατάσταση σε συνάρτηση με το ενεργειακό ζήτημα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Διαγωνισμός καυσίμων θέρμανσης και κίνησης με υψηλότερες τιμές αναφοράς

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σχετικά με το κομμάτι του νέου διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για διάστημα δύο ετών 2023 – 2025 (24 μήνες) με ποσό 1.120.450 ευρώ και το οποίο εγκρίνεται αύριο από την Οικονομική Επιτροπή, τα δεδομένα έχουν αλλάξει όσον αφορά τις τιμές αναφοράς στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη βενζίνη.

“Στην Οικονομική Επιτροπή περνάμε το θέμα για την προμήθεια των καυσίμων για τους επόμενους 24 μήνες. Το ποσό στο οποίο έγινε ο υπολογισμός του κόστους του καυσίμου ήταν με υψηλότερη τιμή σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, καθώς υπάρχει μία σημαντική αύξηση από την προηγούμενη φορά που έγινε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η υπάρχουσα κατάσταση αυτή τη στιγμή, οπότε αντίστοιχα, θα πρέπει να υπολογισθεί αυτό το κόστος, που θα βαρύνει και τον επόμενο προϋπολογισμό και γενικά τους επόμενους προϋπολογισμούς”.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος, ο διαγωνισμός αφορά την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και κίνησης στον Δήμο όσον αφορά τα κτίρια και τα οχήματά του, όπως επίσης τα σχολεία του αλλά και τις σχετικές ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Από τον ανωτέρω προϋπολογισμό το ποσό των 306.543,75 ευρώ βαρύνει το έτος 2023, το ποσό των 408.725 ευρώ το 2024 και το ποσό των 102.181,25 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ερωτηθείς τι θα σημάνει ενδεχόμενη μείωση στις τιμές – χρεώσεις των καυσίμων, αν αυτή προκύψει προσεχώς, ο κ. Πιταούλης δήλωσε τα εξής. “Αν εν τω μεταξύ υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση στην τιμή των καυσίμων, πράγμα που όλοι ευχόμαστε αλλά δεν το βλέπουμε τώρα, αυτό θα σημαίνει ότι ο Δήμος θα έχει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να κινηθεί.

Όμως σε αυτή τη φάση, οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τις τρέχουσες τιμές. Πράγματι τα καύσιμα παρουσιάζουν μία μεγάλη μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα, όμως αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ήδη ο Δήμος, παρότι η προηγούμενη σύμβαση που είχε γίνει ήταν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, πληρώνει τώρα όπως και όλοι μας και όλες οι επιχειρήσεις, σε μεγαλύτερη τιμή”.

Γ. Πιταούλης: Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι συγκεκριμένη

Στην ερώτηση αν σήμερα ο Δήμος έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα στη διαχείριση της κατάστασης, ο ίδιος παρουσιάζεται συγκεκριμένος.

“Μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα για τον κύριο λόγο ότι η Υπηρεσία προσπάθησε και κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις ποσότητες των καυσίμων που δαπανούνταν” τόνισε, εξηγώντας όμως παράλληλα πως, “Από εκεί και πέρα όλη η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδώσει κάτι άλλο. Είναι κάτι που έχει δώσει αυτό που έπρεπε να δώσει. Οπότε μοιραία θα πρέπει στους επόμενους προϋπολογισμούς να δεσμευθούν μεγαλύτεροι πόροι”. Αναφορικά με τις σημερινές κινήσεις της Υπηρεσίας, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως, “Σε αυτό το σημείο εμείς είδαμε κάποιους κωδικούς που παραδοσιακά έμπαιναν στους διαγωνισμούς των καυσίμων αλλά στην πράξη, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη κατανάλωση. Οπότε εκεί πέρα, έγινε ένας εξορθολογισμός ώστε να μην δεσμεύονται πόροι που θα μπορούσαν να πάνε σε άλλη χρήση. Όμως η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι πολύ συγκεκριμένη και την αντιμετωπίζει και ο Δήμος”.

Καλύπτεται ομαλά η θέρμανση στα σχολεία

Μεγάλο ζήτημα όπως το έχει θίξει και η ΚΕΔΕ αποτελεί και η προετοιμασία των Δήμων αναφορικά με τη νέα σχολική περίοδο. Το κομμάτι της θέρμανσης των σχολικών αιθουσών αποτελεί ζήτημα σημαντικότατης προτεραιότητας.

“Οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες. Δηλαδή ένα σχολείο όταν δουλεύει και υπάρχει κρύο, μοιραία θα πρέπει να ανάψουν οι καυστήρες και να ζεσταθούν οι σχολικές αίθουσες. Τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία τα σχολεία δεν δούλευαν πλήρως γιατί λόγω πανδημίας είχαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επίσης, υπήρξε και ο περυσινός χειμώνας κατά τον οποίον έμεναν ανοικτά τα παράθυρα σύμφωνα με πρωτόκολλα, οπότε και από εκεί υπήρχε μία κατανάλωση” περιέγραψε πρωτίστως για τα τελευταία χρόνια, απαντώντας στην ερώτηση αν για φέτος ο Δήμος είναι έτοιμος για τις ανάγκες των σχολείων ώστε να εξασφαλίσει ένα κατάλληλο και ζεστό περιβάλλον στους μαθητές.

“Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία θα πρέπει να υποστηριχθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες τους και αυτές προβλέπονται ώστε να μπορούν να καλυφθούν κανονικά. Μέχρι τώρα οι σχολικές Επιτροπές έχουν τα χρήματα και μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος” γνωστοποίησε, κάτι που στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αναφέρει και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου.

“Οι δεξαμενές του πετρελαίου είναι ήδη γεμάτες από την προηγούμενη σχολική περίοδο. Και οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην κατανάλωση. Αυτή τη στιγμή και όπως φαίνεται, για την επόμενη σχολική χρονιά, οι Σχολικές Επιτροπές δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα όσον αφορά το κόστος των καυσίμων” διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Επιβάλλεται η ενίσχυση Δήμων και ΔΕΥΑ

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Πιταούλης ρωτήθηκε για το βασικό αίτημα της ΚΕΔΕ σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση των Δήμων και των ΔΕΥΑΣ.

“Στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού καταχωρήθηκε το ποσό των περίπου 100 χιλ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως η κεντρική κυβέρνηση στις αρχές του έτους, είχε προχωρήσει σε δύο επιπλέον καταβολές προς τους Δήμους, ακριβώς για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τον κορωνοϊό με μία σειρά αιτιολογήσεων” ανέφερε σχετικά, παρατηρώντας ακόμη πως, “Κάθε Δήμος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Η τελευταία κατανομή που έγινε και δόθηκαν κάποια χρήματα στους Δήμους, δεν ήταν σαφές με ποιον τρόπο έγινε. Κάποιοι Δήμοι πήραν δυσανάλογα χρήματα σε σχέση με το μέγεθός τους και με τις καταναλώσεις τους και άλλοι Δήμοι πήραν πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό είχε οδηγήσει την ΚΕΔΕ να πει ότι έπρεπε να είναι σαφή τα κριτήρια με τα οποία δίδονται τα χρήματα”.

Εστιάζοντας παρακάτω στην επιβίωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως απαιτείται απαραιτήτως στήριξη.

“Αυτό που ξέρουμε και είναι πάρα πολύ οξύ στη δική μας περίπτωση είναι το κόστος ενέργειας της ΔΕΥΑ, όπου αντί να ενισχυθούν τα χρήματα που παίρνει η Δημοτική Επιχείρηση, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω είναι και μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο χρειάζεται ενίσχυση” υπογράμμισε, λέγοντας ακόμη πως γενικά Δήμοι και ΔΕΥΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και μεγαλύτερες δαπάνες.

“Από εκεί και μετά, αυτό που υπάρχει είναι μία αβεβαιότητα σε σχέση με το κόστος του καυσίμου και αυτό δημιουργεί μία πίεση σε όλους τους Δήμους μαζί με όλα τα κόστη που είναι σημαντικά και βλέπουμε ότι ανεβαίνουν. Είτε αυτό το πούμε καύσιμα, είτε το πούμε πληθωρισμό, ή αυτό το πούμε ενεργειακό και ΦΟΔΣΑ, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Οπότε, οποιαδήποτε έκτακτη επιχορήγηση έρθει προς τους Δήμους ή και τον δικό μας Δήμο, θα μπορέσει να ενισχύσει τέτοιες δαπάνες” εξήγησε με σαφήνεια ο Γιάννης Πιταούλης.

Στα σκαριά... ο νέος προϋπολογισμός

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ρωτήθηκε για τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού και για το τι θα πρέπει να προσέξει η Οικονομική Υπηρεσία, δεδομένης της γνωστής συγκυρίας των αυξημένων εξόδων προς κάλυψη των ανωτέρω αναγκών αλλά και πολλών ακόμη όπως ενδεικτικά, της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

“Ήδη η Υπηρεσία έχει αρχίσει και “βγάζει” το σχεδιάγραμμά της για το πώς θα κινηθούμε όσον αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό, δηλαδή όσον αφορά τις διαδικασίες και το ότι θα πρέπει να “τρέξουν” οι αντίστοιχες αποφάσεις. Αυτή την εβδομάδα, θα συναντηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή έτσι ώστε να δούμε λίγο την πορεία μας για το επόμενο διάστημα. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που παίζει ρόλο στις αποφάσεις μας αυτές είναι το κόστος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, το οποίο οριστικοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη που θα σταλούν οι επικαιροποιημένοι πίνακες για να δούμε πώς αυτό διαμορφώνεται τελικά. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κόστος γιατί επί της ουσίας θα αυξήσει το κόστος για τη διαχείριση του κυττάρου κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και είναι μία δαπάνη που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν στον επόμενο προϋπολογισμό” διευκρίνισε, ενώ σημείωσε ακόμη πως, “Ακόμη και αν ο Δήμος είχε τα χρήματα, δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενδώσει τόσο εύκολα σε ένα κόστος 3 και 4 φορές επάνω. Είναι το περιβαλλοντικό κομμάτι που πρέπει να το δούμε με προσοχή και να ενεργήσουμε. Όμως αυτό είναι δυσανάλογο. Μία τέτοια αύξηση του κόστους είναι δυσανάλογη και επί της ουσίας είναι δυσβάστακτη, όχι μόνον από τον Δήμο, αλλά και από τους δημότες”.

Aλ. Αθανασίου: Η Δημοτική Αρχή δεν έχει συνειδητοποιήσει τον δύσκολο χειμώνα που φθάνει

Με κριτική ματιά αντιμετωπίζει η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” το θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κατάστασης στον Δήμο αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στην εφημερίδα, ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, η απαίτηση νέας ενίσχυσης από το κεντρικό κράτος θεωρείται απαραίτητη.

“Έχουμε τονίσει σε αρκετές παρεμβάσεις μας ότι η ενεργειακή κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο απειλεί άμεσα την οικονομία των Δήμων (και των ΔΕΥΑ), φέρνοντας όλο και πιο κοντά την ανάγκη επιβολής κάποιου πλαφόν σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, λίγο πριν την έλευση ενός δύσκολου χειμώνα με τα νοικοκυριά να “στενάζουν” από τις ιλιγγιώδεις τιμές στην ενέργεια. O πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρόσφατα, έθεσε εκ νέου το ενεργειακό κόστος ως μείζων για την Αυτοδιοίκηση, καθώς χωρίς επιπλέον στήριξη η χρονιά δεν βγαίνει” παρατήρησε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, περιγράφοντας το μέγεθος της δυσκολίας που πρέπει να διαχειριστεί ο Δήμος με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον διαγωνισμό για τα καύσιμα.

“Για να μπορεί ο κόσμος να έχει μέτρο σύγκρισης, ο αμέσως προηγούμενος διαγωνισμός καυσίμων του Δήμου το 2020 προκηρύχθηκε με τιμές αναφοράς σε πετρέλαιο κίνησης (1,50€/lt), πετρέλαιο θέρμανσης (1,15€/lt) και βενζίνη αμόλυβδη (1,75€/lt), ενώ ο σημερινός σε πετρέλαιο κίνησης (2,40€/lt), πετρέλαιο θέρμανσης (2,00 €/lt) και βενζίνη Αμόλυβδη (2,50€/lt)! Ο Δήμος μας επιβάλλεται να πάρει μέτρα άμεσα, διότι η οικονομική ευρωστία του δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει βουλιαγμένη την ανταποδοτική υπηρεσία που είναι περίπου το 1/3 των ετήσιων τακτικών εσόδων και άρα εξόδων” υποστήριξε σε απόλυτο τόνο ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, “Έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό την απορία γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί γενναία αναμόρφωση στην ανταποδοτική υπηρεσία, το κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού της οποίας ενίσχυσε η δημοτική αρχή με ΚΑΠ-ΠΟΕ αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό”. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, πρέπει να υπάρξει σοβαρή περικοπή δαπανών.

“Η αναγκαία περιστολή των δαπανών πρέπει να γίνει άμεσα και να περιλαμβάνει από την πραγματοποίηση μόνο των απαραίτητων μετακινήσεων των οχημάτων μέχρι και την εξοικονόμηση πόρων από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε συνδυασμό με μια πολύ σφιχτή οικονομική πολιτική για τα δημοτικά τέλη του 2023, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τον σκόπελο ο Δήμος μας”. Δυστυχώς, βάσει όσων δήλωσε τέλος ο κ. Αθανασίου, “Αντί αυτών βλέπουμε σπασμωδικές κινήσεις και μη συνειδητοποίηση από τη δημοτική αρχή του δύσκολου χειμώνα που έρχεται”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...