Σε μία εποχή γεμάτη ανασφάλεια για όλο τον εργασιακό τομέα, πολύ δε περισσότερο για όσους καλούνται να εργαστούν στις δημόσιες δομές των νησιών, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μήλου αποφάσισε να δώσει οικονομική ανακούφιση και στήριξη στους υγειονομικούς του νησιού. Μία κίνηση που θα δώσει ανάσα στους γιατρούς του νησιού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος της στέγασης τους.
Σύμφωνα με απόφαση που έλβαε το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου, πρόκειται να παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς που υπηρετούν στο νησί, μέσω μηνιαίων επιδομάτων, τα οποία θα δοθούν από τον Δήμο σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς πολλών ειδικοτήτων που εργάζονται και διαμένουν στην Μήλο.
Τα 2 χρόνια που πέρασαν ήταν δύσκολα και για τον τομέα της υγείας και το δημοτικό συμβούλιο εντοπίζοντας το πρόβλημα, θέλησε να δώσει μία λύση για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των εκπροσώπων του ευαίσθητου αυτού τομέα.
Η συζήτηση και οι αντιπροτάσεις
Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, τον λόγο πήραν όλες οι πλευρές και μικρές διαφωνίες επί του θέματος δεν έλειψαν.
Αρχικά ο Δήμαρχος, Μανώλης Μικέλης, έκανε πρόταση για συγκεκριμένο ύψος παροχών, που θα αφορούν ετήσια οικονομική ενίσχυση για αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται στην Μήλο.
Διαφορετικό τόνο έδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του Δημάρχου μόνο στο ύψος των παροχών, καθώς πρότεινε αυξημένη ενίσχυση λόγω του γενικότερου κύματος ανατιμήσεων που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.
Από τη δική του πλευρά, ο Δημοτικός Σύμβουλός & Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Ζούλιας, θέλησε να στηρίξει περισσότερο του ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικούς), διότι όπως τόνισε αμείβονται λιγότερο από τον υπόλοιπο κλάδο.
«Το βοήθημα των ιατρών πρέπει να παραμείνει στο ίδιο ύψος διότι οι γιατροί δέχονται ενίσχυση από ιδιωτικούς φορείς και από το ΙΣΚΥΜ (Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας Μήλου)» υποστήριξε ο Δημοτικός Σύμβουλος & Πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Υ.Μ., Παναγιώτης Λιβανός. Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο Ίδρυμα λαμβάνει συχνά χορηγίες εκ των οποίων μεγάλο μέρος τους πηγαίνει στην οικονομική ενίσχυση των γιατρών του νησιού.
Το ύψος των ενισχύσεων
Κατά πλειοψηφία πέρασε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο η εισήγηση του Δημάρχου που αφορούσε στις κάτωθι παροχές του Δήμου Μήλου προς το υγειονομικό προσωπικό του νησιού:
1) Χρηματικό επίδομα ύψους 150,00 ευρώ μηνιαίως σε όλους τους ιατρούς υπηρεσίας
υπαίθρου (αγροτικούς) του Κέντρου Υγείας Μήλου, για χρονικό διάστημα ενός
έτους, προς κάλυψη μέρους των αναγκών τους.
2) Χρηματικό επίδομα ύψους 500,00 ευρώ μηνιαίως σε όλους τους επικουρικούς
ιατρούς ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παιδιατρικής, καρδιολογίας και παθολογίας, που
προβλέπονται από το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας Μήλου, για χρονικό διάστημα
ενός έτους, προς κάλυψη μέρους των αναγκών τους.
3) Χρηματικό επίδομα ύψους 400,00 ευρώ μηνιαίως σε επικουρικούς ιατρούς λοιπών
ειδικοτήτων, που δεν προβλέπονται από το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας Μήλου.
Η επιδότησή τους από τον Δήμο Μήλου θα εξετάζεται ανά περίπτωση και θα ισχύουν τα εξής:
1) Η επιχορήγηση των ιατρών θα πραγματοποιείται τρεις φορές το έτος (κάθε 4 μήνες).
2) Αν κάποιος ιατρός επιδοτείται από άλλον δημόσιο φορέα, αυτό δεν θα αποτελεί εμπόδιο
να επιδοτείται και από τον Δήμο Μήλου.
Παράδειγμα που προβληματίζει
Μη ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν είχε δημιουργηθεί έντονο παρασκήνιο και αντεγκλήσεις όταν μία από τις γιατρούς (ορθοπεδικός) που είχαν μετατεθεί στο νησί είχε αποφασίσει να φύγει από τη Μήλο καθώς δεν μπορούσε για μεγάλο διάστημα να καλύψει τις στεγαστικές της ανάγκες. Η γιατρός δήλωνε αποφασισμένη να μην επιστρέψει στο νησί για να μη περάσει εκ νέου την ταλαιπωρία με την διαμονή της.
Το θέμα τότε είχε μεταφερθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα με τον Δήμαρχο του νησιού, Μανώλη Μικέλη και τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας της Μήλου, Κώστα Μακρή, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αυτή την αφορμή. Μάλιστα ο κ. Μακρής είχε συλληφθεί έπειτα από μήνυση του Δημάρχου γιατί, όπως είχε ειπωθεί, είχε μετατρέψει το Κέντρο Υγείας, σε χώρο διαμονής των ιατρών, καθώς επιχείρησε να βρει κάποια λύση για την προσωρινή κάλυψη της ανάγκης στέγασης, μετατρέποντας μέρος του ιατρείου σε χώρο διαμονής.
Το θέμα είχε φτάσει σε πολύ υψηλά κλιμάκια, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να δηλώνει εξοργισμένος με την αντιμετώπιση προς την γιατρό, καθώς όπως τόνιζε σε δηλώσεις του «στα νησιά μας, γίνεται μια προσπάθεια να στείλουμε γιατρούς και σήμερα αν η Μήλος μείνει χωρίς ορθοπεδικό, θα είναι κατόρθωμα του Δημάρχου και δεν ξέρω αν κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες».
Ο Δήμαρχος τότε δήλωνε χαρακτηριστικά και σε έντονο ύφος «Έχουμε φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό, είναι ενημερωμένο το υπουργείο. Ζητάμε γιατρούς και θα ερχόταν ο γιατρός και δεν θα τον φιλοξενούσαμε;».
Όπως και να έχει, φαίνεται ότι η όλη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, βοήθησε να δοθεί η λύση των μηνιαίων επιχορηγήσεων στους γιατρούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να έχουν μία μηνιαία ενίσχυση στα έσοδά τους.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου