4 Μαρ 2024

Άγρια ζωή στις Κυκλάδες – Διαδικτυακή εκπαίδευση [video]


Η 3η Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής. Στις Κυκλάδες έχουμε την τύχη να διατηρούμε ακόμα μια ξεχωριστή χλωρίδα και άγρια πανίδα η οποία κάθε χρόνο πιέζεται και περισσότερο από τον ανθρωπογενή παράγοντα. Ίσως πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συνειδητοποιήσουμε την πολύπλευρη σημαντικότητα που έχει η ύπαρξή της ακόμα και για εμάς τους ίδιους. Στεκόμαστε στην κορυφή της αλυσίδας και θεωρούμε πως μπορούμε να παραμείνουμε αλώβητοι εκεί, ακόμα κι αν οι κρίκοι της αρχίζουν να σπάνε, στην πραγματικότητα όμως ως μέρος της ίδιας της Φύσης κάθε πλήγμα σ’ αυτήν χτυπά και μας τους ίδιους.

Η άγρια πανίδα και χλωρίδα δεν είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο προς τέρψη των οφθαλμών μας και μόνο: αποτελεί δομικό συστατικό της ζωής μας που χωρίς αυτό το οικοδόμημα αρχίζει σταδιακά να καταρρέει.Ένα παράδειγμα: Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, αυτά που αποκαλούμε “φύκια” που όταν τα ξεβράζει η θάλασσα στις ακτές γκρινιάζουμε πως αυτές βρωμίζονται εξ αιτίας τους και πρέπει να καθαριστούν/απομακρυνθούν με βαριά χωματουργικά μηχανήματα.

Κι όμως θα έπρεπε να είμαστε απόλυτα χαρούμενοι που φύεται στις θάλασσές μας. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο γρασίδι (seagrass) ενδημικό της Μεσογείου, που συναντάται σχεδόν σε ολόκληρο το εύρος της. Αναπτύσσεται σε βυθούς με μαλακό υπόστρωμα, δημιουργώντας εκτενείς λειμώνες που μπορούν να φτάσουν έως και 45 m όταν τα νερά είναι διαυγή, οι οποίοι προσφέρουν τροφή, προστασία και υπόστρωμα σε μια πληθώρα οργανισμών.Η συμβολή του στην πρωτογενή παραγωγικότητα, τη βιοποικιλότητα και εμμέσως στην αλιεία είναι τεράστια, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.000 διαφορετικά είδη, ενώ παρέχει εξίσου σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως η προστασία της ακτής από την κυματική δράση και τη διάβρωση, η ανακύκλωση των ανόργανων θρεπτικών αλάτων, το «φιλτράρισμα» της στήλης του νερού. Την τελευταία δεκαετία, μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στην ικανότητά του για μακροχρόνια αποθήκευση άνθρακα που κατ’ επέκταση επηρεάζει τον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.


Κι αυτές είναι μερικές μονάχα από τις ιδιότητες που έχει η Ποσειδωνία. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας απειλούνται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (αλιεία με συρόμενα εργαλεία, παράκτια έργα, κ.ά.) σε όλη τη Μεσόγειο και πλέον προστατεύονται από συνθήκες.Καμιά συνθήκη όμως δεν είναι αρκετή, όταν δεν μετέχουμε όλοι στη γνώση για την προστασία των σπουδαίων και όλο πιο σπάνιων πληθυσμών της άγριας πανίδας και χλωρίδας του τόπου μας. Η γνώση και η εκπαίδευση στη βάση είναι ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος για να προστατεύσουμε το πολύτιμο για τη ζωή μας περιβάλλον.

Τον περασμένο Μάιο δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το φυσικό περιβάλλον και την άγρια ζωή των Κυκλάδων.

Μια εκπαίδευση για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να υποστηρίζουμε τα άγρια ζώα στις Κυκλάδες. Παρουσιάζουν ειδικοί από το Νοσοκομείο άγριων ζώων Αλκυόνη και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριων Ζώων Νάξου.

  • Πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε εάν βρούμε κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο;
  • Πού υπάρχουν οργανωμένες δομές παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης άγριων ζώων στις Κυκλάδες;Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας από τις ταινίες στη δράση για τις Κυκλάδες | From Movies to Cyclades Movement που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Cyclades Preservation Fund (CPF) σε συνεργασία με την ANEMON Productions | CINEDOC Island και υποστηρίζεται από το The Hellenic Initiative (ΤΗΙ).

    Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών των Κυκλάδων μέσω προβολών ταινιών που διοργανώνονται από τοπικούς συμμάχους – πρεσβευτές στα νησιά και η κινητοποίηση των θεατών να εκπαιδευτούν ώστε να αναλάβουν δράση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών.

    Φωτογραφία εξωφύλλου: Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital – Πάρος
    Παρουσιάσεις

    Καλωσόρισμα – Συντονισμός | Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF)

    [5:02] Κεντρική εισήγηση | Μάριος Φουρνάρης, Ιδρυτής και Διευθυντής του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ.
    – Παροχή πρώτων βοηθειών σε ένα τραυματισμένο άγριο ζώο
    – Γίνετε σημείο επαφής πρώτων βοηθειών στο νησί σας, μπαίνοντας στο δίκτυο βοηθών της Αλκυόνης. ** ΝΕΟ **   Κατοικείτε στις Κυκλάδες και θέλετε να εκπαιδευτείτε ως εθελοντές; Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να γίνετε μέλος στο νέο δίκτυο Cyclades Care for Wildlife για την προστασία της άγριας ζωής στις Κυκλάδες 

    [37:28] Παρέμβαση | Γιάννης Ορφανός, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου.

 
Πηγή : https://cycladesopen.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...