Επισημάνσεις και ερωτήματα σχετικά με την διοργάνωση της κοινής δράσης «17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου και «13η Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου» πραγματοποιεί η περιφερειακή σύμβουλος Ν. Αιγαίου με την παράταξη της “Νησιωτικής Ανατροπής”, Άννα Μαυρουδή, απευθυνόμενη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου.
Ζητά έμπρακτη στήριξη των μουσικών συναντήσεων
Αυτούσια η παρέμβαση ακολουθεί: “Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ελάχιστο δηλαδή χρονικό διάστημα πριν την καθιερωμένη πλέον ετήσια διοργάνωση των Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου στο τέλος του Σεπτέμβρη.
Το 2019 ο θεσμός αυτός, ο οποίος ξεκίνησε το 2002 με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, θα φιλοξενούνταν - μετά και από πρόταση του Δήμου Κέας - στο νησί απ’ όπου ξεκίνησε: την Κέα.
Η συμμετοχή των μουσικών από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, ξεπερνά κάθε φορά τα 200 άτομα και πλήθος κόσμου παρακολουθεί τις συναντήσεις αυτές.
Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες προγραμματικές δράσεις διαχρονικού χαρακτήρα και υπερτοπικής σημασίας, η οποία αποτελεί και κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα της Περιφέρειας ως θεσμικού οργάνου.
Δυστυχώς, μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει αν οι Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος, καθώς η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίησή τους, κάτι το οποίο επαναλήφθηκε και το 2017, με αποτέλεσμα αυτές να υλοποιηθούν με ίδια μέσα από τους συμμετέχοντες οργανοπαίχτες στην Πάρο.
Οι Μουσικές Συναντήσεις Αιγαίου
1. Συνδέουν τα νησιά της Περιφέρειας μας αναδεικνύοντας την πλούσια κοινή πολιτισμική τους κληρονομιά
2. Υποστηρίζονται από το Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει προτείνει την ένταξη των λαϊκών πνευστών του Αιγαίου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
3. Κινητοποιούν νέους να ασχοληθούν με την μουσική παράδοση (υπενθυμίζεται ότι στις ετήσιες Μουσικές Συναντήσεις το 1/3 των οργανοπαικτών είναι νέοι άνθρωποι).
4. Έχουν την επιστημονική συνεργασία του Τομέα Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το κόστος κάλυψης αυτής της δράσης δεν είναι απαγορευτικό για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι πολλαπλάσια χρήματα έχουν δοθεί σε συγκεκριμένες συναυλίες οι οποίες ούτε αποτέλεσαν λαϊκό αίτημα ούτε αφήνουν το ελάχιστο πολιτιστικό αποτύπωμα στους νησιώτες και στις νησιώτισσες, εντούτοις πληρώνονται αδρά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν γίνεται εύκολα κατανοητή η απροθυμία της Περιφερειακής Αρχής να στηρίξει μια πολιτιστική δράση ουσίας, ιστορίας και σημασίας για τα νησιά μας, όπως οι Μουσικές Συναντήσεις Αιγαίου.
Είναι δε επιβεβλημένο να λεχθεί ότι η ανάγκη για αυτήν την επιστολή δεν αφορά την καταγωγή μου από την Κέα, καθώς τα όποια χρήματα θα δοθούν για την διοργάνωση αυτή δεν αφορούν στην Κέα, αλλά στο σύνολο των νησιών μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, διατυπώνουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να στηρίξει έμπρακτα την φετινή διοργάνωση των Μουσικών Συναντήσεων Αιγαίου στην Κέα;
2. Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να αξιοποιήσει το πλούσιο αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις Μουσικές Συναντήσεις Αιγαίου και αν ναι με ποιον τρόπο;
3. Προτίθεται να αναδείξει την μουσική μας παράδοση ως στοιχείο της μοναδικής πολιτισμικής ταυτότητας των νησιών, και άρα αξιοποιήσιμο τόσο τουριστικά όσο και επιστημονικά; αν ναι με ποιον τρόπο;
4. Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να στηρίξει τα νέα παιδιά που επιθυμούν να συνεχίσουν την μουσική παράδοση χιλιετιών των νησιών μας, και αν ναι με ποιον τρόπο;”.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου