9 Αυγ 2019

Ηταν 7 του Αυγούστου κοντά στην ροδαυγή

Στις 7 Αυγούστου συμπληρώνονται 103 χρόνια από την άγνωστη επανάσταση των μεταλλείων της Σερίφου που κόστισαν τη ζωή σε 9 ανθρώπους και άλλαξαν τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα – Μιλάει στο ethnos.gr απόγονος μεταλλωρύχουAκόμα και στις μέρες μας το οκτάωρο και η επταήμερη εργασία είναι σημείο αναφοράς αλλά και τριβής μεταξύ εργατών – εργοδοτών στην αγορά εργασίας και αποτελεί κεντρικό σημείο συζήτησης μεταξύ των κυβερνήσεων. 

 Το 8ωρο αποτελεί αναφαίρετο και κατοχυρωμένο δικαίωμα, αλλά τι συνέβαινε πριν από έναν αιώνα στις λιγοστές βαριές βιομηχανίες της χώρας; 

 Τα τραγικά και άγνωστα σε πολλούς γεγονότα που έγιναν στα μεταλλεία της Σερίφου τον Αύγουστο του 1916 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αγορά εργασίας καθώς καθιέρωσαν το οκτάωρο όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Ήταν 7 Αυγούστου 1916 όταν οι 460 εργάτες των μεταλλείων της Σερίφου εξαθλιωμένοι από τις κακές συνθήκες εργασίας αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία. 

Δε μπήκαν στις στοές και αρνήθηκαν να φορτώσουν μετάλλευμα στο πλοίο «Μανούσι» που είχε προσεγγίσει τη σκάλα φόρτωσης. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν δεν είχαν προηγούμενο, όχι μόνο για το ήσυχο και απομονωμένο νησί της Σερίφου αλλά και για όλη την χώρα που βρίσκονταν σε βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση και εν μέσω του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. 

Μάλιστα οι κάτοικοι της Σερίφου ήταν τόσο αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι που ύψωσαν στο νησί της σημαία της Γαλλίας και ζήτησαν την προσάρτηση του νησιού στην Γαλλία.

 Πηγή : ethnos

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...