Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση όπου οι επιπτώσεις της στην ατμόσφαιρα προκαλούν χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την Ελλάδα,όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες είναι ανησυχητικά.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 8.327 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΠΟΥ, στην Αθήνα η μέση συγκέντρωση των αιωρουμένων μικροσωματιδίων PM2.5 φτάνει τα 23 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ποσότητα 2,3 φορές πάνω από το διεθνές όριο ασφαλείας. Συγκεκριμένα, για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, η Αθήνα με 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπερνά το ευρωπαϊκό όριο, που ανέρχεται σε 40.
Αυτές τις μέρες διανύουμε μια υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του covid-19, με διάχυτο μέσα στην κοινωνία τον φόβο του καθενός για την ίδια τη ζωή του, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Αν και ο φονικός νέος κορονοϊός προκαλεί φόβο και ανησυχία διεθνώς, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαίνεται να έχουν θετικές συνέπειες στο περιβάλλον. Κι αυτό γιατί η μείωση των μεταφορών, της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων και λιγότερους ρύπους και εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή μέσα και από τις δορυφορικές εικόνες.
Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία,η οποία αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο,μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στα κανάλια της, τα νερά φαίνονται πιο καθαρά και μπορείς πλέον να διακρίνει κανείς και ψάρια μέσα σε αυτά. Πριν την καραντίνα τα κανάλια ήταν γεμάτα με γόνδολες, τα νερά ήταν μόνιμα θολά και λασπωμένα. Όμως η μείωση της κυκλοφορίας στα κανάλια είχε ως συνέπεια τα νερά να καθαρίσουν.Σύμφωνα με τον ΕΟΔ, από τις 13 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου του 2020, η συγκέντρωση NO2 μειώθηκε κατά 48% στη Ρώμη, και 47% στο Μιλάνο
Η συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), κατέγραψε πτώση και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις,και συγκεκριμένα 54% στο Παρίσι και 45% στη Μαδρίτη.
Στην Κίνα η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου. Σε πολλές περιοχές της, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Γουχάν, όπου εμφανίστηκε αρχικά ο ιός, οι κάτοικοι ξαναβλέπουν το χρώμα του ουρανού. Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ η καραντίνα στην Κίνα έσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν καθαρά τη διαφορά στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι περιορισμένες μετακινήσεις, μείωσαν τους ρύπους στην ατμόσφαιρα. Το Τμήμα Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του υπουργείου περιβάλλοντος, δημοσιοποίησε στοιχεία που αφορούν το διάστημα 2017- 2020 σε δύο σταθμούς του κέντρου, και οι ρύποι που εξετάστηκαν ήταν το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και τα αιωρούμενα σωματίδια κατά το διάστημα 11-30 Μαρτίου.
Στον σταθμό Πατησίων η μέση τιμή του ΝΟ2 ήταν 54 μg/m3, με μέσο όρο την προηγούμενη τριετία τα 78,7 μg/m3. Στον σταθμό Αριστοτέλους η μέση τιμή του ΝΟ2 ήταν 37 μg/m3, με μέσο όρο την προηγούμενη τριετία τα 48,3 μg/m3.
Στον σταθμό Γεωπονικής η μέση τιμή του ΝΟ2 ήταν 27 μg/m3, με μέσο όρο την προηγούμενη τριετία τα 27,3 μg/m3. Όσον αφορά τα μικροσωματίδια στον σταθμό Αριστοτέλους η μέση τιμή του ΑΣ10 ήταν 29 μg/m3, με μέσο όρο την προηγούμενη τριετία τα 37,3 μg/m3.
Στον σταθμό Αροστοτέλους η μέση τιμή του ΑΣ2,5 ήταν 17 μg/m3, με μέσο όρο την προηγούμενη τριετία τα 19 μg/m3.
Πηγή : https://www.envinow.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου