16 Απρ 2020

Χωρίς μέτρα στήριξης οι άνθρωποι του πολιτισμού

Το δικαίωμα στην τέχνη αλλά και στη ζωή διεκδικούν χιλιάδες εργαζόμενοι κι εργαζόμενες στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού που ακούνε για μέτρα, αλλά στήριξη δεν βλέπουν ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το «δικό» τους υπουργείο Πολιτισμού. 

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων ενώνει τη φωνή του με τα Σωματεία: Ελλήνων Ηθοποιών - Hellenic Actors Union (ΣΕΗ - HAU), Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ), Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με σωματεία εργαζομένων διάφορων κλάδων. 

 Την ίδια στιγμή η Μπουμπουλίνας ανακοίνωσε διεξαγωγή έρευνας για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου. Ωστόσο αφορά το μέλλον, αφού θα ξεκινήσει τον Μάιο και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος του 2020.

Ο Ενιαίος Σύλλογος πάντως θυμίζει ότι χιλιάδες άνθρωποι του χώρου καλούνται να ζήσουν χωρίς το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς «...οι ιδιότυπες εργασιακές σχέσεις στο θέαμα και το ακρόαμα, η ανεργία, η εργασία με σύμβαση μιας μέρας, η ημιαπασχόληση, η εποχική εργασία, συνολικά οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας, που κυριαρχούν στον κλάδο, έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, ηχολήπτες, χορευτές, κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι/ες στους χώρους του σύγχρονου πολιτισμού να μην πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση για να κάνουν αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ. 

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι συμβασιούχοι του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στους οποίους οι Οργανισμοί ανέστειλαν τις συμβάσεις». Και καλεί το ΥΠΠΟΑ να εισηγηθεί την αλλαγή των προϋποθέσεων για να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Κάλεσμα και συμπαράσταση απηύθυνε και η συλλογικότητα Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη (#ΜένουμεΕνεργοί #Covid19) που ζητάει «Καθολική εφαρμογή του επιδόματος “πανδημίας” σε όλους» τους εργαζόμενους του χώρου ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις.

 Στη σελίδα στο fb μάλιστα ανέβασαν και αφίσες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την περίσταση.Από την πλευρά του το ΥΠΠΟΑ εξήγγειλε -ώς όφειλε φυσικά- τη διεξαγωγή έρευνας για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του σύγχρονου πολιτισμού που δοκιμάζονται ιδιαίτερα. 

Τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν για να εκτιμηθούν αν και πόσο απέδωσαν τα μέτρα όσο και για τον «σχεδιασμό πολιτικών και τη λήψη, επί πλέον, μέτρων που θα καταστήσουν τον Πολιτισμό ανθεκτικότερο, σε βάθος χρόνου» όπως είπε η υπουργός κ. Μενδώνη.

 Η έρευνα θα εστιάζει: 
 ■Στον αντίκτυπο των μέτρων στους επαγγελματίες του χώρου
 ■Στη δυνατότητα εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας κατά τη διάρκεια μέτρων 
 ■Στις δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών 
 ■Θα διερευνά τις σχέσεις της προηγούμενης οικονομικής κρίσης με αυτή του κορονοϊού κ.ά. Το δεύτερο σκέλος της θα περιλαμβάνει και: 
 ■Την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου του Πολιτισμού με δεξιότητες, τεχνογνωσία κ.ά. 
 ■Την ανάπτυξη πλαισίου για βιώσιμες εργασιακές πρακτικές και επιχειρηματικά μοντέλα ■Την ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο κ.λπ.

 Πηγή : https://www.efsyn.gr/t

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...