28 Απρ 2020

Υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ: Εσωτερικός τουρισμός σε πρώτο πλάνο το 2020 – Σε παρατεταμένο lockdown η ρωσική αγορά

Το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων, βάσει των προτάσεων των επιδημιολόγων και της ανάπτυξης ενιαίου διαβατηρίου COVID-19, είναι η προτεραιότητα των ευρωπαικών χωρών όπως διαπιστώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες οι υπουργοί τουρισμού των χωρών-μελών της ΕΕ.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, Gary Cappelli, τα ταξίδια εισερχόμενου τουρισμού αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού ταξιδίων στην ΕΕ.

Για την εκκίνηση του τουρισμού εντός εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Cappelli τόνισε οτι στη διαδικασία ανοίγματος των συνόρων θα πρέπει να συμμετάσχουν και επιδημιολόγοι οι οποίοι θα κληθούν να θέτουν κριτήρια και να ορίσουν μέτρα τα οποία θα είναι αναγκαία για την ασφάλεια των τουριστών.

 O γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έχει προτείνει όλες οι χώρες Σένγκεν να κρατήσουν κλειστά τα σύνορά τους μέχρι το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας ενώ αντίστοιχο σενάριο δεν αποκλείει και η Ισπανία.

 Ο γερμανός ΥΠΕΞ, Heiko Maas, καλεί τους Γερμανούς να κάνουν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας.Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, κύριο θέμα ήταν και η ενιαία απόφαση για τη στήριξη του τουρισμού, τα έσοδα από τον οποίο ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

 Σε ορισμένες χώρες το ποσοστό συμβολής είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την περίπτωση της Ελλάδας να φτάνει το 20,6% και της Κροατίας το 17%.Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει τον τουρισμό ως μία από τις προτεραιότητες του κοινού σχεδίου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσαν για ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την τουριστική βιομηχανία ώστε να μπορέσει να δοθεί μια γρήγορη επανεκκίνηση.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη σημασία εναρμονισμένης λύσης στην αποζημίωση των ταξιδιωτικών πακέτων, όπως τα βάουτσερ και συμφώνησαν στη σημασία συλλογής πληροφοριών για μέτρα που σχετίζονται με τον τουρισμό και την προώθηση καλών πρακτικών στην ΕΕ.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο των τουρ οπερέιτορ, κάλεσαν την Επιτροπή να θεωρήσει προτεραιότητα την εξερεύρεση κοινής προσέγγισης από την ΕΕ, η οποία θα προσφέρει προσωρινή ευελιξία και ρευστότητα και θα διασφαλίζει μια δίκαιη ισορροπία συμφερόντων μεταξύ των τουρ οπερέιτορ και των καταναλωτών. 

Θα ανοίξει φέτος η Ρωσική αγορά για την Ευρώπη;

Όσον αφορά τη ρωσική αγορά, η πιθανότητα ταξιδίων στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από διμερείς πρωτοβουλίες χωρών. Υπάρχουν ελπίδες για την Ελλάδα, όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα προγράμματα θα μπορούν πραγματοποιηθούν καθώς τα σύνορα της Ρωσίας ενδέχεται να ανοίξουν πολύ αργότερα από της Ευρώπης, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Valentina Matvienko. 

Η κ. Matviyenko δήλωσε πρόσφατα ότι ελλείψει σαφών προβλέψεων για την αλλαγή της κατάστασης της πανδημίας, οι Ρώσοι δεν θα πρέπει να προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό το 2020.Επομένως, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να επιστρέψουν ευρωπαίοι στις παραλίες τις Μεσογείου αυτό το καλοκαίρι. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...