3 Μαρ 2021

iSea: Οι αγγελοκαρχαρίες προτιμούν το νότιο Αιγαίο


Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας, όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

Πολύ σημαντική για τους πληθυσμούς αγγελοκαρχαριών στη Μεσόγειο είναι η περιοχή του νοτίου Αιγαίου, όπως φαίνεται από πρόσφατες καταγραφές του είδους στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. 

Τα τρία είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα είναι η Ακανθορίνα (Squatina aculeata), η Ματορίνα (S. oculata) και ο Αγγελοκαρχαρίας (S. Squatina), τα οποία έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, για τον εντοπισμό περιοχών με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης αγγελοκαρχαριών, και λόγω έλλειψης δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο κατανομής και ένα μοντέλο χωρικής προτεραιοποίησης για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας χωρικής ιεραρχίας περιοχών σύμφωνα με την αξία διατήρησής τους. 


 Από τη διαδικασία μοντελοποίησης προέκυψαν τρεις κρίσιμες περιοχές για τα τρία παραπάνω είδη αγγελοκαρχαριών: 

1. η περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, 

2. το νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και, ειδικότερα, η ζώνη μεταξύ των νησιών Σάμου και Ρόδου,

 3. οι ακτές της Βόρειας Κρήτης.


Ο χάρτης παρουσιάζει τις περιοχές προτεραιότητας όπου η πιθανότητα εύρεσης αγγελοκαρχαριών ανέρχεται στο 90% (μπλε χρώμα), μαζί με τις υπάρχουσες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) (ανοιχτό πράσινο χρώμα).
Για τη διατήρηση και προστασία του είδους στην περιοχή του νότιου Αιγαίου, η iSea υλοποιεί το πρόγραμμα “Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο”, με τη συνεργασία της Shark Trust, την υποστήριξη του Angel Shark Project και τη χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund. 

 Στο πλαίσιο του προγράμματος προτείνονται: ενίσχυση της εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ελαχιστοποίηση της παράνομης αλιείας και πώλησής τους, κατάρτιση των ελεγκτικών αρχών για τη σωστή αναγνώριση των τριών ειδών, καλύτερη παρακολούθηση και καταγραφή των εκφορτώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ποιοτική αναβάθμιση και διαφάνεια δεδομένων για τους αγγελοκαρχαρίες από την αρμόδια εθνική αρχή και συζήτηση του ενδεχομένου επέκτασης του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών ώστε να συμπεριλάβει σημαντικές περιοχές για τους αγγελοκαρχαρίες.

 Δείτε τη σχετική παρουσίαση

 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...