4 Απρ 2021

Δοτό το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ελλάδα


Ανακοινώνοντας το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός πανηγύρισε τον θρίαμβο, αποκάλυψε μάλιστα και το σκορ, πριν καν ο αγώνας αρχίσει. Το ΑΕΠ είπε θα εκτιναχθεί έως και εφτά μονάδες σε σύντομο χρόνο με την εφαρμογή του. 

Είναι το σχέδιο αυτό ελληνικής κατασκευής; 

Δυστυχώς πρόκειται για ένα σχέδιο που ουσιαστικά κατήρτισαν οι δανειστές https://slpress.gr/oikonomia/ta-sygcharitiria-ton-daneiston-sto-protektorato/
και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους στην συγκεκριμένη κυβέρνηση και να καρπωθούν το μεγαλύτερο μερίδιο των κεφαλαίων. 

 Ένα σχέδιο, που υποτίθεται γίνεται για να βρει η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να ανταγωνιστούν με ίσους ή και καλύτερους όρους στο παγκοσμιοποιημένο πεδίο. 

Τι να τον κάνει όμως ένα παλαιό όχημα περιορισμένης ταχύτητας με ένα σωρό μηχανικές βλάβες, ένα καλύτερο δρόμο, όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται για την επισκευή του; Και η ελληνική οικονομία διαθέτει πολλά αδύναμα οχήματα που χρίζουν επισκευής ή αντικατάστασης για να αξιοποιήσουν τους νέους δρόμους.

 Και όπως επισημαίνεται σε έκθεση του ΙΝΕ–ΓΣΕΕ, η εδραίωση βιώσιμων όσο και ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών για την ελληνική οικονομία, «απαιτεί έναν κρίσιμο όγκο νέων επενδύσεων στοχευμένων στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας παραγωγικής δομής». 

 Ποιοί και πως θα καινοτομήσουν;

Για παράδειγμα σε έκθεση του ΙΟΒΕ, υπογραμμίζεται «η καταλυτική σημασία για την ανάπτυξη της σημαντικής εγχώριας χημικής βιομηχανίας, είναι η στενή συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στον τομέα των χημικών και βέβαια οι επενδύσεις στην ανάπτυξη καινοτομιών.

 Απαιτείται ακόμη η προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού». Πως θα γίνει όμως κάτι τέτοιο όταν το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση της ελληνικής παιδείας και κατά συνέπεια αποδυνάμωση της επιστημονικής έρευνας; 

Πως θα γίνει η επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού όταν από τα 32 δις. ευρώ των κεφαλαίων έχεις επιλέξει να δώσεις στην επανακατάρτιση των ανέργων, μόλις 400 εκατομμύρια και μόλις ένα δις για την Υγεία; Πόσο πιστικός είσαι, όταν μιλάς για σχέδιο πράσινης ανάπτυξης έχοντας νομοθετήσει την ασυλία των καναδών στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, όχι μόνο για όσες παρανομίες έκαναν, αλλά και για όσες πρόκειται (!) να κάνουν; Πόσο πιστικός είσαι, όταν ο ενεργειακός σχεδιασμός για αιολική ενεργεία, γίνεται αποκλειστικά από επενδυτές, που χωρίς κανένα έλεγχο καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, όπου τοποθετούν χωρίς κανόνες τις γιγαντιαίων διασπάσεων ανεμογεννήτριες;

Ποιοί μοιράζονται τα κέρδη 

Αν το σχέδιο είναι να μοιραστούν τα κέρδη στους Ολλανδούς για τα οδικά δίκτυα, στους γερμανούς για την ενέργεια στους αμερικάνους για τη πληροφορική, στους καναδούς για τα μεταλλεία και σε κάθε φίλο της εγχώριας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, τότε, οι εφτά μονάδες του ΑΕΠ πάνω, εύκολα γίνονται εφτά μονάδες κάτω. Διότι στον αγώνα αυτό, δεν τρέχεις μόνος σου, για να έχεις σίγουρη τη νίκη. Τρέχουν και πολλοί άλλοι, πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι. Άλλωστε σε μικρότερη κλίμακα το έργο αυτό, έχει ξαναπαιχθεί με τα Ολυμπιακά έργα του κ. Σημίτη.

 Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Τουρισμό, που για την ελληνική οικονομία μεταφράζεται ως το 25% (σε συνολικό βαθμό) του ΑΕΠ, ποσοστό τεράστιο για μια οικονομία. Για την ελληνική κοινωνία, ως ο κλάδος με τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, τους περισσότερους εργαζόμενους και γενικότερα, καθορίζει σε τεράστιο βαθμό το βιοτικό επίπεδο. Στα καταλύματα και στην εστίαση απασχολούνται πάνω από 410.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 17% του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον το 90% των εσόδων του κλάδου προέρχεται από τουρίστες του εξωτερικού.Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα:

 Αν οι συνέπειες της πανδημίας εξαφανίσουν για μεγάλο διάστημα το μισό των εσόδων αυτών, δηλαδή ένα 12% του ΑΕΠ, πόσες μονάδες θα χρειαστούν για να πραγματοποιήσεις άλμα 7%; Αντέχει στη νέα εποχή, το μοντέλο συγκέντρωσης και διαβίωσης τουριστών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες; Θα έχουν τις ίδιες διαθέσεις και οικονομικές δυνατότητες οι ξένοι για να έρθουν στη χώρα μας; Έχει μέλλον ο τουρισμός κρουαζιέρας σε πλοία “σαρδελοποίησης” χιλιάδων ανθρώπων;

Βουνό νέων δανείων

 Και όλα αυτά, με την προϋπόθεση πως το γεωπολιτικό περιβάλλον της χώρας, θα είναι διαρκώς ασφαλές. Και αυτό δεν εξαρτάται σχεδόν καθόλου από μας. Εξαρτάται και από τη νέα πολιτική ψυχρού πολέμου που ανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος και η οποία μέσω του ρόλου της Τουρκίας μπορεί να πλήξει και τη χώρα, ως τυφλό ακόλουθο των αμερικανικών σχεδίων. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπολόγισε, ότι αυτά τα 32 δις του σχεδίου μπορεί να κινητοποιήσουν άλλα τόσα χρήματα και το πρόγραμμα να φτάσει έως τα 60 δις με δανεισμούς. 

Μάλιστα σε ανακοίνωση του το κόμμα του κ. Βαρουφάκη υπολογίζει ότι το δημόσιο θα προσθέσει άλλα 21 δις νέα χρέη και ο πτωχευμένος εγχώριος ιδιωτικός τομέας θα δανειστεί άλλα 28 δις.

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης και των ασύδοτων κρατικών στελεχών της, να αναθέτουν όπως θέλουν, σε όποιον θέλουν, δημόσιες προμήθειες και έργα, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν και λογαριασμό να μην δίνουν, είναι λόγος να φοβόμαστε το κακό που μπορεί να βρει τον τόπο. Και οι όποιες ζημιές, δεν θα είναι εύκολα επανορθώσιμες. Η υποδούλωση της χώρας μέσω της οικονομίας δεν έχει σταματημό.

 Πηγή : https://slpress.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...