21 Οκτ 2017

Καταργείται η αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ με Προεδρικό Διάταγμα

Με την υπογραφή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, καταργείται η αυτοτέλεια του ΕΟΠΥΥ. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες, περνά στα… χέρια του εκάστοτε υπουργού.

Ειδικότερα, το αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα και ειδικότερα το άρθρο 30 αλλάζουν το διοικητικό πυρήνα του Οργανισμού, καθώς προβλέπουν τη σύσταση στην Αριστοτέλους Αυτοτελούς Τμήματος Εποπτείας και Ανάπτυξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. 

 Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός – γίγαντας που ιδρύθηκε το 2011, διατηρούσε τα πέντε και πλέον χρόνια λειτουργίας του τη διοικητική και οικονομική αυτοδιαχείριση του. Πλέον όμως, όλες οι αποφάσεις θα χρειάζονται υποχρεωτικά υπογραφή υπουργού. 

 Ειδικότερα, το άρθρο 30 ορίζει ότι οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος είναι οι εξής:

 - Η διοικητική εποπτεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του και στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλιση υγείας στον τομέα των παροχών υγείας. 

 - Η έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, μετά από πρόταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., και η τροποποίηση αυτού. 

 - Η κατάρτιση του Οργανισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και η σύσταση οργανικών θέσεων μετά από πρόταση του Οργανισμού.

 - Η εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους αμοιβής και του αριθμού επισκέψεων των συμβεβλημένων ιατρών/οδοντιάτρων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 - Η εισήγηση για τη ρύθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιωτών παροχών.

 - Η μέριμνα για τη σύσταση Επιτροπών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Ο καθορισμός των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις προς αυτόν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους, ανά κατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας. 

 - Ο καθορισμός καταλόγου παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου. 

 - Η διαχείριση θεμάτων συνταγογράφησης φαρμάκων. -Η διαχείριση θεμάτων ηλεκτρονικής καταχώρησης συνταγών.

 - Ο καθορισμός ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας. 

 Σαρωτικές αλλαγές φέρνει και το άρθρο 12 που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύναψη Μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

 Μάλιστα, το ίδιο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την ίδρυση Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στην οποία ιδρύεται τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

 πηγή: tanea.gr: 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...