29 Οκτ 2017

Γάμος στη Μύκονο


Κορίτσι Αρακλειανό της παντρειάς 

Στο νησί, παραδοσιακά, τη φάβα δεν την παντρεύαμε. Ποτέ! Πολύτιμη και μονάκριβη στο τραπέζι έφτανε πάντα ως κυρίως πιάτο. Το πολύ στο τραπέζι να ήτανε δυο σαρδέλες παστές από του Πάπορα ή του Καρμπόνη, καμιά τηγανιά αθερίνα, μπουρούκιο ή μαριδάκι ψιλό τώρα τον Οκτώβρη που είναι στο φόρτε του. Στην καλύτερη και μάλλον την ευκολότερη …μια κονσέρβα. Σαρδέλα πάλι ή το πολύ σκουμπρί. 

Το τηγανητό καλαμάρι ήταν μια ακόμα επιλογή κι επειδή δεν ήταν όλο το χρόνο μάλλον υπερίσχυε εκείνο με τη φωτογραφία του γέρου στην κόκκινη ετικέτα της κονσέρβας. Ελιές, κρεμμύδι, μια σαλάτα… Τέτοια! Σήμερα όμως έχουμε γάμο. 

Η νύφη από εδώ κοντά, γέννημα θρέμμα της Ηρακλειάς. Προξενιό με δράστη τον Γιάννη Γαβαλά, σωστός matchmaker καλή του ώρα, που μας προμηθεύει συνεχώς τα καλύτερα του νησιού του. Το όνομα της νύφης γένους ουδετέρου. 

Κατά την παράδοση άλλωστε με πολλά γυναικεία ονόματα συμβαίνει το ίδιο: το Μαριώ, το Σταματικώ, το Φρασκώ… Το Φάβα! Οι Αρακλειανοί σπέρνουν -σαν τους Σχοινουσώτες και τους Αμοργιανούς- κατσούνι για το φάβα της χρονιάς. 

Από το περίσσεμα βγαίνει και λίγο πιο έξω και το απολαμβάνουμε κι εμείς.

Φάβα Αρακλειανή με twist Μυκόνου 
(άτομα με τον κουμπάρο και την κουμπάρα, το όλον …4) 

 Καιρός του σπείρειν και του παντρεύειν:

 2 κούπες φάβα (300 γρ.) 
2 κρεμμύδια μέτρια 
1 πράσο 
100 γρ α.π. ελαιόλαδο 
4 τοματάκια (τ. βελανίδια ή τ. τσέρι) 
αλάτι, πιπέρι, 
1 καυτερή πιπεριά 
α. π. ελαιόλαδο (κατά βούληση!)

Το μυστήριο:

Η αναλογία φάβα-νερό παίζει σημαντικό ρόλο και βέβαια έχει να κάνει με τη φρεσκάδα της φάβας, το χωράφι, το μικροκλίμα δηλαδή στο οποίο κανακεύτηκε, τις καιρικές συνθήκες της χρονιάς κλπ. 

Την ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε. 
Τούτη η δικιά μας ήτανε από καλό σόι, 1 προς 3 το νερό της στο βράσιμο και γεμάτο μισάωρο η τελετή! 
Άρα 2 κούπες φάβα, 6 νερό, μέτρια φωτιά, σε βαθειά κατσαρόλα με το ένα κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο. 
Ξαφρίζουμε καλά για περίπου 5 λεπτά. 
Προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο.
 Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πιεί το νερό της. 
Λίγο πριν το τέλος αλατίζουμε, προσθέτουμε ακόμα μια κουταλιά ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, …δοκιμάζουμε. 
Σε τηγάνι ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα, τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα και τα 4 τοματάκια (ελαφρώς χαραγμένα σε κάποιο σημείο). 
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά όταν πάρουν λίγο χρώμα τα τοματάκια. 

 Αναμνηστική φωτογραφία 

Στο πιάτο η φάβα, τα καραμελωμένα κρεμμυδόπρασα (που γαμπρίζουν ασυστόλως) κι επειδή ούτε καν αισχύνονται για την όποια γλύκα προσφέρουν στη σχέση, τους σπάμε τον τσαμπουκά με όση ερυθριάζουσα χαριτωμενιά μπορεί να τους χαρίσει ένα τοματίνι. Ελαιόλαδο κατά βούληση, άλλωστε παραμένει αναμφισβήτητο το γεγονός ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». 

 Σημ. Στη φωτογραφία που ακολουθεί, τα καραμελωμένα δεν διακρίνονται, ως φαίνεται ο λάκος τα …ρούφηξε εντός της φάβας.

 Πηγή : https://karvouna.wordpress.com

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...