22 Οκτ 2017

Έκλεισε η Αναπτυξιακή Άνδρου, άνοιξε η προεκλογική περίοδος του Δήμου Άνδρου!!!

To επίμαχο συμβούλιο. Αναμνηστική φωτογραφία από τη σεμνή τελετή του τελους της Αναπτυξιακής Α.Ε. (φωτ. Εν Άνδρω).

Αναπτυξιακή τέλος… Με ψήφους 15 υπέρ της λύσης της εταιρείας και 2 υπέρ της διατήρησης η Αναπτυξιακή Α.Ε. μετά από 21 χρόνια βίου (1996-2017) ολοκλήρωσε τον κύκλο της και απήλθε εις τας αιωνίους μονάς του δημοσίου. 

Εκεί όπου βρίσκονται χιλιάδες ομοειδείς προσπάθειες του κράτους-εργολάβου. Και λέμε εργολάβου γιατί η απελθούσα είχε ως κύριο έργο εργολαβίες δρόμων (χωματουργικά, ασφάλτου κλπ). Όπως λέχθηκε στο συμβούλιο η αείμνηστος αρχικά πρόσφερε έργο ως εταιρεία, υπό την χρηματοδοτική σκέπη της Νομαρχίας και του εκάστοτε επάρχου, στους τρεις δήμους του νησιού (1996-2010). 

Το ζήτημα όλα αυτά τα χρόνια είναι πως η μεν Αναπτυξιακή πρόσφερε έργο – μάλλον δύσκολα μετρήσιμο – προς τους τρεις Δήμους. Όμως οι τρεις Δήμοι δεν πρόσφεραν χρήματα στην Αναπτυξιακή.

 Έτσι η εταιρεία «ανθούσε» κυρίως με την χρηματοδότηση της Νομαρχίας. Τα δύσκολα ήρθαν όταν το 2010 η χώρα χρεοκόπησε και μπήκε στα μνημόνια.

 Τότε έκλεισε η κάνουλα των χρηματοδοτήσεων. Έτσι η δημοτική διοίκηση Γλυνού-Θεολόγου που την παρέλαβε το 2011 κατάλαβε μόλις τον επόμενο χρόνο, το 2012, πως το εγχείρημα ήταν θνησιγενές. Το θέμα συζητήθηκε όμως αν έκλεινε έμεναν 3-4 εργαζόμενοι χωρίς δουλειά!!!

Ο Χ. Ανύσης εξηγεί με οικονομικά και πολιτικά στοιχεία την διαχρονική απαξίωση της Αναπτυξιακής (φωτ. Εν Άνδρω).

Έτσι η εταιρεία συνέχισε να υπάρχει και να δουλεύει πια στη χωματερή της Σταυροπέδα κάνοντας χωματουργικά με… σκουπίδια!!! Με αυτό τον χαρακτήρα πέρασε στα χέρια της διοίκησης Σουσούδη-Βουραζέρη, η οποία γεμάτη «όνειρα» για ένα «λαμπρό μέλλον» σκόπευε να την αξιοποιήσει στην… ανακύκλωση!!! 

Η Αναπτυξιακή υπό τη νέα διοίκηση (που περιέργως εμπνεόταν από τα οράματα του κρατικιστικού παρελθόντος) θα ήταν ένα «εργαλείο» (ή «πολυεργαλείο») που εκτός από χωματουργικά και ασφάλτους θα μάζευε και θα ανακύκλωνε σκουπίδια!!! Με αυτά στο μυαλό ξεκίνησε ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λάβδας.

Εσείς πόσες παρατάξεις βλέπετε σε αυτή την φωτογραφία; Δεν λέμε ακόμα "αγαπιούνται και ορκίζονται αιώνια φιλία και πίστη". Όπως συνέβη και χτες. Όμως πίσω από τα λόγια κρύβονται οι κόντρες για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Έχει ήδη πια αρχίσει η προετοιμασία της αρένας... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Δυστυχώς ο μη έχων καμία πείρα Αντώνης κατάλαβε το αδιέξοδο μόνο όταν (παρά τις πρώτες χρηματοδοτήσεις προς την χρεοκοπημένη εταιρεία) μπλοκαριστήκανε οι προσωπικοί λογαριασμοί του στην τράπεζα για χρέη παρελθόντων ετών του «πολυεργαλείου»!!! Εκεί πια τα παράτησε κι έφυγε… 

Η διοίκηση Σουσούδη απτόητη συνέχισε το «πείραμα» με την Ελένη Πολίτου στο τιμόνι. Αυτή αρμενίζοντας μεταξύ απύθμενης άγνοιας και άμετρης φιλοδοξίας πήρε είδηση το πλήρες αδιέξοδο μετά από ενάμιση χρόνο!!! Κάπως έτσι η Αναπτυξιακή ήρθε πλέον προς λύση και διάλυση τώρα. 

Κι αυτό γιατί ένας νόμος δίνει τη δυνατότητα στους τρεις εναπομείναντες υπαλλήλους της να περάσουν μέχρι 31/10 στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου Άνδρου.

Η κ. Πολίτου έχει ξεκινήσει αρκετή ώρα την ομιλία της. Ο δήμαρχος μοιάζει να έχει ήδη κουραστεί και τεντώνεται. Ο Δ. Λάσκαρης και η Α, Τσατσομοίτου δίπλα μαρμαρωμένοι... για να αντέξουν!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Τι θα γίνει με τους πιστωτές της εταιρείας; Άγνωστό, παρά τα όσα «ηρωικά» λέγονται σήμερα! Τι θα γίνει με τα μηχανήματα της; Άγνωστο, παρά τα όσα «θεωρητικά» λέγονται σήμερα! Τι θα γίνει με τα χρέη και τα τρέχοντα τιμολόγια της εταιρείας; 

Άγνωστο, παρά τα «γενναία» και «ποδοσφαιρικά» και τετριμμένα του δημάρχου πως «το μαχαίρι στο κόκκαλο»!!! Ποιο κόκκαλο της σπάλας του μοσχαριού που φαγώθηκε; 

Όμως όπως είπαν οι υπέρ του κλεισίματος «τουλάχιστον διασφαλίζονται τα δικαιώματα των τριών εργαζομένων»! 

Παρεμπιπτόντως η διοίκηση Σουσουδη-Βουραζέρη έχασε την ευκαιρία να είχε κλείσει την Αναπτυξιακή ένα χρόνο πριν και να είχαν περάσει τα χρέη της στο Δήμο Άνδρου και με το νόμο εκείνης της περιόδου θα είχαν χρηματοδοτηθεί ως χρέη της γενικής κυβέρνησης και θα είχε ξεμπερδέψει καλύτερα από αυτήν. 

Αυτό δεν το σκέφτηκε κανείς τότε από τους διοικούντες…

Από την απίστευτη ομιλία της κ. Πολίτου, Μια αργόσυρτη, βαριεστημένη και ψιθυριστή ομιλία που κατάφερε και έστειλε όλους αδιάβαστους. Όσοι άντεξαν. Και δεν ήταν πολλοί. Εδώ διαβάζει τον απολογισμό της. Δίπλα ο Δ. Λάσκαρής μαρμαρωμένος, η Α. Τσατσομοίρου  παγωμένη και ο Ι. Σκόρδος, όντας άπειρος και νέος, έχει ήδη... καταρρεύσει!!!

Αυτή είναι εν ολίγοις η λυπημένη ιστορία της αειμνήστου Αναπτυξιακής Α.Ε. του Δήμου Άνδρου.

 Όμως δίπλα σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και μερικοί χαρακτηριστικοί αριθμοί. Η οικονομική κατάσταση της Αναπτυξιακής έχει ως εξης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

 (α) Διαχρονικά χρέη της εταιρείας 440.000 ευρώ!!! Από αυτά 100.000 είναι χρέη προς την εταιρεία της Νομαρχίας που πια δεν υπάρχει. 

(β) Χρέη επιπλέον της εταιρείας από το 2017 άλλα 80.000 ευρώ!!! 

(γ) Χρωστάνε στην εταιρεία 420.000 ευρώ που είναι από έργα του παρελθόντος (πολλά μεταξύ 2004-2009) που δεν έχουν τιμολογηθεί και είναι αφορούν τους τρεις Δήμους που καταργήθηκαν!!! 

(δ) Για να σωθεί, σύμφωνα με τον λογιστή της εταιρείας, χρειάζονται 270.000 + ΦΠΑ για να σωθεί με νέες επενδύσεις και τέλειο μάνατζμεντ!!! 

Αυτά τα ολίγα και εξαιρετικά και με τους αριθμούς να δυστυχούν για να ευημερήσουν κάποιοι άνθρωποι!!!

Ο γιατρός Α, Βόσσος σε στάση "βαθιάς περισυλλογής" για όσα δεν καταφέρνει να ακούσει από την αργόσυρτη και ψιθυριστή ομιλία της κ. Πολίτου. Πως άντεξε ένας θεός το ξέρει...

Τώρα ως προς τη σεμνή χτεσινή τελετή της τάφης. Ήταν μια παράσταση με τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 Αρχικά ο δήμαρχος, μετά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Κορθίου και τέλος η υπεύθυνη της Αναπτυξιακής, του Τουρισμού, της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Lifeκαι η πολυπράγμων κ. Πολίτου. Δευτεραγωνιστές για την ιστορία ο λογιστής της Αναπτυξιακής κ. Ανύσης και ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μπάλλας. 

Ο δήμαρχος άνοιξε την παράσταση με έναν ύμνο προς την… δημοκρατία της παράταξης του!!! Και έναν ύμνο προς τον εαυτό του!!! Κι αυτό γιατί σε όλες τις μέχρι σήμερα κρίσιμες αποφάσεις για την Άνδρο στην παράταξη του ψηφίζει καθένας ότι θέλει κι ότι τον συμφέρει και αν δεν ήταν η αντιπολίτευση (που συνεχώς την περιλούζει γιατί… τον αντιπολιτεύεται!!!) δεν θα είχε περάσει τίποτα σημαντικό!!! 

Αυτό ο δήμαρχος το ονόμασε «ψήφο κατά συνείδηση» και ξεμπέρδεψε!!!

0 κ. Φ. Αθανασίου σε στάση "ενατένισης" κατά την ώρα της επίμαχης ομιλίας της κ. Πολίτου.

Επανήλθε όμως στο τέλος και με εισαγγελικό οίστρο εξήγησε πως για όλα στο νησί φταίνε οι προηγούμενοι της τριετίας 2011-2014!!! 

Και δεν κρατήθηκε και απείλησε ακόμα μια φορά με… εισαγγελείς και ορκωτούς!!! Εδώ και τέσσερα χρόνια ορκωτοί μπαίνουν και εισαγγελείς βγαίνουν από τον Δήμο με προσκλήσεις των κ. Σουσούδη και Βουραζέρη και ακόμα δεν έχουν βρει τίποτα.

 Όμως ο δήμαρχος μένει κολλημένος στα μοτίβα του 2014! Κι ας έχουν περάσει πια τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Ίσως γιατί ελπίζει πως με αυτά τα φθαρμένα από την χρήση και κατάχρηση επιχειρήματα αυτός και η «παρέα» του θα κατέβουν στις εκλογές του 2019! Απέναντι του χτες ο δήμαρχος βρήκε χτες έναν άλλο εισαγγελέα, με ήπιους σχετικά τόνους, που ζήτησε το πλήρες ξεκαθάρισμα της Αναπτυξιακής πριν διαλυθεί. 

Ο αντιδήμαρχος Κορθίου μοιάζει να έχει βάλει στο στόχαστρο κι αυτός τις εκλογές του 2019 και σκοπεύει να στρώσει τον δρόμο μέχρι εκεί με καταγγελίες κατά όλων. Ίσως και του Σουσούδη συμπεριλαμβανομένου!!! 

Για τον λόγο αυτό, παρά τους ύμνους αγάπης και υπακοής που εξέφρασε προς τον δήμαρχο στην αρχή της ομιλίας του, επέμεινε μέχρι τέλος στην απίστευτη οικονομικά πρόταση του να διατηρηθεί η Αναπτυξιακή για πολιτικούς λόγους!!!

Είναι γεγονός πως όσο και έμπειρος στα πολιτικά να είσαι δεν μπορείς ευκολα να αντέξεις επί μια ώρα μια αργόσυρτη και ψιθυριστή ομιλία. Σχεδόν όλοι νοιώσαμε εξοντωμένοι. Ακομα και ο σκληροτράχηλος στο πολιτικό παίγνιο Λ. Μπάλλας, ο οποίος μετά μερικές ψιλές διαμαρτυρίες του είδους "δεν ακούω τι λέτε" κλπ. το πήρε απόφαση και το έριξε στον "βαθύ στοχασμό"!!! 

Το τρίο των πρωταγωνιστών κλείνει η πολυπράγμων κ. Πολίτου με μια αργόσυρτη, ψιθυριστή και βαρετή ομιλία που κατάφερε να μην ακουστεί, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες όλων πως δεν καταλάβαιναν ή δεν άκουαν τι έλεγε. Αυτή όμως απτόητη συνέχισε μέχρι τέλος. 

Το μόνο που καταλάβαμε είναι πως είναι «νέα στα δημοτικά πράγματα και κάνει ότι μπορεί»!!! Από τους δύο δευτεραγωνιστές ο κ. Ανύσης περιέγραψε την διαχρονική κατάσταση της εταιρείας. Και ο κ. Μπάλλας άφησε άφωνους όλους εξηγώντας πως διαφωνεί με τον δήμαρχο και ζητά αν υπάρχει πρόταση μομφής εναντίον του να κατατεθεί και να ψηφιστεί!!! 

Αγνοεί ο κ. Μπάλλας πως η παραίτηση είναι πολιτική πράξη του παραιτούμενου και είναι παράλογο να ζητά από τους άλλους να τον… παραιτήσουν!!! Αυτό δεν είναι πολιτική, είναι θέατρο σκιών… Να σημειώσουμε πως ο δήμαρχος δεν απάντησε στο εύλογο ερώτημα του κ. Βόσσου και άλλων: 

«Γιατί η διοίκηση Σουσούδη δήλωνε πως θέλει την Αναπτυξιακή και συγχρόνως την υπεχρηματοδοτούσε επί τριετία οδηγώντας την στο κλείσιμο;» Νομίζουμε πως μια λογική εξήγηση είναι πως η διοίκηση Σουσούδη δεν ήξερε και δεν ξέρει τι θέλει. Απλώς θέλει να αντιπολιτεύεται σε όλα τους… άλλους!!! 

Αυτό άλλωστε κάνει, χωρίς πια καμία επιτυχία, επί τετραετία και θα συνεχίσει και στις δύο πια εκδοχές της να κάνει μέχρι τις επόμενες εκλογές… 

Πηγή : http://enandro.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...