24 Οκτ 2017

Γιώργος Χατζημάρκος για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια: «Όταν ένα νησί πανηγυρίζει, ένα άλλο νησί καταγγέλλει»

Την πρόταση η κατανομή των εθνικών πόρων για τις μεταφορές να γίνεται με βάση των αριθμό των ωφελούμενων, αυτών δηλαδή που εξυπηρετούνται (οι οποίοι, στην περίπτωση των νησιών είναι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εκατομμύρια επιβάτες που διακινούνται ετησίως), με ειδική πρόβλεψη για τα μικρότερα νησιά, έκανε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στη σημερινή σύσκεψη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη.

 «Η σημερινή συζήτηση θα έχει λειτουργήσει υπέρ της νησιωτικής Ελλάδας εάν όλοι μαζί ομόθυμα και το Υπουργείο Ναυτιλίας που εκπροσωπεί και υπηρετεί την νησιωτική Ελλάδα, απαιτήσει να διαχειριστεί ένα ποσό τουλάχιστον αντάξιο της επιβατικής κίνησης. Σε ένα ποσοστό άνω του 50%, ο ετήσιος προϋπολογισμός του κράτους, να κατανέμεται στα μεταφορικά του συστήματα, με βάση τον αριθμό των ωφελούμενων Δεν μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει λογικά και να αντικρούσει την απαίτηση, τα μεταφορικά συστήματα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό ενός κράτους, ανάλογα με τον αριθμό των ωφελούμενων επιβατών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Ο περιφερειάρχης ξεκίνησε λέγοντας ότι θα γίνει «για ακόμη μια φορά δυσάρεστος στα κυβερνητικά αφτιά», με την έννοια ότι θα επιμείνει στις απόψεις που έχει ήδη εκφράσει για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) στην Επιτροπή διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ότι δηλαδή πρόκειται για «ένα “στραγγαλισμένο οικονομικά σύστημα” που αυτή τη στιγμή καταρρέει γιατί δεν έχει χρήματα ούτε για επενδύσεις, ούτε για υποδομές».

 «Είναι μια “αμαρτία” που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει κάποτε να σταματήσει επιτέλους σε αυτή τη χώρα» τόνισε και υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι «όταν ένα νησί πανηγυρίζει» για την ένταξη του στα δρομολόγια κάποιας εταιρείας, «ένα άλλο νησί καταγγέλλει». 

Ας σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης δέχθηκε αρκετές φορές τις συστάσεις του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης που συντόνιζε τη διαδικασία, καθώς είχε υπερβεί τον χρόνο που του είχε διατεθεί για τον χαιρετισμό του, ωστόσο ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε ότι ο θεσμικός του ρόλος, του υπαγορεύει να πει αυτά που έχει να πει ακόμη και αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τους υπόλοιπους.

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...