24 Ιουν 2020

Σέριφος «Δεν μπορεί να αμαυρώνεται η τιμή του νησιού» Ο Δήμος στο πλευρό του Σωματείου

Kαταγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, το Α.Τ. Σερίφου και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, πραγματοποίησε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, σχετικά με επεισόδιο ανάμεσα σε αστυνομικό του Α.Τ. Σερίφου και της Προέδρου του τοπικού φιλοζωικού συλλόγου. 

 Με σκληρούς χαρακτηρισμούς, τόσο εναντίον του προσωπικού του Αστυνομικού Σταθμού Σερίφου, όσο της Δημοτικής Αρχής, αλλά και της τοπικής κοινωνίας του νησιού, εκφράζεται η Π.Φ.Π.Ο., με αφορμή δύο γεγονότα, που έχουν σχέση με τη σίτιση των αδέσποτων ζώων στο νησί. 

 Από την πλευρά του Δημάρχου Σερίφου, τονίζεται, πως πρόκειται για δύο μεμονωμένα γεγονότα, το ένα μάλιστα χρονολογείται από τον Φεβρουάριο, ενώ τονίζει, πως ο Δήμος για πρώτη φορά έχει εστιάσει στο ζήτημα των αδέσποτων, έχοντας πολύ καλή συνεργασία με τον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο, η οποία και θα συνεχιστεί. 

 Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από την ΠΦΠΟ 

 Στην καταγγελία της προς τον Εισαγγελέα, η Π.Φ.Π.Ο., αναφέρει, πως «ενημερωθήκαμε 17/06 για επεισόδιο το οποίο προκάλεσε τις πρωινές ώρες αστυνομικός του Α.Τ. Σερίφου εναντίον της αλλοδαπής Προέδρου του τοπικού φιλοζωικού συλλόγου, η οποία είχε την αναίδεια και το θράσος να σιτίζει αδέσποτες γάτες, ως ο νόμος ορίζει. 

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ήθελε να την συλλάβει για την εγκληματική αυτή συμπεριφορά της. Πληροφορούμαστε επίσης, ότι γενικώς οι υπηρετούντες στο Α.Τ. Σερίφου κατά παράβαση της νομοθεσίας συνεχώς αναφέρουν, ότι απαγορεύεται η σίτιση των αδέσποτων και έχουν σπείρει το φόβο στους δημότες που έχουν επίσης την αναίδεια να φροντίζουν ανήμπορα ζώα για την ύπαρξη των οποίων δεν ευθύνονται εκείνα αλλά οι πολίτες της Σερίφου, τους οποίους όμως ουδόλως κυνηγάτε».

 Η καταγγελία συνεχίζει με σκληρό τόνο, αναφέροντας, ότι «συνεχώς από τα social media πληροφορούμαστε για το πογκρόμ δηλητηρίασης-φόλας και αποδεκατισμού εκατοντάδων γατών και αναρωτιόμαστε, αν με τον ίδιο ζήλο που παράνομα απαγορεύετε την σίτιση των αδέσποτων έχετε κάνει έρευνα, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας για το θανατικό αυτό στο νησί σας.

Θα σας είμαστε ευγνώμονες αν μας απαντούσατε για τις ενέργειές σας για το μακελειό των δηλητηριάσεων, αν έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, αν έχετε ερευνήσει τις περιπτώσεις αυτές κι αν έχετε φυσικά εντοπίσει τον δράστη». 

 Επιπλέον, η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρεται επίσης σε κάτοικο της Σερίφου, ο οποίος «δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες της Σερίφου που φροντίζουν αδέσποτα, πετάει τα δοχεία σίτισης και νερού, ρίχνει κόπρανα σκύλου - είναι ιδιοκτήτης σκύλου - στις τροφές των γατών, καταστρέφει τις ταΐστρες και άλλα γενναία κατορθώματα που προκαλούν την οργή μας και τον αποτροπιασμό μας». 

 Η καταγγελία κλείνει με εξίσου βαρείς χαρακτηρισμούς, ως εξής:

 «Ζητάμε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν και από τα στοιχεία τεκμαίρεται, ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες για αυτή την κατάσταση στην Σέριφο. Ντροπή για τη Σέριφο, ντροπή για την Ελλάδα της Ευρώπης. 

Τεράστιες ευθύνες έχει και η Δημοτική Αρχή στην οποία και απευθύνουμε χωριστή επιστολή. Το απόστημα πρέπει να σπάσει και να ιαθεί. 

 Τέλος ζητάμε την μετάβαση στη Σέριφο, με έξοδα του Δήμου, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή Ηρακλείου κ. Ν. Χρυσάκη προκειμένου να ενημερώσει το δυναμικό του Α.Τ. Σερίφου και το Λιμενικό για την νομοθεσία για τα ζώα, για όλα τα είδη ζώων, το βιβλίο του οποίου θα είναι ασφαλώς σε κάποιο συρτάρι ή αραχνιασμένο πάνω σε κάποιο γραφείο.

 Η επιστολή θα μεταφραστεί και θα σταλεί σε μεγάλους Φιλοζωικούς Οργανισμούς της Ευρώπης αλλά και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Ζούμε στο 2020 ή εκατοντάδες χρόνια πίσω; Ευελπιστώντας, ότι την επόμενη φορά που θα γεμίσει το νησί σας φόλες θα κάνετε το δικονομικώς ορθόν για να βρείτε τον δράστη, ώστε να σταματήσει το μακελειό αυτό στη Σέριφο». 

 «Μεμονωμένα περιστατικά»

 Για το ζήτημα αυτό και την ιδιαίτερα σκληρή “γλώσσα” της Π.Φ.Π.Ο., για τους φορείς και την κοινωνία της Σερίφου, κλήθηκε να κάνει δηλώσεις ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Κωνσταντίνος Ρεβίνθης. 

 Ο Δήμαρχος αποδίδει το περιστατικό ανάμεσα σε αστυνομικό του Α.Σ. Σερίφου και την πρόεδρο του Φιλοζωικού Σωματείου σε παρεξήγηση, καθώς όπως ο ίδιος επισημαίνει, δεν απαγορεύεται σε καμία περίπτωση η σίτιση των αδέσποτων, ωστόσο για λόγους δημόσιας υγείας, απαγορεύεται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως κοντά σε κάδους σκουπιδιών, ή σχολικές εγκαταστάσεις. 

Παράλληλα, όσον αφορά στις αιτιάσεις της Ομοσπονδίας για συγκεκριμένο κάτοικο, ο Δήμαρχος μιλά για μεμονωμένο περιστατικό, για το οποίο μάλιστα δεν είχε ταυτοποιηθεί δράστης. «Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων. Είχε υπάρξει ένα μεμονωμένο περιστατικό, πριν από τέσσερις μήνες. Είχε στοχοποιηθεί και κατηγορηθεί συγκεκριμένο άτομο, για τον οποίο δεν υπήρξαν ποτέ αποδεικτικά στοιχεία», σημείωσε ο κ. Ρεβίνθης.

 Όσον αφορά στη σίτιση των αδέσποτων, υποστηρίζει, πως «έχει υπάρξει παρανόηση. Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου είχε πάει να ταΐσει αδέσποτα, κοντά σε κάδους σκουπιδιών, σε κεντρικό σημείο του νησιού. Αυτό βάσει νόμου απαγορεύεται, για λόγους δημόσιας υγείας. Ο αστυνομικός απέτρεψε την πρόεδρο να ταΐσει εκεί τα ζώα κι εκείνη ενδεχομένως το εξέλαβε ως γενικότερη αποτροπή». 

 Ο Δήμος στο πλευρό του Σωματείου 

 Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ήδη από το ξεκίνημα της θητείας, ο Δήμος βρίσκεται αρωγός του Φιλοζωικού Σωματείου, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες τροφής, οι οποίες παραδίδονται στους εθελοντές, ενώ γίνονται παράλληλα και δωρεές. 

Επιπλέον, με έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το Σάββατο, αποφασίστηκε η προμήθεια και εγκατάσταση ταϊστρών σε κατάλληλα σημεία, που θα υποδείξει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του. 

 Ο κ. Ρεβίνθης παραδέχτηκε, πως ξεκάθαρα η ευθύνη για τα αδέσποτα είναι του Δήμου, ωστόσο δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να αναλάβει μία τέτοια ευθύνη. Ως εκ τούτου, οι τροφές αγοράζονται από το Δήμο ή δίδονται μέσω δωρεών και παραδίδονται στο Φιλοζωικό Σωματείο. 

Όπως σημείωσε, «ακόμη και εν μέσω καραντίνας, είχα υπογράψει προσωπικά άδειες προς τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν να ταΐζουν τα ζώα, για τρεις ώρες την ημέρα». 

 «Εμείς είχαμε πολύ καλή συνεργασία με το Σωματείο και συνεχίζουμε να έχουμε», υπογραμμίζει ο κ. Ρεβίνθης, τονίζοντας, ότι οι πόρτες του Δήμου είναι πάντοτε ανοικτές προς τους εθελοντές, οι οποίοι όπως σημείωσε «δίνουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το υστέρημά τους και τον χρόνο τους για να φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα, κυρίως γάτες, του νησιού κι αυτό το αναγνωρίζω και το σέβομαι», προσθέτοντας, ότι από το Δήμο έχουν εγκριθεί 1.000 ευρώ σε προμήθεια τροφών, ενώ λόγω μίας έκτακτης επιχορήγησης, θα δοθούν ακόμη 1.000 ευρώ. 

«Αυτό δεν είχε ξαναγίνει στο νησί, να δίνονται τόσα χρήματα μόνο για τροφή», σημειώνει. Ωστόσο, όπως τόνισε «όλα αυτά τα πολύ προκλητικά σχόλια, τόσο προς το πρόσωπό μου, όσο και προς την κοινωνία της Σερίφου αποτελούν ιδιαίτερα επιθετικό σχολιασμό. […] 

Αυτό δεν είναι σωστό. Επειδή υπήρξε κάποια στιγμή ένα μεμονωμένο περιστατικό, για το οποίο δεν βρέθηκε και ένοχος, δε σημαίνει ότι όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι αγροίκοι και δολοφόνοι ζώων. Και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αμαυρώνει την τιμή και την υπόληψη των απανταχού Σεριφίων». 


to synoro blog

1 σχόλια:

  1. Μιλάει η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου για νομοθεσία ενώ η ίδια βγάζει τα σκυλιά της βόλτα χωρίς λουρί σε παραλίες και χωράφια. Ενώ ξέρει ότι έχουν επιθετικές τάσεις τα σκυλιά της και την ίδια στιγμή που κάνει πώς δεν καταλαβαίνει τι τις λες ο σκύλος να έχει λυσσιάζει έτοιμος να σε κατασπαράξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...