16 Ιουν 2020

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας

Το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, ενόψει του “ανοίγματος” του τουρισμού, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Σχέδιο αποτελείται από πρωτόκολλα ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των ελληνικών νησιών, ενώ στόχος είναι, η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα, ενόψει της τουριστικής περιόδου. 

 Τους τέσσερις άξονες του σχεδίου αποτελούν η ενδυνάμωση των δομών υγείας μας με ανθρώπινο δυναμικό και Μέσα Ατομικής Προστασίας, η διασύνδεση των νησιωτικών δομών με νοσοκομεία COVID-19, η πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και η ενίσχυση του συστήματος διακομιδών. 

Ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά 

 Ξεκινώντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη έχουν γίνει για τη θωράκιση των νησιών, σημειώνοντας ότι «έχουμε δεσμεύσει αυτή τη στιγμή, 19 κλίνες Μ.Ε.Θ. στα νησιά μας, που μπορεί να αυξηθούν άμεσα σε 79, αν χρειαστεί. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. και οι απλές κλίνες COVID-19, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών σε κέντρα αναφοράς». Σε ό,τι έχει να κάνει με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε, ότι «αποτυπώσαμε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές. 

Ενισχύσαμε το επικουρικό προσωπικό στα νησιά μας. Ενισχύσαμε επίσης το προσωπικό με γιατρούς από τις υγειονομικές Περιφέρειες. Το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε 
-και τους ευχαριστούμε πολύ- σε συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιδιώτες ιατρούς. 

Κάναμε εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας και αν και εφόσον προκύψει και άλλη ανάγκη, τότε μπορούν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις. Έχουμε ενεργοποιήσει συμβάσεις με μπλοκάκι για 600 γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα, προκειμένου να συνδράμουν.

 Ενεργοποιήσαμε τις Περιφέρειες για παροχή καταλυμάτων και σίτιση. Και φυσικά, όλα τα Κέντρα Υγείας και όλες οι ιατρικές δομές, είναι στελεχωμένες και λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο». Επιπλέον, «687 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν ήδη γίνει στα νησιά, 72 είναι ιατροί, 615 οι νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουμε ήδη εγκρίνει 1.100 προσλήψεις. Προφανώς, στις Υγειονομικές Περιφέρειες με περισσότερα νησιά, έχουν γίνει και παραπάνω προσλήψεις». 

 Κινητές Ομάδες Υγείας 

 Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η στρατηγική σχετικά με τις ΚΟΜΥ έχει τρεις πυλώνες: Τη διεξαγωγή διαγνωστικών μοριακών test με σταδιακή προσθήκη test αντισωμάτων, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κλειστές δομές, τη συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδημιολογικών μελετών και την ενίσχυση της ιχνηλάτησης. 

 Ανακοίνωσε δε, πως αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106 Κινητών Μονάδων Υγείας για τα νησιά. 

 Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις Κινητές Ομάδες Υγείας υπάρχουν και πλωτές Ομάδες Υγείας, που, όπως είπε, «μπορούν να ενισχύσουν ακόμη πιο πολύ τη διάγνωση υπόπτων και πιθανών κρουσμάτων COVID-19 σε κατοίκους και τουρίστες με πιο άμεση και πιο γρήγορη πρόσβαση». 

 «Η στρατηγική μας είναι αυτή της συνεργασίας με Δήμους των μικρών νησιών για διενέργεια διαγνωστικών μοριακών test και test αντισωμάτων για την ανίχνευση της νόσου COVID σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ ενημέρωσε πως έχουν ήδη γίνει δειγματοληψίες από πλωτές ομάδες σε νησιά, όπως η Μήλος, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη, οι Μικρές Κυκλάδες, και η Αμοργός.

 Διενέργεια test 

 Σε ό,τι αφορά το testing, ο Υπουργός τόνισε, πως σκοπός είναι η γρήγορη, αλλά και αξιόπιστη διάγνωση, δίνοντας τη δυνατότητα στη νησιωτική χώρα να πραγματοποιούν ελέγχους. 

 «Δύο μεγάλοι μοριακοί αναλυτές θα μεταφερθούν σε Σύρο τη Δευτέρα και στη Ρόδο την επόμενη Δευτέρα. Επίσης, έχουμε προσθήκη μικρών αναλυτών (PoC) σε συγκεκριμένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. 

Εφαρμόσαμε έναν ακτινωτό σχεδιασμό για τη μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων.

 Η μεταφορά δειγμάτων γίνεται ούτως ή άλλως στην ενδοχώρα, στα κεντρικά εργαστήρια τα οποία έχουμε και η δυνατότητα testing είναι πολύ ισχυρή για τη χώρα», ενημέρωσε.

 Ο κ. Κικίλιας τόνισε την ανάγκη για εκτέλεση ταχέων μοριακών εξετάσεων με αναλυτές τεχνολογίας Point of Care testing, σημειώνοντας, ότι «βάζουμε αυτούς τους μικρούς αναλυτές στα νησιά μας. Θα εξυπηρετήσει αυτό πραγματικές ιατρικές ανάγκες σε οξέα περιστατικά με συμπτώματα COVID-19». Υπάρχουν ήδη μικροί μοριακοί αναλυτές εγκατεστημένοι σε νησιά, μεταξύ των οποίων Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος και Σαντορίνη. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, θα εγκατασταθούν επιπλέον μοριακοί αναλυτές, ώστε να καλυφθούν πάνω από 20 νησιά, με τη χωρική κατανομή εγκατάστασης να σχετίζεται με την απόσταση μεταξύ των νησιών και την αλληλοκάλυψη, την απόσταση του κάθε νησιού από κεντρικό εργαστήριο, τον αναμενόμενο αριθμό τουριστών και τη γεωγραφική θέση του νησιού σε σχέση με τις υγειονομικές δομές.

 Η εγκατάσταση των επιπλέον μικρών αναλυτών σχεδιάζεται, όσον αφορά στις Κυκλάδες, σε Μύκονο, Μήλο και Σαντορίνη, που θα είναι συνδεδεμένα και μεταξύ τους, αλλά και με τα κέντρα αναφοράς. 

 Ειδικά δε για τις Κυκλάδες, ο Υπουργός τόνισε, ότι «υπάρχει η δυνατότητα testing τοπικά σε νησιά. Διασυνδέονται μεταξύ τους, όλα με το κεντρικό εργαστήριο της Σύρου και φυσικά όλα με τα μεγάλα εργαστήρια της Αττικής. Άρα, έχουμε πρώτη, δεύτερη και τρίτη επιλογή στο testing, εάν και εφόσον χρειαστεί». 

 Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε, ότι «έχουμε λήψη δείγματος από τον ιατρό που πηγαίνει στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας, στο περιφερειακό ιατρείο ή από τον ιδιώτη ιατρό. Συλλογή και αποθήκευση των δειγμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΔΥ. 

Πρόσκληση για μεταφορά -υπάρχουν ήδη συμβάσεις, οι οποίες “τρέχουν” - σε κάθε νησί, με ταχυμεταφορές για την ενδοχώρα. Παραλαβή από τον εξουσιοδοτημένο φορέα ανάδοχο και μεταφορά με προγραμματισμένη ώρα προς το αεροδρόμιο, αεροπλάνο ή το πλωτό μέσο. Παραλαβή από το αεροδρόμιο ή το πλωτό μέσο στον τόπο υποδοχής και τέλος παραλαβή από το φορέα υποδοχής, που είναι το εργαστήριο, με συμπληρωμένο το ειδικό έντυπο. Φιλοδοξία μας είναι εντός κάποιων ωρών να έχουμε απάντηση για το δείγμα».

 Ενίσχυση των διακομιδών 

 Υπενθυμίζοντας ότι οι αεροδιακομιδές μπορούν να γίνουν για τα λοιμώδη νοσήματα μόνο με ειδικές κάψουλες, ο Υπουργός ανακοίνωσε, ότι «παραλάβαμε άλλες οκτώ και θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα επιπλέον δύο κάψουλες.

 Θα είναι περισσότερες από τα πτητικά μέσα. Υπάρχει η πρόνοια για όλους αυτούς που πιθανόν να χρειαστούν να διακομιστούν από ένα περιφερειακό σημείο, ένα νησί ή μια ακριτική περιοχή, σε ένα κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς και να μπουν στην Μ.Ε.Θ.». 

 Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία και την Πολιτική Προστασία για την συνδρομή τους στο έργο των διακομιδών, σημειώνοντας, ότι «με αυτή τη δυνατότητα που μας δίνεται με τον συνδυασμό των δύο, θα έχουμε μία υπεροπλία μέσων πτητικών, ελικοπτέρων και αεροσκαφών, προκειμένου να γίνονται διακομιδές αν κι εφόσον χρειαστούν». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα και πλωτών διακομιδών, που εκτελούνται, είτε κανονικά από τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, είτε μέσα από ιδιώτες, όπως υποδεικνύεται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ. 

 Η γεωγραφική κάλυψη, όπως σημείωσε, «είναι από το κέντρο επιχειρήσεων και βάση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα, από τη βάση διακομιδών στη Σύρο για τις Κυκλάδες, από τη βάση διακομιδών της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα, από τη βάση διακομιδών του Ακτίου για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και από τη βάση διακομιδών Θεσσαλονίκης για την Βόρεια Ελλάδα».

 Ο Υπουργός έκλεισε την ενημέρωσή του, τονίζοντας ότι «όλα αυτά είναι βοηθητικά σε μια προσπάθεια που κάνουμε προφανώς να στηρίξουμε τον τουρισμό μας, να στηρίξουμε τα νησιά μας, να στηρίξουμε την οικονομία μας», υποστηρίζοντας, ότι το γεγονός ότι ο πρώτος κύκλος του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, υπάρχει η αισιοδοξία, πως θα γίνει αντίστοιχα καλή αντιμετώπιση και του δεύτερου κύκλου.


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...