Oι δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που φέρνει στους Δήμους η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Το συλλογικό όργανο των Δήμων συνεδρίασε προχτές, 16 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο τα οικονομικά των Δήμων και τις τεράστιες επιβαρύνσεις στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν, από τις τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήσεις οι οποίες, όπως τόνισαν όλοι οι Δήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. «γονατίζουν» την αυτοδιοίκηση και ενδεχομένως να απειλούν ακόμη και τη βιωσιμότητα κάποιων οργανισμών.
Από τον πρόεδρο, μάλιστα, τονίστηκε πως σε θετική κατεύθυνση σχετικά με την ενίσχυση των Δήμων για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, βρίσκονται οι συζητήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Από την άλλη πλευρά και από πλήθος Δημάρχων μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αναδείχθηκε και το μείζον ζήτημα της μη καταβολής των νομίμων ανταποδοτικών εισφορών από εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος προς τους Δήμους, που έχουν φτάσει συνολικά σε υπέρογκα ποσά, πληγώνοντας δριμύτατα τα ανταποδοτικά των ΟΤΑ α’ βαθμού.
«Τα μεγέθη είναι τεράστια, οι Δήμοι δεν μπορούν να τα επωμιστούν»
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου προς το Σώμα του Δ.Σ., ο ίδιος ανέφερε, πως «όλοι έχουμε προβληματιστεί έντονα από τους λογαριασμούς ρεύματος που έρχονται στους Δήμους μας. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας των Δημάρχων για το πώς θα βγάλουν τη χρονιά, γιατί δεν είναι μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι και το κόστος ενέργειας στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια, το κόστος για τα καύσιμα του στόλου των απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων των Δήμων, το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και στις αρδεύσεις. Τα μεγέθη είναι τεράστια, οι Δήμοι δεν μπορούν να τα επωμιστούν και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα λύσεις. Η ΚΕΔΕ το τελευταία δεκαήμερο καταβάλει συνεχείς και επίμονες προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, πριν καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί μας ή να οδηγηθούν σε χρεοκοπία οι ΔΕΥΑ».
Τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης, όσο και άλλοι επικεφαλής παρατάξεων που παραβρέθηκαν στην συνάντηση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με αντικείμενο την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ με τη συμμετοχή των αναπληρωτών υπουργών Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, μίλησαν για μία καλή αρχή στις συζητήσεις μεταξύ πολιτείας και Δήμων πάνω στο θέμα, με την επισήμανση, πως η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων, έδειξε – μετά από καιρό – να ακούει ουσιαστικά τις ανάγκες των Δήμων.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε, πως οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, κυμαίνονται από 90% έως 120%, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο και αέριο αγγίζει το 75%, με την ΚΕΔΕ να ζητά από την πολιτεία άμεση ενίσχυση καθώς οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα και σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό, ακόμη και στην κάλυψη της μισθοδοσίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Κρίνουμε ότι αν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να τρέχουν όλο το 2022 με 100%, το κόστος για τους Δήμους θα είναι περί τα 300 εκ. ευρώ επιπλέον, συν 80 εκ. ευρώ το κόστος του τέλους ταφής, συν το κόστος για τα λειτουργικά των σχολείων, συν τις απώλειες λόγω covid. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν μπορούν να επωμιστούν οι Δήμοι. Άρα, προκειμένου για να καταστεί δυνατό να τρέξουν οι προϋπολογισμοί μας, αυτό που θα ζητήσουμε, την ερχόμενη Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, είναι η άμεση καταβολή μίας δόσης ΚΑΠ για την λειτουργία των Δήμων, και μίας δόσης σχολικής ΚΑΠ», ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος.
Υπέρογκες οφειλές παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους Δήμους
Σε ότι αφορά την καθυστέρηση καταβολής στους Δήμους από τους εταιρείες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας των δημοτικών τελών, ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι το θέμα ετέθη και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην συνάντηση. Σημείωσε ότι οι οφειλές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια και οι καθυστερήσεις φτάνουν μέχρι και ένα χρόνο σε ορισμένους Δήμους, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η ΚΕΔΕ, ζήτησε να ληφθούν άμεσα αυστηρά μέτρα, ακόμη και ανάκλησης της αδείας των παρόχων.
Τόσο ο πρόεδρος, όσο και μέλη του Δ.Σ. τόνισαν πως εφόσον δεν αποδίδονται τα τέλη εντός διμήνου, ουσιαστικά αυτό συνιστά υπεξαίρεση. Τονίστηκε, πως θα πρέπει να γίνεται εκκαθάριση των οφειλών προς τους Δήμους ανά δίμηνο και να αποδίδονται τα χρήματα έγκαιρα. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και για τους Δήμους, για τους οποίους προβλέπεται η παρακράτηση από τους ΚΑΠ των οφειλών που δεν αποπληρώνονται εντός διμήνου, ενώ υπογραμμίστηκε από πολλούς Δημάρχους και μέλη δημοτικών συμβουλίων, πως δεν είναι δυνατόν οι εταιρείες να μην πληρώνουν για μήνες ή και για χρόνια και πως θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα.
Πιέσεις για απομείωση του τέλους ταφής
Στην Κοινή Προπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας τέθηκε και το ζήτημα του τέλους ταφής, που επιβαρύνει τους Δήμους, οδηγώντας σε πολλές περιπτώσεις και σε αυξήσεις των δημοτικών τελών, με τον πρόεδρο να υποστηρίζει πως διαφαίνεται να ανοίγει συζήτηση για την απομείωσή του.
Το τέλος ταφής, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, «είναι ένα τέλος που κακώς μπαίνει στους Δήμους, διότι δεν ευθύνονται αυτοί και οι δημότες ούτε για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων νέων μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ούτε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά της ανακύκλωσης. Το ποσό των 80 εκ. ευρώ που θα κληθούν οι Δήμοι να πληρώσουν φέτος με την επιβολή του τέλους ταφής θα πρέπει να απομειωθεί, αν δεν ανασταλεί για δύο χρόνια η επιβολή του. Ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση και να συσχετιστεί με την πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και σε συνάρτηση με νέες πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση. Αυτή η άποψη αρχίζει πλέον να συζητείται, όπως διαφαίνεται από τη συζήτηση του θέματος και στην Κοινή Προπασκευαστική Ομάδα Εργασίας και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Ταυτόχρονα όμως, από μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τονίστηκε, πως ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη για επιβολή τέλους ταφής μέσα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πουθενά δεν προβλέπεται η συγκεκριμενοποίησή του σε 20 ευρώ ανά τόνο, κάτι που προτάθηκε να εξεταστεί και να διεκδικηθεί νομικά πλέον η μείωσή του, καθώς το ύψος του τέλους κρίθηκε αυθαίρετο και δυσβάσταχτο από μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου