13 Μαΐ 2023

"Δικαιοσύνη και στην νησιωτικότητα" το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Σύρο


Το μήνυμα "Δικαιοσύνη στις Κυκλάδες, Δικαιοσύνη Παντού", έστειλαν χθες από τη Σύρο, οι υποψήφιοι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δέκα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές τις 21ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε χθες σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, πολιτική εκδήλωση, τόσο για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου των Κυκλάδων, όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος για τα νησιά.

Την πολιτική εκδήλωση συντόνισαν η Κατερίνα Γιαννακά και ο Κώστας Βασιλάκης.Οι υποψήφιοι Βουλευτές εκτός από την παρουσίαση του βιογραφικού τους, αναφέρθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στις εκλογές, στο διακύβευμα της εκλογικής μάχης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στη ΝΔ, σε θέματα που άπτονται στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στη νησιωτικότητα.

Ειδική αναφορά έγινε κυρίως στα ζητήματα των νησιωτιών, με τον νυν Βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες μεταφορές, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την υγεία για την ανάπτυξη.Οι υποψήφιοι Βουλευτές εκτός από την παρουσίαση του βιογραφικού τους, αναφέρθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στις εκλογές, στο διακύβευμα της εκλογικής μάχης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στη ΝΔ, σε θέματα που άπτονται στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στη νησιωτικότητα.


Ειδική αναφορά έγινε κυρίως στα ζητήματα των νησιωτιών, με τον νυν Βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο να απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες μεταφορές, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την υγεία για την ανάπτυξη.Σε συνθήκες μνημονίου ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (2015–2019) έφερε για πρώτη φορά τη Νησιωτικότητα στο προσκήνιο υλοποιώντας συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, το πρόγραμμα των αφαλατώσεων, την ανασύνταξη της δημόσιας υγείας με στήριξη ΚΥ και νοσοκομείων, το νοσοκομείο της Σαντορίνης, τη διατήρηση σχολικών τμημάτων, την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, το άνοιγμα του Νεωρίου και των σμυριδωρυχείων κλπ. Ως αντιπολίτευση το 2019–2023, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε στη Βουλή 270 ζητήματα των Κυκλάδων, από όλο τα φάσμα της νησιωτικότητας, πιέζοντας την κυβέρνηση για τη λύση τους.


Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 κυβερνητικά έμπειρος, έχει συγκροτημένη στρατηγική για τις Κυκλάδες, επεξεργασμένη με βάση τα χαρακτηριστικά των νησιών, κάτω από το πρίσμα των πολιτικών της νησιωτικότητας και της πράσινης μετάβασης. Στρατηγική που υπηρετεί ένα όραμα βιώσιμης ανάπτυξης με ριζοσπαστικές, ρεαλιστικές και πράσινες προτάσεις, που θέτουν στο επίκεντρο τον νησιώτη και τη νησιώτισσα, με τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, στο κοινωνικό κράτος, στις ευκαιρίες ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως απαραίτητες συνθήκες για την αειφορία των νησιών μας. Αειφορία που θα αποδώσει οφέλη και στις επόμενες γενιές, χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον τους στα νησιά μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ και ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ

Βιώσιμη ανάπτυξη

- Κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, ισόρροπο ανάμεσα στα νησιά και τους τομείς παραγωγής, δυναμικής σύνθεσης των τριών τομέων, συμβατό με την κλίμακα και τη φυσιογνωμία των Κυκλάδων.

- Συγκρότηση ενιαίας κυκλαδικής παραγωγικής ταυτότητας, με νέα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες και υποδομές. Επαναφορά μειωμένου ΦΠΑ.

- Ενεργό συμμετοχή και συμφωνία της τοπικής κοινωνίας στη διαμόρφωση της στρατηγικής.

- Καθιέρωση των Κυκλάδων ως μια δυναμική πράσινη παρουσία στη Μεσόγειο.

Βιώσιμος τουρισμός

- Στήριξη του τουρισμού ως κύριου πυλώνα οικονομίας των νησιών, προς την κατεύθυνση ήπιου βιώσιμου πρότυπου, που ενσωματώνει τα ιδιαίτερα φυσικά, παραγωγικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων.

- Στο πλαίσιο των χωροταξικών σχεδίων, καθορισμός και οριζόντια εφαρμογή της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κάθε νησιού και εσωτερικών περιοχών.

- Δημιουργία νέων οικολογικών – ψηφιακών καινοτόμων και εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την κυκλαδίτικη ταυτότητα και τις Κυκλάδες ως παγκόσμιο προορισμό.

- Δημιουργία κυκλαδικού σήματος βιώσιμου τουρισμού.

- Δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για τον τουρισμό και ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρές μονάδες.

Πολιτισμός  Αθλητισμός

- Επιστημονική διαχείριση του κυκλαδίτικου πολιτιστικού πλούτου και της ζώσας λαϊκής παράδοσης. Προστασία, αξιοποίηση, αποκαταστάσεις μνημείων, αναπλάσεις ιστορικών χώρων – τοπίων, έργα προσβασιμότητας.

- Ενίσχυση και δημιουργία νέων περιφερειακών δομών σύγχρονου πολιτισμού και ανάπτυξη νησιωτικών δικτύων.

- Διεκδίκηση ένταξης στο κατάλογο της Unesco του άυλου λαϊκού πολιτισμού και μνημείων.

- Επαναπατρισμός των κυκλαδικών αρχαιοτήτων (Stern κτλ) στα νησιά και ανάδειξη τους με δημόσια και σύγχρονη μουσειακή πολιτική.

- Στελέχωση υπηρεσιών, χώρων, μουσείων, ιστορικών αρχείων (ΓΑΚ).

- Σχεδίαση, υλοποίηση αθλητικών υποδομών και στήριξη αθλητικών σωματείων, παγκυκλαδικών δράσεων, πρωταθλημάτων. Ενίσχυση με εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό.

Μεταφορές

- Αναβάθμιση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε μόνιμα εργαζόμενους, αθλητικά σωματεία. Δωρεάν μετακίνηση ασθενών και συνοδών. Στοχευμένη επιδότηση μεταφοράς τοπικών προϊόντων, αγροεφοδίων, πρώτων υλών και καυσίμων.

- Επανασχεδιασμός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών ενδοεπικοινωνίας νησιών. Ειδικό χωροταξικό για θαλάσσιο χώρο και ακτοπλοΐα. Δημόσιος φορέας υβριδικής ακτοπλοΐας. Άμεσος έλεγχος των ναύλων.

- Ενίσχυση των γραμμών των Δυτικών Κυκλάδων και των ενδοκυκλαδικών γραμμών.

- Νομιμοποίηση, επισκευή, κατασκευή ασφαλών λιμενικών εγκαταστάσεων, προσβάσιμων σε ΑΜΕΑ. Προετοιμασία για τη δημιουργία «πράσινων» λιμανιών.

- Ανάπτυξη των τοπικών αερολιμένων, επέκταση – ολοκλήρωση κτιριακών υποδομών.

Δημόσια υγεία - Παιδεία

- Περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ κέντρου και νησιών με τη νομοθετική θέσπιση «Υγειονομικού Ισοδύναμου». Αποζημίωση πολιτών για «υγειονομικές» μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας. Πλήρη κάλυψη νησιωτών.

- Ενίσχυση πρωτοβάθμιας υγείας, θεσμού οικογενειακού γιατρού, δημόσιων δομών. Δικτύωση με Δήμους. Ψυχοκοινωνική φροντίδα. Αποκέντρωση του ΚΕΠΑ σε περιφερειακές ενότητες.

- Μηδενική φαρμακευτική δαπάνη χρόνιων ασθενών.

- Αποκατάσταση δημόσιου χαρακτήρα, θεσμική αναδιοργάνωση, δημιουργία νησιωτικού ΕΣΥ. Ένταξη του νοσοκομείου Θήρας στο ΕΣΥ. Νέοι οργανισμοί. Αυξημένοι προϋπολογισμοί.

- Μόνιμη στελέχωση νοσοκομείων, ΚΥ και ΠΠ Ιατρείων. Πλέγμα ειδικών κίνητρων προσέλκυσης γιατρών.

- Αναβάθμιση των ΚΥ ιδιαίτερα Πάρου, Μυκόνου και των ΠΠΙ Δυτικών Κυκλάδων με προοπτική δύο νέων ΚΥ. Άνοιγμα νέων μονάδων στα 3 νοσοκομεία. Επέκταση ΚΥ-Νοσοκομείου Νάξου. Νέα κτίρια στη Σύρο με προοπτική το τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

- Στελέχωση και αξιοποίηση πλωτού ασθενοφόρου – ελικοπτέρων, υποδομών, δημιουργία νησιωτικού ΕΚΑΒ.

- Άμεσα διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, προγραμματισμός κάλυψης όλων των παγίων κενών.

- Ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία, μαθητών/τριών μικρονησιωτικών και ορεινών περιοχών.

- Στελέχωση των δομών και των προγραμμάτων ειδικής αγωγής.

Περιβάλλον

- Αειφορική διαχείριση πόρων και υδάτινων αποθεμάτων, δημοτικοί φορείς διαχείρισης νερού. Λύσεις με αφαλατώσεις.

- Επανασύσταση φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αποκατάσταση, προστασία και ήπια ανάδειξη φυσικού πλούτου.

- Κατοχύρωση περιβαλλοντικών δικαιωμάτων πολιτών.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων. Εξυγίανση ρυπασμένων υδάτων, εδαφών, λιμανιών.

- Αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης, επιπτώσεων, κινδύνων και φυσικών καταστροφών.

- Συμμετοχή στη πράσινη μετάβαση, αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της Πράσινης Συμφωνίας. Ενίσχυση κυκλικής και γαλάζιας οικονομίας.

- Ολοκλήρωση – εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων. Έλεγχος νομιμότητας και αυθαίρετης δόμησης σε παράκτιες – προστατευόμενες περιοχές.

- Διασφάλιση προσβασιμότητας και νομιμότητας στη χρήση αιγιαλού και παραλίας. Επανεξέταση των δασικών χαρτών, απλοποίηση διαδικασιών υποβολής αντιρρήσεων.

Ενέργεια

- Ολοκλήρωση και προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Έξυπνη ενεργειακή αυτονομία στα μη διασυνδεμένα νησιά.

- Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ. Ελεγχόμενη εγκατάσταση ΑΠΕ μικρής κλίμακας, με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο, με τις τοπικές κοινωνίες να θέτουν τους όρους της πράσινης μετάβασης.

- Ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων – συνεταιρισμών, με τη συμμετοχή των δήμων και δράσεις εξοικονόμηση ενέργειας.

- Χρηματοδοτική στήριξη της πράσινης μετάβασης των νησιών προς τη κλιματική ουδετερότητα. Αντιμετώπιση ενεργειακών ανισοτήτων. Ενεργειακή δημοκρατία, κλιματική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Πρωτογενής παραγωγή

- Ανταποδοτικές προς το περιβάλλον αλυσίδες παραγωγής – οικολογικός μετασχηματισμός αγροδιατροφικού τομέα. Ενσωμάτωση στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

- Πιστοποιήσεις με ΠΟΠ – ΠΓΕ και κυκλαδίτικων σημάτων ποιότητας. Ενσωμάτωση των προϊόντων στη Κυκλαδική Ταυτότητα.

- Έλεγχος και περιορισμός ελεύθερης βόσκησης, προστασία γεωργικής γης, αναβαθμίδων. Κατασκευή αρδευτικών υποδομών.

- Άμεση επιδότηση κόστους παραγωγής, εφοδίων, μεταφορικών, καυσίμων, ενέργειας. Ειδικά μέτρα για τα μικρά νησιά.

- Ανασχεδιασμός χρηματοδοτικών εργαλείων. «Αναδιανεμητική ενίσχυση» ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις.

- Στήριξη αλιέων, προώθηση μεθόδων βιώσιμης αλιείας, δημιουργία περιοχών διαχείρισης.

- Επένδυση στην αγροτική εκπαίδευση. Πράσινος – ψηφιακός εκσυγχρονισμός επιστημονική και ψηφιακή υποστήριξη.

Κρατικές υπηρεσίες

- Δημιουργία αναβαθμισμένου, νησιωτικού e-ΚΕΠ, ζωντανής επικοινωνίας του πολίτη με τους εκπρόσωπους δημόσιων υπηρεσιών. Δημιουργία ψηφιακών θυρίδων τηλε-εξυπηρέτησης των νησιωτών.

- Εξυπηρέτηση φορολογουμένων, ασφαλισμένων και πολιτών αιτουμένων βοηθημάτων από εξειδικευμένο προσωπικό του e-ΚΕΠ.

- Προσβασιμότητα των ΑμΕΑ σε υπηρεσίες και δημόσιους χώρους.

- Ενίσχυση της καλοκαιρινής στελέχωσης Αστυνομίας, Λιμενικού, ΣΕΠΕ. Εξάρθρωση κυκλωμάτων ανομίας, διαφθοράς δημόσιων υπηρεσιών.

- Σύσταση διυπουργικής επιτροπής άμεσων παρεμβάσεων κατά αυθαιρεσιών και διασφάλισης της νομιμότητας και ασφάλειας.

- Δημόσια νησιωτική στέγη, φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων οικιών.

Πηγή : https://www.syrostoday.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...