5 Μαΐ 2023

Στέλιος Λιβάνιος αντιδήμαρχος “Ευελπιστούμε , η Σέριφος να μπει στο πλάνο σαν προορισμός κρουαζιέρας πολυτελείας”.


Το μεγάλο “στοίχημα” της ανάπτυξης δεσμών με την κρουαζιέρα πολυτελείας επιδιώκει να κερδίσει η Σέριφος, η οποία για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 8 Μαΐου, υποδέχεται το Seabourn Encore, στο πλαίσιο των δοκιμαστικών προσεγγίσεών του στο νησί.

Το κρουαζιερόπλοιο θα καταπλεύσει ανοικτά του λιμένα Σερίφου στις 7 το πρωί και θα παραμείνει μέχρι τις 5 το απόγευμα, δίνοντας την ευκαιρία σε Αμερικανούς επισκέπτες με υψηλό εισόδημα να απολαύσουν τις εκδρομές τους στο νησί και την τοπική γαστρονομία στις επιχειρήσεις εστίασης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική προσέγγιση του εν λόγω κρουαζιερόπλοιου στη Σέριφο, της οποίας θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αφίξεις στις 7/8 και στις 4/9.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Στέλιος Λιβάνιος τόνισε πως το νησί πραγματοποιεί το αρχικό “άνοιγμά” του στην παγκόσμια αγορά της πολυτελούς κρουαζιέρας, σε συνέχεια της συνεργασίας με το γραφείο διαχείρισης εισερχόμενου τουρισμού Small Islands της Μήλου. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, την οποία έχει προετοιμαστεί να στηρίξει το νησί, αφού όπως ο ίδιος ανέφερε, “στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εντυπώσεις και οι επισκέπτες να αναχωρήσουν ευχαριστημένοι”.

Σημειώνεται πως, το Seabourn Encore είναι κρουαζιερόπλοιο μήκους 210 μέτρων, το οποίο διαθέτει 300 πολυτελείς σουίτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Σερίφου, από αυτό θα αφιχθούν με λάντζες (tenders) στο νησί, περίπου 200 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 100 θα κάνουν εκδρομές σε επισκέψιμα σημεία της Σερίφου όπως στο μονοπάτι των μεταλλωρύχων, στη Χώρα, στο Μέγα Λιβάδι, στον Λευκό Πύργο και στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών. Οι επιβάτες του είναι κατά κύριο λόγο Αμερικανοί πολίτες, ηλικίας 45 – 70 ετών, φιλέλληνες, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και υψηλού εισοδήματος.

Υψηλός στόχος

Αναφορικά με τη στόχευση της Σερίφου στο πεδίο της πολυτελούς κρουαζιέρας, ο κ. Λιβάνιος μίλησε αναλυτικά. “Είναι ένα πρώτο βήμα για εμάς. Κάνουμε αυτό το βήμα για να μπορέσουμε να υποδεχόμαστε κρουαζιερόπλοια μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια, όπως πηγαίνουν σε άλλα νησιά γιατί προφανώς σε εμάς δεν υπάρχουν οι υποδομές”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας όμως παράλληλα πως, “στοχεύουμε σε μικρά κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν κόσμο υψηλού εισοδήματος, δηλαδή στην κρουαζιέρα πολυτελείας που μεταφέρει μέχρι 600 άτομα”.

Ως εκ τούτου, στην πρώτη άφιξη της Δευτέρας, πρόσθεσε πως, “θα αποβιβαστούν περίπου οι μισοί. Είναι θετικό για το νησί γιατί κάνει ένα άνοιγμα στον θαλάσσιο τουρισμό, που μέχρι σήμερα, η Σέριφος δεν υπήρχε εκεί”. Κατά συνέπεια επεσήμανε πως, “κερδίζουμε τη δυνατότητα προβολής του νησιού μας ως ενδιάμεσου σταθμού κρουαζιέρας και αυτό είναι σημαντικό”.

Σχετικά με τις τρεις προσεγγίσεις του Seabourn Encore στη Σέριφο, εξήγησε πως είναι “δοκιμαστικές”, ωστόσο δήλωσε τα εξής: “Ευελπιστούμε ότι αν μείνουν ικανοποιημένοι, η Σέριφος θα μπει στο πλάνο σαν προορισμός. Χρειάζεται μεθοδικότητα, οργάνωση και υπομονή για να το εξελίξουμε. Θέλουμε οι επισκέπτες να απολαύσουν το τοπίο της Σερίφου και να μείνουν ευχαριστημένοι από τη φιλοξενία”. Επιπλέον, σχολίασε πως, ένας δεύτερος στόχος είναι “να κερδίσουμε τις εντυπώσεις ώστε ορισμένοι από αυτούς, να επισκεφθούν και μόνοι τους το νησί, μελλοντικά”.

Για τον προγραμματισμό των τριών προσεγγίσεων, ο κ. Λιβάνιος θέλησε να ευχαριστήσει δημοσίως το συνεργαζόμενο γραφείο. “Η συνεργασία έγινε με το γραφείο διαχείρισης εισερχόμενου τουρισμού Small Islands της Μήλου και όχι από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Ο Δήμος θα είναι προετοιμασμένος και ο δήμαρχος θα υποδεχθεί τους επισκέπτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο γραφείο, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε επιτύχει αυτόν τον προγραμματισμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προετοιμασία επαγγελματιών

Εκτός από τις εκδρομές που θα απολαύσουν οι επισκέπτες, ο κ. Λιβάνιος μίλησε και για το πολύ σημαντικό θέμα της προετοιμασίας των επιχειρηματιών.

“Έχουμε κάνει ήδη επαφές και συνεννοήσεις με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σερίφου για να μπορέσουν να είναι ενημερωμένοι οι επαγγελματίες και όλα τα καταστήματα που θα υποδεχθούν τον κόσμο. Θα πρέπει να φροντίσουν για προσωπικό και την εξυπηρέτηση. Το θετικό είναι πως οι επιχειρήσεις της Σερίφου ήταν σε προετοιμασία λόγω Πάσχα”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα και γι αυτό κάνουμε τις επαφές μας επειδή είναι σημαντική υπόθεση η άφιξη του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου σε μία χαμηλή σεζόν – ενδιάμεσα σε Πάσχα και καλοκαίρι”.

Άλλωστε, όπως σχολίασε, “με την κρουαζιέρα θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου”.

Μελέτη για ανάπτυξη υποδομής

Δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων της Σερίφου να υποδεχθεί στο λιμάνι της το κρουαζιερόπλοιο, οι τρεις προγραμματισμένες αφίξεις του Seabourn Encore θα λάβουν χώρα ανοικτά στη θαλάσσια περιοχή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, το νησί ήδη κάνει βήματα για την ανάπτυξη λιμενικής υποδομής. “Τώρα το κρουαζιερόπλοιο θα παραμείνει ανοικτά στο λιμάνι της Σερίφου, δεν θα δέσει και οι επισκέπτες θα μεταφερθούν με λάντζες, οι οποίες αναλόγως του καιρού θα πέσουν στον υφιστάμενο λιμενοβραχίονα ή στη μαρίνα. Θα το δούμε σε συνεργασία και με το Λιμεναρχείο”, διευκρίνισε, αναφερόμενος τέλος στο έργο που πρέπει να γίνει για την κρουαζιέρα.

“Αυτή τη στιγμή έχει εκπονηθεί μία μελέτη που έχει ολοκληρωθεί για την κατασκευή υποδομής στο λιμάνι της Σερίφου, με στόχο την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει παραληφθεί για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Η μελέτη υποδεικνύει ότι θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένας λιμενοβραχίονας σε συνέχεια του υφιστάμενου για να μπορέσουν να προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής που θα μας βοηθήσει τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι κάτι άμεσο”, σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως, “θα χρειαστεί να βρούμε και χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση”.

Ο ίδιος, καταλήγοντας στις δηλώσεις του, παρουσιάστηκε αισιόδοξος, λέγοντας τα εξής: “Έχουμε το know - how γιατί έχουμε εξασφαλίσει ήδη χρηματοδοτήσεις περίπου 6,5 εκατ. ευρώ στην τετραετία. Οπότε είναι ένα θέμα που θέλουμε και μπορούμε να το υποστηρίξουμε”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...