6 Μαρ 2024

Γιάννης Σπιλάνης "H σημερινή πολυτέλεια είναι η βιωσιμότητα".


Απάντηση του Σερφιώτη καθηγητή πανεπιστημίου του Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Σπιλάνη σε αρθρο του
https://ecoserifos.gr με τίτλο

Ο τουρισμός υψηλών προδιαγραφών είναι ζητούμενο για την Σέριφο!

Επειδή αναφέρεστε στο όνομα μου και τη δουλειά που κάνουμε για τη Σέριφο θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια. Τα υπόλοιπα οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού μπορούμε να τα συζητήσουμε το επόμενο Σάββατο. Θα ήταν καλό, οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν τη πρώτη έκθεση που έχει κατατεθεί από πέρσι τον Μάϊο και έχει παρουσιαστεί 2 φόρές στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ανοιχτή εκδήλωση .
Τα σχόλια αφορούν την "εμμονή" του άρθρου στη πολυτέλεια, όταν όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η έμφαση δίνεται στην "βιωσιμότητα" με τέτοιο τρόπο που έχει γραφτεί ότι "η σημερινή πολυτέλεια είναι η βιωσιμότητα".
Δεν μπορούμε να αγνοούμε τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ούτε τα Ηνωμένα Εθνη για την ανάγκη στροφής και του τουρισμού ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη προοπτική του πλανήτη που κινδυνεύει κάθε μέρα και περισσότερο όπως διαπιστώνουμε με τα μάτια μας και όχι απλά με τα λόγια των επιστημόνων.
Με βάση αυτά, όταν ο τουρισμός πολυτέλειας αυξάνει κατακόρυφα τη κατανάλωση του νερού, τη κατανάλωση ενέργειας, τηχρήση υλικών και τη παραγωγή απορριμάτων, την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και του τοπίου που είναι παγκόσμιο στόχοι και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας για εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα αναδεικνύουν το πολιτστικό, το περιβαλλοντικό, το παραγωγικό κεφάλαιο και τους ανθρώπους του κάθε τόπου, τγια ποια ακριβώς εμπειρία μιλάμε; Την εμπειρία του να πείνεις σαμπάνια στη πισίνα σου πάνω από το Γάνεμα;
Πολύ ευχαρίστως να τα συζητήσουμε όλα αυτά δημόσια
Γιάννης Σπιλάνης
ΥΓ. Με βάση όσα στοιχεία έχουμε βρεί έχουμε ήδη υπολογίσει τους δείκτες στους οποίους αναφέρεστε. Ομως, επιτρέψτε μου να πω ως εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού τουρισμού και του ΟΟΣΑ για τον βιώσιμο τουρισμό, ότι αυτοί οι δείκτες που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 80 και του 90, έχουν συμπληρωθεί και από πολλούς άλλους δείκτες. Στη διάθεση του όποιου ενδιαφερόμενου
Πηγή : com/ioannis.spilanis.

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...