Επίτιμος Δημότης Άνδρου ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από τον Δήμαρχο του νησιού, Θεοδόση Σουσούδη, με αφορμή την επίσκεψή του και τη συμμετοχή του στον εορτασμό της προστάτιδος του τόπου, της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, προ δύο ημερών.
Ο κ. Παυλόπουλος συμμετείχε στο σύνολο των θρησκευτικών εκδηλώσεων του νησιού, παρουσία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, ενώ από την πλευρά του, αμέσως μετά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε νέα μηνύματα προς τη γείτονα Τουρκία από τον νησιώτικο χώρο, προτάσσοντας και αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σε όσα απορρέουν από αυτό για τις δυο χώρες.
“Ελάχιστο οφειλόμενο χρέος απέναντι στον εκφραστή της Δημοκρατίας”
Ειδικότερα, φέτος, οι εκδηλώσεις του εορτασμού της Παναγίας Θεοσκέπαστης στο νησί της Άνδρου έλαβαν ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω της παρουσίας και συμμετοχής σε αυτές, του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και ο Δήμος Άνδρου με ομόφωνη απόφασή του, ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη του νησιού.
“Ύψιστη τιμή για το νησί μας, την αρχοντική και ευλογημένη Άνδρο μας, η επίσκεψη της ΑΕ Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δήμου Άνδρου για να συνεορτάσει μαζί μας την πολιούχο του νησιού Παναγία την Θεοσκέπαστη” σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, εξηγώντας πως η απόφαση να τιμηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί “το ελάχιστο οφειλόμενο χρέος”, απέναντι σε ένα πρόσωπο που εκφράζει τον θεσμό της Δημοκρατίας.
Κατά την εκδήλωση ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Άνδρου, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Άνδρου, αναφέροντας πως, αποτελεί “ύψιστη τιμή” για το πρόσωπό του η εν λόγω κίνηση, δεσμευόμενος πως θα πράξει ό,τι του αναλογεί απέναντι στους “συνδημότες” του, κατοίκους της Άνδρου.
“Σας ευχαριστώ θερμώς και γιατί με καλέσατε να γιορτάσουμε στην Άνδρο αυτή την μεγάλη μέρα για το νησί σας, αλλά και γιατί με αυτή την ευκαιρία μου επιδαψιλεύετε την ύψιστη τιμή ανακήρυξής μου σ’ Επίτιμο Δημότη σας.
Επιτρέψατέ μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος της τιμής και της εμπιστοσύνης των, εφεξής συνδημοτών μου, κατοίκων της Ιστορικής Άνδρου” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος, προ της βράβευσής του και της λιτής αναφοράς του για την ιστορία του νησιού των Κυκλάδων.
Πρέπει να υπογραμμισθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός της παρουσίας του στη θρησκευτική τελετή στον Ι.Ν. Παναγίας Θεοσκάπαστης, συμμετείχε και στη δέηση που πραγματοποιήθηκε “υπέρ αναπαύσεως των εν θαλάσση πνιγέντων ναυτικών που”, στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη, ενώ προχώρησε και στη ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.
Μήνυμα αρμονικής σχέσης από τον νησιώτικο χώρο
Με φόντο τα πολιτικά πράγματα και τις συζητήσεις αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το νησί της Άνδρου έστειλε σημαντικά μηνύματα, δίνοντας έμφαση στην “αξία” της καλής γειτονίας και στον αλληλοσεβασμό των χωρών, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, που όπως υπογράμμισε η Ελλάδα πιστά ακολουθεί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Το Αιγαίο είναι και πρέπει να είναι μία γέφυρα που ενώνει”, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, η Ελλάδα σταθερά υπερασπίζεται και θα υπερασπισθεί όσα ορίζονται στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και όσα προβλέπονται στις Συνθήκες, εκείνες κυρίως που καθορίζουν και τα σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, την οποία επιδιώκουμε ειλικρινώς είναι το να κάνουμε τις θάλασσές μας, την Μεσόγειο και το Αιγαίο, γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας” τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “οι αντηρίδες, πάνω στις οποίες στηρίζονται αυτές οι γέφυρες, είναι οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου, στο σύνολό του, με κορωνίδα τις Συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορά μας - ήτοι ιδίως τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947- καθώς και την Συνθήκη του Montego Bay του 1980, αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ”.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε δε, ότι η τελευταία μάλιστα, δεσμεύει και την πλευρά της Τουρκίας “μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτήν, μέσω των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που παράγει”.
“Θα υπερασπισθούμε μέχρι κεραίας, το Διεθνές Δίκαιο”
Προτού ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως, “Όλο αυτό το πλέγμα κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι πλήρες και σαφές, δίχως περιθώρια αμφισβητήσεων και, ιδίως, επινόησης γκρίζων ζωνών”, απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα παράλληλα σε όσους το πράττουν, λέγοντας κατηγορηματικά πως, “Πρέπει να πάψουν να τις επινοούν”.
Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και “υπό αυτό το πνεύμα”, όπως κατηγορηματικά σημείωσε, “ο ελληνικός λαός δίνει το χέρι προς την γείτονά μας Τουρκία”.
Ο κ. Παυλόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως,
“Σ’ αυτήν ανήκει η ευθύνη να δώσει και το δικό της χέρι. Διότι είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι, εν πάση περιπτώσει, εμείς, οι Έλληνες, όπως το έχουμε ιστορικώς αποδείξει με αμάχητα τεκμήρια, θα υπερασπισθούμε μέχρι κεραίας το διεθνές δίκαιο και τα εξ αυτού απορρέοντα δικαιώματά μας, και για δικό μας λογαριασμό αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου