15 Μαρ 2018

ΣΕΤΕ: Συνάντηση εργασίας για τη διασύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφικού τομέα

Θεματική συνάντηση εργασίας με τίτλο “Τουρισμός, Γαστρονομία και Τοπική Ταυτότητα: Mία ελληνική ματιά σε μία παγκόσμια τάση” διοργάνωσε, χθές (14/3), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κος Γιάννης Ρέτσος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στη συνάντηση εργασίας, ανακοίνωσε ένα νέο έργο με τίτλο “Γαστρονομικοί Προορισμοί” το οποίο θα υλοποιηθεί από τον Σύνδεσμο, το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) και τη Marketing Greece. Το έργο αυτό θα εκτελεστεί σε συνεργασία με το Greek Gastronomy Guide. 

Σύμφωνα με τον κο Ρέτσο “σκοπός των Γαστρονομικών Προορισμών είναι να δούμε στην πράξη την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος -πιλοτικών προορισμών στην αρχή- μέσα από τη γαστρονομία”. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα έχουν οι τοπικές γαστρονομικές κοινότητες, οι τοπικές κοινωνίες. Οι δράσεις του έργου θα αφορούν στην εκπαίδευση και στην προβολή.

 Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η αυθεντικότητα και ο τοπικός χαρακτήρας της γαστρονομίας αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για έναν προορισμό που στοχεύει στην ολιστική βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εξάρτηση των δύο τομέων είναι σημαντική και αμφίδρομη, με περιθώρια ποσοτικής και ποιοτικής βελτίωσης, καθώς αυξάνονται δυνητικά οι ευκαιρίες για εγχώρια παραγωγή, δημιουργία νέων αγορών και ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων και προσφέρει ευκαιρίες για την ανάδειξη προορισμών. 

Στο πάνελ της συζήτησης με συντονίστρια την κα Ντένη Καλλιβωκά, εκδότρια του Difford’s Guide (Greece and Cyprus), κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα ο λειτουργικός διευθυντής της Grecotel Hotels and Resorts, κος Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, ο δημιουργός του Greek Gastronomy Guide, κος Γιώργος Πίττας, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη, κος Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο εκπρόσωπος του Tinos Food Paths, κος Αντώνης Ψάλτης.

Ο κος Καλαϊτζιδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “η Grecotel αναπτύσσοντας μοναδικά πρότυπα που εκφράζουν τον κρητικό πολιτισμό και αναδεικνύουν τις αξίες της Κρήτης, προβάλλει το νησί, την κρητική φιλοξενία και την κρητική διατροφή, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην βιώσιμη ανάπτυξή της, συνδέοντας επιτυχώς τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα”. 

Ο κος Πίττας τόνισε πως “οι Γαστρονομικές Κοινότητες οργανώνονται στη βάση των αξιών της ποιότητας, της εντοπιότητας και της συνεργασίας, αξιοποιούν τους γαστρονομικούς πόρους κάθε περιοχής, δημιουργούν ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, με σκοπό κάθε τόπος της χώρας μας να αναδειχθεί ως Γαστρονομικός Προορισμός”. 

Ο κος Χατζηγιαννάκης υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα. Στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πρόσθεσε, θα είναι σημαντική η συμβολή του ΣΕΤΕ, ιδιαίτερα, ως προς τον συντονισμό των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο. Από την πλευρά του, ο κος Ψάλτης τόνισε ότι “το Tinos Food Paths είναι τα βήματα μιας ομαδικής πορείας που αργά και συνειδητά φέρνει την γαστρονομία του τόπου στο επίκεντρο και εμάς όλους βοηθούς σε αυτό. Τροφοδοτείται από την κουλτούρα και την παράδοση. Τροφοδοτεί το παρόν με τη θέρμη της συνεργασίας”.


 Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας αγροτικής πολιτικής και διαχείρισης κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Χαράλαμπος Κασίμης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει τη γαστρονομία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γεωργίας και του τουρισμού. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της μετατόπισης της αγροτικής παραγωγής από ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο σε ένα μοντέλο ποιότητας και ταυτότητας. 

 Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού, κος Γιώργος Τζιάλλας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο για την προβολή θεματικών μορφών τουρισμού μεταξύ των οποίων και του γαστρονομικού τουρισμού στις ξένες αγορές 

Πηγή :http://atlantea.news/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...