Σημαντικές δράσεις, για την τουριστική προβολή της Ανάφης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, με κυριότερες, αυτή της απόκτησης ταυτότητας επικοινωνίας (branding) και της επιλογής συγκεκριμένων μορφών θεματικού τουρισμού, για την προώθηση στις αντίστοιχες αγορές.
Κύριος στόχος του προγράμματος προβολής της Ανάφης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, είναι το νησί να γίνει ένας προορισμός που θα εξειδικεύεται στα βιωματικά ταξίδια επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη ικανοποίηση του επισκέπτη, ώστε να καθιερωθεί η επαναληπτική επισκεψιμότητα.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την προσφορά τουριστικών προϊόντων εμπειρίας, με θεματικούς άξονες τον περιηγητικό και το γαστρονομικό τουρισμό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις τουριστικής προβολής, αξιοποιώντας κυρίως τα ψηφιακά μέσα προβολής και ενημέρωσης, ακολουθώντας τις τάσεις του ψηφιακού marketing. Το ψηφιακό μάρκετινγκ διαφέρει από τις παραδοσιακές τεχνικές προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών δεδομένου ότι πραγματοποιείται μέσω ενός ή συνήθως περισσοτέρων διαδικτυακών καναλιών.
Πρώτος στόχος του σχεδίου δράσης είναι ο καθορισμός του branding, καθώς ο τουριστικός προορισμός Ανάφη στερείται ταυτότητας επικοινωνίας. Η ταυτότητα αυτή θα δίνεται μέσω ενός λογότυπου και ενός κεντρικού μηνύματος, τα οποία θα χρησιμοποιούνται με σκοπό την επικοινωνίας του προορισμού στην τουριστική αγορά και την επίτευξη αναγνωρισιμότητας.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξει πρόβλεψη, για τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας του Δήμου, με φωτογραφικό υλικό και κείμενα που θα αναδεικνύουν την ταξιδιωτική εμπειρία στον προορισμό Ανάφη. Η ιστοσελίδα αποτελεί το ψηφιακό πρόσωπο του προορισμού και ως εκ τούτου απαιτείται ουσιαστική επαφή με τον προορισμό και ολοκληρωμένη απόδοση πληροφορίας.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, αναμένεται και η δημιουργία e-book με τίτλο «Αναζητώντας το μονόλιθο του Καλάμου». Η αφήγηση θα αφορά στην ανάδειξη μιας διαδρομής που θα ενώνει τη Χώρα με το μονόλιθο του Καλάμου, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο μονόλιθο της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ. Η διαδρομή περιγράφεται από τα εξής σημεία ενδιαφέροντος: Χώρα – Ρούκουνας – Καταλυμάτσα-Άγιος Ιωάννης-Μέγας Ποταμός-Μ. Ζωοδόχου Πηγής – Κάλαμος και έχει μήκος 12χλμ.
Επιπλέον, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος, κ. Ιωάννης Πατηνιώτης, πρότεινε επίσης και την ένταξη του πανηγυριού της Παναγίας Καλαμιώτισσας, στους εορτασμούς του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2018). Το ΕΕΠΚ 2018 αποτελεί ευκαιρία για την προβολή μιας πιο πλουραλιστικής εικόνας του ελληνικού πολιτισμού, μέσω της ανάδειξης όψεων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία συνήθως παραμένει στη σκιά.
Για το λόγο αυτό, η Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης αποδίδοντας κατά προτεραιότητα έμφαση στην ανάδειξη ως πολιτιστικής κληρονομιάς δύο εκφάνσεων της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς, ήτοι των λαϊκών εθιμικών δρωμένων και γιορτών και του αγροτικού τοπίου. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η ανάδειξη της η πολυδιάστατης σημασία του πανηγυριού της Παναγίας Καλαμιώτισσας στο Δήμο Ανάφης, καθώς αποτελεί σημαντικό πεδίο ανάδειξης της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας.
Η πρόταση θα περιγράφει αναλυτικά τις πολυήμερες διαδικασίες προετοιμασίας του πανηγυριού, τη θρησκευτική τελετουργία μεταφοράς της εικόνας της Παναγίας, της ολονύκτιας τελετής και του εορτασμού.
Επίσης, η πρόταση θα αναδεικνύει τη σημαντικότητα του πολιτισμικού αποθέματος των δύο μοναστηριών του Καλάμου, ως προσκυνήματα διαχρονικής σημασίας, αφού αντίστοιχα βρίσκονται χτισμένα σε ερείπεια αρχαίου ιερού του Απόλλωνα Αιγλήτη και μεσαιωνικού παρατηρητηρίου, ενώ θα αναδειχθούν και τα σωζώμενα τμήματα της λιθόστρωτης Ιεράς Οδού.
Η πρόταση θα κατατεθεί εγκαίρως στο Υπουργείο Πολιτισμού και αν αξιολογηθεί θετικά θα της χορηγηθεί το σήμα ΕΕΠΚ 2018, γεγονός το οποίο θα της αποδώσει ευρωπαϊκή αναγνωρισιμότητα.
Τέλος, ο Δήμος Ανάφης θα λάβει μέρος και σε ορισμένες τουριστικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει την πολυδιάστατη τουριστική δυναμική του νησιού. Πηγή
: Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Κοινή Γνώμη"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου