Χρηματοδότηση για τρία μεγάλα έργα, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη σημαντική βελτίωση της εικόνας του νησιού, αλλά και στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας, εξασφάλισε, μέσω του Προγράμματος Ειδικού Σκοπού, ο Δήμος Αμοργού.
Για τα τρία αυτά έργα, τα οποία αφορούν στην βελτίωση και κατασκευή δρόμου έως τον Άγιο Ιωάννη στην περιοχή Θολάρια, τη βελτίωση και ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου από Μινώα προς Λεύκες – Αγία Θέκλα Καταπόλων, καθώς και την ολοκληρωμένη δράση ανάπλασης του Βυζαντινού Οικισμού στη Χώρα της Αμοργού, εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν οι αποφάσεις, υπογεγραμμένες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξη Χαρίτση, με τις οποίες εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, για το Νότιο Αιγαίο, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Νέα όψη για το βυζαντινό οικισμό της Χώρας
Όσον αφορά στο έργο «Ολοκληρωμένη δράση Ανάπλασης Βυζαντινού Οικισμού Χώρας Αμοργού», το οποίο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του μνημείου «Θόλος», την αποκατάσταση και πλακόστρωση του δρόμου, από το Δημοτικό Σχολείο Χώρας, έως την καφετέρια «Φωτοδότης», την αποκατάσταση της στέγης, όπου απαιτείται και την ανάδειξη των πηγαδιών, καθώς και τον φωτισμό των 10 ανεμόμυλων στην κορυφή της ανατολικής Χώρας, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, με προϋπολογισμό, ύψους 750.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εκ μέρους του Δήμου Αμοργού, σύντομα ο Δήμος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία έχει εγκρίνει τις σχετικές μελέτες θα προβεί στη δημοπράτηση του έργου.
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού, η χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων, στόχο έχει την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, που επλήγησαν από την κρίση και τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές, μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης τους, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Αναφορικά με το έργο, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Νίκος Φωστιέρης, σημείωσε, πως «έχουμε ενοποιήσει τρεις επιμέρους μελέτες, τις οποίες έχει εγκρίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς ο οικισμός αυτός προστατεύεται.
Η πρώτη μελέτη αφορά στο μεσαιωνικό μνημείο του Θόλου, το οποίο θα αποκατασταθεί στην οροφή, η οποία έχει αρχίσει να καταρρέει.
Η δεύτερη μελέτη, αφορά στην πλακόστρωση του δρόμου από το Δημοτικό Σχολείο, μήκους περίπου 100-150 μέτρων, όπου σήμερα είναι τσιμεντοστρωμένος, προκειμένου να αναδειχθεί, καθώς και στην ανάδειξη των 32 πηγαδιών της Χώρας, απ’ όπου υδρεύεται αυτή τη στιγμή η περιοχή, προκειμένου να γίνουν επισκέψιμα, διότι είναι πραγματικά πολύ όμορφα και τέλος, η τρίτη μελέτη, αφορά στην αποκατάσταση της τοιχοποιίας των 10 ανεμόμυλων που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου της Χώρας, όπως και η ανάδειξή τους, μέσω φωταγώγησης, η οποία θα γίνεται με σύγχρονη μέθοδο και φιλική προς το περιβάλλον, δηλαδή με τη χρήση φωτοβολταϊκών».
Όπως τονίζει ο κ. Φωστιέρης, το έργο αναμένεται να αναδείξει στο σύνολό του, τον παραδοσιακό οικισμό με τη μεγάλη ιστορία, ο οποίος είχε στο παρελθόν υποστεί κάποιες αλλοιώσεις και που μετά την υλοποίηση του έργου, πρόκειται να δημιουργήσει μία εικόνα-κατατεθέν για την Αμοργό.
Αρκετά και σημαντικά έργα στην… «ουρά»
Επιπλέον, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος, σχετικά με τα υπόλοιπα έργα, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση, με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ, η ασφαλτόστρωση και ανάπλαση του δρόμου από τη Μινώα προς την Αγία Θέκλα στα Κατάπολα.
Η συγκεκριμένη υποδομή, εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην τουριστική ανάδειξη της περιοχής, καθώς πρόκειται για διαδρομή με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο και πανέμορφα τοπία, αφού ο υπάρχων δρόμος από τσιμέντο δεν βοηθά στην περιήγηση των επισκεπτών με αυτοκίνητο. Κατά συνέπεια, μακροπρόθεσμα ευνοείται και η επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής.
Το τρίτο έργο, αυτό της κατασκευής και βελτίωσης του δρόμου, από τα Θολάρια προς τον Άγιο Ιωάννη, προϋπολογισμού επίσης 650.000 ευρώ, βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού και αναμένεται να συμβάλλει, μεταξύ άλλων και στην οικοδομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς με τη δημιουργία ενός ασφαλούς δρόμου, θα διευκολυνθεί η διάβαση οχημάτων έργου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εκμετάλλευση των οικοπέδων, για δημιουργία κτιρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Φωστιέρη, ο Δήμος Αμοργού έχει υποβάλλει πρόταση και ευελπιστεί στην έγκριση της χρηματοδότησής τους, επίσης για άλλα δύο έργα, τα οποία περιλαμβάνουν την υλοποίηση του έργου του ΒΙΟ.ΚΑ. στην Αιγιάλη, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων, καθώς και την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στα Κατάπολα, το οποίο, εκτός από την ασφαλή φιλοξενία των αλιευτικών σκαφών, θα συμβάλλει στην προστασία του παραδοσιακού οικισμού από τους νοτιοδυτικούς ανέμους.
Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αμοργού επεσήμανε, πως «αυτό το πρόγραμμα ειδικού σκοπού, για την ανάπτυξη των νησιών του Νοτίου και του Βόρειου Αιγαίου, είναι ένα εξαιρετικά στοχευμένο, αλλά και πετυχημένο πρόγραμμα για τα νησιά μας, μέσα από το οποίο το νησί μας θα υλοποιήσει και το έργο της νέας αφαλάτωσης, δυναμικότητας 680 κ.μ., στα Κατάπολα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει».
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου