6 Απρ 2018

Σέριφος ... "Ω γλυκύ μου έαρ..."

φωτο Επιτάφιος της Πάνω Χώρας 

Depi Kouzoupi

Ιδιαίτερα κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα στην Χώρα της Σερίφου την Μεγάλη Παρασκευή. Οι δύο  επιτάφιοι από τις αντίστοιχες ενορίες ξεκινούν με προορισμό συνάντησης  την πλατεία των Μύλων . 
φωτο Ρίτα Ποτήρη
Κάθε επιτάφιος ανθοστολισμένος µε ξεχωριστή φροντίδα, για να φαντάζει ωραιότερος,,. Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και δημιουργούσε πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών της Πάνω και κάτω Χώρας  για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
φωτο Επιτάφιος της Πάνω Χώρας 

Depi Kouzoupi

Η ελληνική  παράδοση ήθελε τις γυναίκες να ξενυχτούν στολίζοντας την ξυλόγλυπτη κατασκευή με λουλούδια όλων των χρωμάτων και των αρωμάτων από την πανέμορφη ανθισμένη γη του νησιού μας.


φωτο Πατέρας Δανιήλ Επιτάφιος κάτω Χώρας 
Στολισμός Τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού
Στα παλαιότερα χρόνια όλοι περνούσαν από μια φορά κάτω από τον Επιτάφιο, για να τους πιάσει η χάρη

Εκατοντάδες πιστών  Σεριφιωτών και επισκεπτών θα ψάλλουν το βράδυ της Μ.Παρασκευής το "Ω γλυκύ μου έαρ..." και θα ακολουθήσουν  την περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά στενά της Χώρας εκατοντάδες  φωτίτσες θα ανάψουν  για μια ακόμα χρονιά, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στις ταράτσες και τα σοκάκια  , της Σερίφου. 
Μονή Ταξιαρχών 
Μεγάλο ενδιαφέρον και πλήθος πιστών προτιμά την Μονή ταξιαρχών   η τον Άγιο Νικόλαο στο λιμάνι του νησιού και το Μέγα λιβάδι για να παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου μέσα σε μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα.  
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...